sürekli yıldız çalışmayla ilgili

tamam tşk ederim ama ben sadece veriğiniz bilgilerden anladıgım kadarı ile yazdım bu anladıklarımın dogrulugunun teyidi için böyle bişiy yazdım yanlış anlamış olabilirim die sadece doğrudur dogru anlamışşınız die yazsaydınız veya surasını yanlış anlamışşın da diyebilirdin tşk. ediyorum

BEN İSTEDİĞİM BİLGİLERE ULAŞTIM SN. ALPERNBUGRA BURDANDA PAYLAŞAYIM DEDİM BELKİ BAŞKALARIDA FAYDALANIR SAYGILAR...
Etiketinde yıldız 380 V. / üçgen 220 V. yazan bir motorun çalıştırılması :

Şebeke gerilimi 380 V. olduğunu kabul edersek; (Hat gerilimi, Uh=380 V. - Faz gerilimi, Uf=220 V.)
Bu motoru yıldız bağlantılı olarak çalıştırabiliriz. (yıldız-üçgen veya üçgen bağlayamayız) Yıldız bağlantıda her iki sargıya (bobine) Uh gerilimi uygulanır, ya da sargı başına Uh/1.73 = 220 V. uygulanmış olur. Eğer bu motoru klemens tablosunda üçgen bağlarsak sargı başına Uh gerilimi uygulanır. Bu da sargı başına 380 V. demektir. Sargılar yanar.

Etiketinde üçgen 380 V. yazan bir motorun çalıştırılması :
Bu motoru direkt üçgen veya yıldız-üçgen kombinasyonla çalıştırabiliriz. Motorun her bir sargısı Uh gerilimine uygun sarıldığı için sargılarına uygun gerilim vermiş oluruz. Aynı etiketli motoru yıldız köprüleyip sürekli çalıştırdığımız zaman sargı başına Uh/1.73 = 220 V. gerilim düşer, Bu da motorun verimsiz çalışmasına, çevirme momentinin düşmesine hatta yanmasına neden olur.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi üçgen 380 V. etiketli bir motoru yol alıncaya kadar önce yıldız bağlantı ile yol verirsek sargı başına 1/1.73 gerilim uygulanır, bu da çekilen akımda 1/1.73 azalma olur. Bizimde istediğimiz motor yol alırken tam devrine ulaşıncaya kadar düşük akım çekmesidir. Fakat motor tam devrini aldıktan sonra üçgen bağlantıyı sağlayıp sargılara uygun gerilimi vermeliyiz (Uh.)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Eğer motor 5.5 hp nin altında ise birşey olmaz ama üzerinde ise motor kavrulur ve yanar...
 
Etiket değerinde üçgen 220 yıldız 380 yazıyorsa yada üçgen 380 yıldız 660 yazıyorsa şu şekilde yorumlanır

üçgen 220 demek motoru üçgen bağlarsanız sargı direnci 220 volta ve yıldızda ise sargı direnci 380 volta dayanır

üçgen 380 yıldız 660 demek bu motorun üçgen bağlantıda 380 volta yıldız bağlantıda ise sargı direncinin 660 volta dayanabileceğini gösterir

ha diyeceksinizki niye 660 çünkü 380 volt sargı direncine sahip motora yıldız bağlantısı sargı direncini 1.73 katı artırırda ondan yani 380 x1,73 = 660 tersi durum için 380/1.73 =220
 
motorun çalışırken amp. ini ölçmek gerekir (tabi etikette yıldız ve üçgen çalışabilir motorlar için söylüyorum).eğer amp. değişmeden düşük bir amp de çalışıyorsa yıldız bağlamak da sorun olmaz. ttrkn arkadaşa tşk. ederim bence çok güzel açıklamış
 
motorun bobin uçlarının çıkışı standart olarak çok büyük güçler olmamak şartı ile 20hp ye kadar direk üçgen çıkışlı olarak sarılabilir sarım tipinde bobin çıkışlarını paralel bağlantı bağlanarak uygulanır
 
Yıldız üçgen motorlar kalkışta yüke verilemez. yıldızda ken iş yapması beklenemez. yaptırılırsa eğer ya kalkış yapamaz yanar yada aşırı akım çektiğinden dolayı termik atar.mesela pistonlu hava komprasör lerinde basınç şarteli motoru her kapattığında bir vakf basınçlı havayı tahliye eder motorun rahat kalkmasını sağlar.
 
Yıldız üçgen motorlar kalkışta yüke verilemez. yıldızda ken iş yapması beklenemez. yaptırılırsa eğer ya kalkış yapamaz yanar yada aşırı akım çektiğinden dolayı termik atar.mesela pistonlu hava komprasör lerinde basınç şarteli motoru her kapattığında bir vakf basınçlı havayı tahliye eder motorun rahat kalkmasını sağlar.

peki hocam yıldız-üçgen çalışan bir pompa nasıl çalışır bunun üzeindeki yükü nasıl alırsınız ozaman
 
peki hocam yıldız-üçgen çalışan bir pompa nasıl çalışır bunun üzeindeki yükü nasıl alırsınız ozaman

çok basit arkadaşım komprosörün çıkışı önüne bir zaman ayarlı tahliye valfi konulur bu valf sayesinde komprosör kalkış yapana kadar boşa hava verir basınca geçmez kalkış yapınca tanka hava basmaya başlar benin ilgilendiğim bir firmada 110kw hava komprosörü vardı bu valf arızalandığı için motoru yıldızda 5sn bile çalışmayıp termeik attırıyordu
 
Motorların üzerinde çalışacağı voltaja göre nasıl bağlanacağı yazmaktadır.(Yıldız veya üçgen) Üçgen bağlanması gereken bir motoru yıldız bağlarsanız. Motor momentinde kök 3 kadar bir düşüş olur. İlgili motoru uzun süre yıldız çalıştırısanız motor yanar yeniden sardırmanız gerekir.

Motorun üzerinde hangi gerilimde nasıl çalışacağı yazar. Motoru gerilime uygun olarak bağlamak gerekir.(yıldız veya üçgen)

Üçgen bağlanması gereken motoru yıldız bağlayarak yol verirseniz. Motor momentinde kök 3 kadar bir düşüş yaşanır. (Üçgen bağlantıda yol verebildiği bir yüke yıldız bağlantıda yol veremeğebilir) Uzun süre motoru yıldız olarak çalıştırırsanız motor yanar yeniden sardırmanız gerekebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,252
Mesajlar
916,208
Kullanıcılar
450,067
Son üye
ERENLER04

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst