Süt soğutma tankı soğutma

komando24

Üye
Katılım
6 Kas 2020
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Selamün aleyküm arkadaşlar benim 200 lt süt soğutma tankı nin kazanını aldım motor kısmını kendim yaptım motor olarak yarım beygir ve 1 beygirlik kondenser kullandım bulunduğum bölgede yarım ustalar sayesinde kimseye istediğim verimde soğutma hesabı yaptırmadım. Var olan sistemde 13 dereceye kadar soğutma yaptı ama bana hızlı bir şekilde soğutma yapacak ve en az 5 dereceye kadar soğutma yapması lazım. kılcal da mı yoksa başka bir yerindemi sorun var yardımcı olursanız sevinirim
Var olan malzemeler
200 lt kazan
Yarım beygir motor
1 beygirlik kondenser
404 gaz
 

Ekli dosyalar

  • 16262523996657748430617990259247.jpg
    16262523996657748430617990259247.jpg
    391.2 KB · Görüntüleme: 34
  • 1626252427342454592628550023670.jpg
    1626252427342454592628550023670.jpg
    458.8 KB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme:
Sütün ısınma ısısı 0.94 Kcal/kg °C

Q = M x C x DT

M = 200 kg
C = 0.94 Kcal/kg °C
DT = 33 °C ( 38 °C - 5 °C )

200 x 0.94 x 33 = 6204 Kcal / h isi yükünüz cikiyor.

Simdi ikinci hesabımız siz bu sütü ne kadar sürede 5 °C ye indirmek istiyorsunuz? Bunu bilirsek kac kalorilik bir kompresore ihtiyacımız var bunu hesaplayabiliriz.

Bu hesabım sadece maldan gelen isi yüküdür. Bu sütün saklandığı tank çok iyi izole olmalıdır. Çevreden gelen isi yükü hesabı için daha detaylı çalışmak lazım bu çevreden gelecek olan isi yükü sogutma süresini uzatır.

Şu an itibari ile siz 1/2 kompresorle bu işi yükünü çekemezsin. Size daha büyük kompresor kondenser ve evaporator lazim gorunuyor.

Kompresor modelinizden kac kalorilik olduğunu internetten bakabilirsiniz.
 
cevabınız için çok teşekkür ederim ama benim sorunum bu terimleri anlayacak uusta olmaması bu süt kazanını imal edenlerin kullandıkları motor ve kondenseri çıkma bulup kullandım benim istediğim bu malzemelr için uygun kılcal nedir yada eklemem gereken şey ..cevaplarınız çocuğa uygun nitelikte olursa ustalara anlatabilirim
 
Tankınız izolasyonlu mu?

Hesabıma göre kompresörünüz ufak görünüyor.

Şu anki sistemin emiş ve basma basınçları nedir? ( ikiside gerekli sadece emiş bir ifade etmez )

Dönüş borusu ( kompresör emiş hattı ) sıcaklığı nedir?

Nasıl bir evaporatör kullandınız doğrudan süte temaş ediyor mu yoksa bu tankın etrafına sarılmış bir evaporatör mü?

Kompresörünüzün etiketini eklermisiniz kaç kalorilik bir kompresör öğrenelim.

Tankıda görebilir miyiz?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edit : Mesela aşağıdaki kompresör R404a gazla çalışıyor. dediğiniz gibi 1/2 Hp gücünde ve 1785 Kcal soğutma gücünde. Yukarıda biz 6200 Kcal kapasite çıkarttık. Bu kapasite ile sütü 1 saatte soğutabilirsiniz. Elinizdeki kompresörle siz ne kadar sürede soğutuyorsunuz tankı? Biraz uzun sürüyor olmalı.

1626287202536.png
 
Son düzenleme:
yarın usta gelecek basınçları öğrenirim tank ta daire 70 cm genişliğinde ve evaporatör olarak sadece tabanına dairesel döşenmiş boruların üstüne kapatan krom sac ile yapılmış . mutlaka görmüşsünüzdür şarküteirlerin günlük süt sattığı süt kazanları..ve bizim ustaların iyiliğinden kaynaklanan bakır boruları kaynatırken motorun üstündeki etiketide yakmaları.. biliyorum arap saçına dönmüş bir durum ama bu şekildeki malzemelrle en iyi soğutmayı elde etmek istiyorum.
 
Sorularınıza Serkan Bey cevap vermiş. Eklenecek birşey yok. Ama size küçük bir tavsiyem: Eğer roll bond tipi süt tankı kullanmıyorsanız; tanktaki sütü karıştırın.
 
Bu malzemelerle mümkün görünmüyor.

Tank izole mi? izole değilse en kolay çözüm çok iyi izole etmek. Dışardan ısı alımını engellerseniz soğutma daha hızlı ve istediğiniz sıcaklığa iner.

Sağılmış sütü koyduğunuzda 13 Derece ye ne kadar sürede iniyor kaç saar dakika da ?
Edit : Soğutma evaporatörü süt ile aynı tankta değil ise ısıyı çekmek için çok uğraşırsınız. Tankın etrafına temas ile çok iyi ısı çekemezsiniz. Boru yüzeye çok iyi temas etmeli. Gergin ve arada hiç boşluk olmamalı. Hatta boru kesiti yuvarlak değil biraz oval olmalı tank yüzeyine iyi temas için.
 
tank kapalı kutu gibi çift serpantinli yalıtımı iyi yani 13 dereceye yaklaşık 1 saatte iniyor..bu tankı imal edenler bu malzemelerle yapmışlar ama söylemiyorlar yardımda etmiyorlar illa parasını ver yapalım diyorlar.
 
Sadece alttan sogutma ile gerekli sogutmayı saglayamazsınız,kazanın çevresine boruların döşenmiş olması lazım ve salamuralı(antifrizli) sogutma sistemi olması gerekirdi.Sadece alttan sogutuyorsanızda mutlaka kazan içindeki sütü sürekli olarak karıştırmanız gerekir.Dondurmacı sogutucularını inceleyin.
Size şöyle bir örnek vereyim daha güzel anlarsınız,evlerde sebil dedigimiz su sogutucuları var,şişeyi üstten koyuyoruz ve altında sadece 2-3 litrelik metal bir sogutma kabı var.Isınan su yükselir mantıgı ile suda hiçbir sirkülasyon olmadıgından soguk su herzaman altta kalıyor,damacananın üst kısmına baktıgımızda soguma olmadıgını görüyoruz.
Eger sütü gerektigi şekilde sogutuyor ve hala gerekli sıcaklıga düşemiyorsanız ısı kaybınız fazla yani izolasyonunuz yetersiz,kompresörünüz gerekli kaybı karşılayamıyor demektir.
 
karıştırıcım var ama tabanda istediğim soğutmayı alamadım bakalım bugün sözde başka usta baktı motoru ve kılcalı değiştirecek İNŞALLAH olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst