redresorler paralel bağlanamaz

ikaz

Üye
Katılım
10 Ağu 2012
Mesajlar
43
Puanları
1
selam arkadaşlar iki ayrı redresor
paralel bağlanamaz diye biliyorum .bilgisi olan arkadaşlar varmı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Voltajları aynı ise bağlayabilirsiniz.
nasıl yani 1100w 110vdc redresor ile 2500w 110vdc redresöru paralel bağlarsak dc faz faz kısa devre oluşmazmı. AC de paralellık için frekens gerilim ve faz açısı aynı olması gerekiyor ama bu DC de nasıl olur bilemiyorum.
 
AC de gücü 210 MW olan bir santral ile 500 MW olan bir santral paralele girebiliyor ve herhangibir problem olmuyor, aynı mantık olarak düşünebilirsiniz. güç önemli değil, iki redresör de gücü yettiği kadar yükü besler, beslenen yük redresörlerin toplam gücünü geçmemelidir. Gerilimleri aynı olduğu sürece birbirleri üzerinde bir akım geçişi olmaz.
 
selam arkadaşlar iki ayrı redresor
paralel bağlanamaz diye biliyorum .bilgisi olan arkadaşlar varmı?

Merhaba.Üniversitede öğrenciyken 12 volt,45 amperlik bir akünün şarjı için,bana 4.5 amperlik bir şarj akımı gerekliydi.Elimde 12-16 volt dc. veren 5-6 tane adaptör vardı.Hepsini de + ve - uçları ortak olacak şekilde bağlayıp, çıkışta 16-17 volt ; 4.5 amper doğru akım elde edip,bunu da otomobil konjektöründen verip (Evde kullanım için üzerinde tadilat yapılmış eski renault 12 TS 'lerin elektromekanik konjenktörü,elektronik veya entegreli de olmayan) akü şarjında kolayca da kullandım.Adaptörler palalel bağlıyken şarj dışında,ortak çıkış ucu boşta da kalsa bir zarar görmedi,değişik voltaj farkları da bulunmasına karşın (Hepsinin arasında 2-4 volt dc. kadar fark da vardı)Yani bu redresör (adaptör) çıkışlarının dc. voltajların birbirlerinin ayni olması şartı da pek yoktur,seneler önce bizzat deneyip bunu gördüm,samimiyetle bunu ifade ediyorum burada.

Ama ac akımda durum çok değişiktir.2 çıkışlı bir trafonun orta ucundaki bağlantıları ortadan ayırıp,tek sekonder çıkışlı trafo haline getirirken,bu 2 ayrı sargının verdiği frakans da ortak,ayni oluyor (Yani 50 hz.oluyor.) voltaj da ayni sarım sayısı için,diyelim ki 15 volt ac. oluyor,o zaman ben bu iki sargıyı paralel olarak çıkış uçlarını birbirleri üstüne bağlar ve sargıların teli çok kalın değil de fazla ısınıyorsa,gerli amperi dışarıya zor veriyorsa eğer,bu ısınmayı da trafoda azaltmış ve bu yolla daha çok amperi de elde etmiş olurum.Sn gevv.ayrıca 320volt.com sitesinde temel elektroniğe başlangıç derslerinden birinde bu konudan da detaylı olarak bahsetmiştir.

Elektrik akımının ac.halindeki paralel bağlantılarında ise,(İnterkonnekte sistemlerde),yani trafo çıkışlarının çok uzaktan paralel bağlanmasında,yine yukarıdaki trafo örneğindeki gibi tamamen de ayni şartların oluşturulması için,bu ayni değerlere de gelinmesi lazım.Yani frekans,voltaj tam olarak da eşitlenirken,bunlar arasında herhangi bir faz farkının kalmaması durumu mutlaka da olmalıdır,benm tam bildiğim kadarıyla.

Not: Dc. olarak paralel bağlanan kaynakların ortak ucundan sağlanan voltaj,ayrı ayrı bağlanan kaynakların voltaj değerinden daha fazla olur.Yukarıdaki bu örnekte en fazla 16 volt dc. ile bağlantıya giren kaynağa rağmen,çıkıştaki boştaki dc. değeri 17-18 volt dc. ye kadar da yükselebilir.(Redresörlerin paralel bağlı filtre kondansatörlerinin de paralel olarak kendi içinde birbirleri ile çıkış yoluyla bağlanıp,bu paralel bağlantıda daha yüksek sığa değerli ortak elektrolitik kondansatör teşkil edilmesi nedeniyledir oluşan sonuç.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Diyot ters yönde akım geçirmeyeceği için üç fazlı sistemlerde de sorun çıkmaz. Farklı voltajlı trafoları doğrultup kullandığımızda yüksek voltajlı trafonun gücü kadar akım çekilirse sorun çıkmaz. Daha fazla güç çekilirse trafo ısınmaya başlar. Müdahele edilmez ise trafo kavrulup kısa devre olur. Yani düşük voltajlı trafo yük almaz tâki büyük trafonun voltajı düşüp eşitlenme olduğunda küçük voltajlı trafoda güç vermeye başlar.
 
