2 termosifon bağlantısı

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,187
Puanları
156
Yaş
47
Arkadaşlar elimde 1 tane arçelik 80 litre termosifon var lakin kalabalık olduğumuz için sıcak su yetmiyor bende 2 ci 80 litre termosifon aldım 6 aylık garantisi devam eden regal marka bir termosifon komşum sattı uygundu bende aldım 2 ci termosifonu serimi bağlamam gerek paralelmi paralel pek aklıma yatmadı çünkü 1 tanesi diğerinden daha hızlı biterse sıcak su olmasına karşılık soğuk su gelebilir yada sistem karışır hale gelebilir vana aç vana kapa diğerini kapat diğerini kıs karmaşık bir hal alabilir ancak seri bağlarsam 1 ci kaynadıktan sonra 2 ci termosifona kaynar su verecek dolayısıyle 2 ci termosifon daha az çalışacak sıcak soğuk su dalgalanması olmayacak ya tam sıcak yada tam biterek soğuyacak her ikiside diğer açıdan biri tıkanırsa veya bozulursa paralelde haberimiz olmayacak ancak seri bağlantıda sanki herşeyden haberimiz olacak gibi daha makul geldi bana


konu hakkaında bilgisi tecrübesi olan varmı acaba
 
Yaz aylarında köyde güneşte ısınan 2 adet 5'er lt'lik su ile tepeden aşağı duş alabiliyordum. Sonradan güneşin ısısından da yararlanmak için çatı arasına 60 lt'lik bir termosifon taktım. Sıcak günlerde 34 dereceye kadar elektrik kapalıyken ısınabiliyor. 3 kişi abartmadan peşpeşe duş alabilir. Su kıtlığı için bir tanesi ile duş alma denemeleri yapılmış. Ayrıca termosifon kullanımı tüplü/doğal gazlı kombi gibi değil. Muhakkak ki su hacmini hesaplamak gerekiyor. Mesela su kıtlığından bahsedince duş teknesini doldurmak ya da saunadan bahsetmek abes olur ama bu tür birşey için de termosifonlar uygun olmaz.
Soruna gelirsek, aklıma gelen, çift yönlü bir vana ile bir birini bir diğerini devreye almak olabilir ve kullanımda olmayanı kapalı tutmak. Yoksa paralel çalışırsa sürekli gereksiz hacimdeki suyu sıcak tutmak gerekecek. O da elektrik sarfiyatı. Ayrıca birden fazla duş yeri aynı anda kullanılmıyorsa 10-15 dakikada alınacak duş süresince su yine ısınmaya devam edecektir. Suyu en sıcak halde tutmak da daha çok sıcak su sağlayacaktır. Unutmamak gerekir ki termosifonun yalıtımı olsa da 7/24 en üst sıcaklıkta suyu muhafaza etmek de artı maliyet getirecektir
 
Paralel bağlantıda hangisinden ne kadar su geçeceğini bilmek zor.

Seri bağlarsanız 80 + 80 toplam 160 litre sıcak suyunuz olacak. Evet ikinci tank çok çalışmaz ama toplam suyunuz iki katına çıkar.

Bence seri bağlantı daha mantıklı.

Birde su:sıcaklığını yüksek tutmak daha fazla kişinin yıkanmasını sağlayabilir. Nihayetinde musluk ucunda karışım olurken yüksek sıcaklıktaki sudan daha az kullanırsınız bu şekilde termosifondaki su mix olurken daha çoğalacak.

Şu an kac derecede kullanıyorsunuz?
 
Termosifonlarda 1 adet su girişi 1 adet de su çıkışı bulunuyor. Şebeke suyu basıncı ile seviye tamamlanıyor. 2.nci termosifondan ısınan suyu ana kullanım yapılacak olana eklerken, suyun basıncı dolum için (sıcak su takviyesi) yeterli olmayacaktır kanısını taşıyorum.
 
Paralel bağlantı için şöyle bir çözüm de yapılabilir; her iki termosifonun sıcak su girişlerine ya da çıkışlarına birer normalde kapalı, ac220v selenoid vana takılır, bu vananın beslemesi de termosifonun klemensinden alınır. Böylece hangisinin sigortası açılmışsa o devrede olur, sıcak suyu sağlar. Hem ayrı ayrı devreye alınabilirler hem de her ikisi yoğun ihtiyaç zamanında aynı anda devreye alınabilirler.
 

Ekli dosyalar

  • 61cG5UEHg1L._AC_SL1500_.jpg
    61cG5UEHg1L._AC_SL1500_.jpg
    73.9 KB · Görüntüleme: 5
herkesin cevabı güzel makul teşekkürler lakin ben şöyle kullanma kararı aldım

2 tane banyo var her 2 termosifonda bağımsız olacak paralel yada seri bağlanmayacak

1 ci şofbeni 75 derece banyo ve daireye genel zaten hali hazırda bağlı banyo lavabo ve mutfak
2 ci şofbeni 50 derecede tutup yedek bekletecem 1 ci de su bitmiş ısı düşmüş veya bonyo dolu ise 2 ci banyoya geçecek
en azından diğerlerine göre biraz daha enerji ve su tasarrufu sağlanabilir

gece 12 den sonra her ikiside çoğunlukta kapatılıp sabah 6 da açılıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst