sürücüden motorun devri alınırmı

Katılım
26 Ağu 2008
Mesajlar
337
Puanları
1
Yaş
39
değerli ustalar motor sürücülerinde motorun frekans değerinden motorun devri alınabilirmi saygılarımla.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çoğu sürücüde ana menü kısımlarında ekran değerinin seçimi vardır.Bu paremetreyi bulup motor devir seçeneğini tercih ederseniz motorun işletme devrini görebilirsiniz.(motor akımı frekansı arıza durumu gibi pek çok seçenek de vardır)
 
değerli alidemir usta ben motorun o an çalışırken kaç d/dak olduğunu görmek istiyorum. bu siemens G110 sürücüsünde varmıdır. saygılarımla.
 
Genelde sürücülerin Ekranda görülen frekans değeri karşılık gelen motor devrini gösterebilirsiniz. Fakat tabiki bu bir takometreden okuduğun kadar gerçek bir değer değildir. Frekansa karşılık gelen devirdir.
 
değerli emre bahtiyar ustam konuyu bilgi edinme bakımından biraz açarsanız çok yararlı olur sanırım.yazmış olduğunuz bilgiyi daha kapsamlı anlatırsanız çok hoş olacağı görüşündeyim.saygılarımla.
 
Motor devri = f*60/n 'dir. (Asenkron motorlar için. Kayma hesaba dahil edilmemiştir. Motoruna göre değişiklik gösterir.)
f: frekans, n: kutup sayısı
Motorun etiketine bak, 50 Hz için
devir sayısı 3000'e yakın bir sayı ise n=1,
devir sayısı 1500'e yakın bir sayı ise n=2,
devir sayısı 1000'e yakın bir sayı ise n=3,
devir sayısı 750'ye yakın bir sayı ise n=4 olarak alırsın.

Sürücünün çıkış frekansına bak ve formülde gerekli değerleri yerine koyarsan devir sayısını bulabilirsin. Tabii bu yazdıklarım hesap yöntemi. Genelde sürücü içinde senin adına bu işlem yapılır. Motor devrini doru tanıttıysan ekranda deviri görebilirsin :D

ANCAK,
Asenkron motorlarda kayma olayı vardır. Bu da yukarıda bulduğun değerin %1-1.5 cıvarında bir sayıdır. Eğer devir sana çok hassas olarak lazım değilse. Buradan oldukça doğruya yakın deviri bulabilirsin.

Gerçek devir sayısı önemli ise,
Motor miline ya takometre gibi bir sayıcı koyacaksın, ya da bazı sürücü üreticileri, motorun manyetik alanının hesaplanması ile doğru deviri verdiklerini iddia etmekteler. Bu tip bir sürücü kullanacaksın. (Doğru olup olmadığını test etmedim. O nedenle iddia etmektedirler diyorum.)

Elindeki sürücü için bu özelliğin olup olmadığını firmasını arayarak sorabilirsin.
 
kolay gelsin çoğu sürücde parametrede motorun kaç devir olduğunu kaç devirde çalıştığını görürsünüz sürücünüzün markasını modelini söylerseniz yardımcı olabilirim iyi çalışmalar
 
Sürücünden okuduğun devir sayısı ile motorun gerçek hızı faklıdır. Arkadaşların dediği gibi kayma olayı vardır. Sürücün kapalı çevrim çalışabiliyorsa ve üzerinde encoder kartı varsa, motor miline encoder kartına uygun bir encoder akuple edersin.Bu encoderın kablolarınıda encoder kartına giriş yaparsın. İnverterini kapalı çevrim çalıştırırsın. Bazı parametre ayarlarıyla birlikte bu kaymaları bir miktar kompanze edebilirsin. Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,252
Mesajlar
916,229
Kullanıcılar
450,072
Son üye
metin ersoz

Yeni konular

Geri
Üst