Bir de soruyu akülerin palalel bağlantısı şeklinde sorduğunuzu düşünürsek eğer (Çünkü ups konusunda bu soru sıklıkla da soruluyor);

Akümülatörler hem üreteç hem de boşaldıklarında elektrik akımı alan bir almaç olup,tersinir pil olduklarından doğrudan doğruya kutupları palalel olarak bağlandığında (Aralarında çok büyük kapasite farkı bulunmaması en baştaki palalel bağlantı şartıdır,ancak eşit kapasitedekilerin bağlantısında iç yapıları birebir ayni olduğu sürece teorik olarak sorun da yoktur) aküler ayni şartlarda kaldığı sürece,şarj akımını eşit paylaşma ve eşit olarak da dışarıya kaynak olarak verebilmede bir sorunları da yoktur.

Ancak akülerden birinde bir veya birkaç gözde zamanla sorunlar oluşmuşsa,diğerine göre şarj süresinde aldığı akım ve şarjdaki dolma karekteri,şarj olurken ve şarjdan kesildikten sonraki voltaj değerinde,sağlam aküye göre olan bu voltaj farkları sorun yaratır.İyi durumdaki akü şarj akımını alıp da tam dolduğunda nominal bir voltaj seviyesindedir.Diğer arızalı akü ise iç yapısındaki değişmelerle şarj sonunda ayni voltaj seviyesinde değildir.Sağlam akü,diğer akü için şarj cihazı gibi davranır,akü şajdan kesilse bile sürekli onu kendi yüksek voltajına getirmeye çalışırken,kendi yükünü de zamanla kaybeder ve onun voltaj seviiyene kadar inmek zorunda kalır,paralel bağlı kaldığı bu süre boyunca.Böylece iki paralel bağlı aküden alınması düşünülen toplam amper-saat kapasitesi de daha düşük kalmış olur.

Bu yüzden ups'lerde akü bağlantıları sürekli seri bağlı olarak oluşturulur.Bu şekilde inverterin ac.çıkışta ve 50 hz. veren trafosundaki primer sarımların daha fazla sarımlı ve ince kesitli olması sağlandığı için,aküden invertere bağlanan akü kablolarındaki,yüksek akımlardaki joule etkisiyle olan ısınma durumu da en aza indirilmiş,inverter devresi bu şekliyle elektrik verimi olarak da (Giren dc. elektrik akımı/Çıkan ac. elektrik akımı) ayrıca ısı şeklinde iletimde yaşanan bu kayıplar azaltıldığından iyileştirilmiş olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
"Diyot ters yönde akım geçirmeyeceği için üç fazlı sistemlerde de sorun çıkmaz. Farklı voltajlı trafoları doğrultup kullandığımızda yüksek voltajlı trafonun gücü kadar akım çekilirse sorun çıkmaz. Daha fazla güç çekilirse trafo ısınmaya başlar. Müdahele edilmez ise trafo kavrulup kısa devre olur. Yani düşük voltajlı trafo yük almaz tâki büyük trafonun voltajı düşüp eşitlenme olduğunda küçük voltajlı trafoda güç vermeye başlar."

Evet,sn.kaygısız söylediğiniz doğrudur.En büyük risk en fazla voltaja sahip olan trafo içindir,çünkü en büyük akımı I=V/R uyarınca eşitlenme ortak bağlantıda sağlanıncaya kadar ondan geçer,eşitlenme sağlandığında ise en düşük voltajdaki trafo da devreye girer.Burada doğrultmada kullanılan redresör diyotlar,sanki bir opto-kuplör vazifesi yapıyor da diyebiliriz,ac primer sarımındaki bu ac.hattına karşı,diyot tek yönde akımı verdiğinden ve bu ortak bağlantılardan geriye ters olarak diyottan akım akmayacağı kesin olarak da sağlandığı düşünülürse,geriye doğru boşalmama şeklindeki en büyük koruma bu yolla (Diyotlarla) sağlanmış olur.Kolay gelsin.
 
Redresörler akıllı tip ise paralel bağlanamaz. Paralel bağlandıklarında yükü doğru takip edemeyecekleri için düzgün çalışmayabilirler. Hatta korumaya geçip devreyi kesebilirler. Aptal (Eski tip yük kontrolü olmayan) olanlar :) yukarıda bahsedildiği gibi bazı elektriksel şartların uygun olması durumunda paralel bağlanabilir.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,881
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst