Reaktif Problemi

elektrokur

Üye
Katılım
14 Nis 2008
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar. Daha önce 33.000 kw talep gücüyle çalışan bir imalathane sonradan mağazaya çevrilmiş. Ortalama 12.000 kw tüketimi var.Mevcut kompanzasyon panosun da entes rg 8 röle birinci kademe 1.5 - 2.5 - 5 - 5 - 5- 7.5 - 7.5 - 10 şeklinde kondansatör dizili akım trafosu bir adet 50/5 ck 10 ayarlanmış program 55seçili cos 0.98ayarlanmış panoyu devreye alıyorum röle sırayla devreye alıyo fakat cos 0.60 olarak yerinde duruyo kondansatörler sağlam.Akım trafosunun uçları dogru .Reaktif ceza gelmiş. dün sabah devreye aldım ve busabah degerleri karşılaştırdım reaktif durmuş capasitif yazmış. Sonuç olarak röle 6 kademeyi devreye alıyo hata ışıgı yanıyo ve öyle kalıyo diğer iki kademeyi devreye almıyo buda ayrı bir sorun sabit kondansatör yok ne yapmalıyım
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
entes rg 8 zannedersek monofaze bir role
işin en başında bu roleyi yenileyin bir trifaze kontrollü reaktif güç kontrol rolesi alın, çünki sistem bir mağaza olduğu için genel yükler monofazedir.
trifaze roleyi alıp ekrandan analizide yapıp sistemin ihtiyaç duyduğu kadar monofaze veya trifaze kond. kademeleri eklemeniz gerekmekte.
Sistem analizi şart
 
malesef bunu kabul ettiremedim mevcut olanı ayarlamam gerekiyo akım trafosu nun degeri yüksek olabilirmi yada arızalı bunu nasıl anlarım
 
Reaktif güç kontrol rolesini Trifaze bir kontrollor ile değiştirmezseniz ve sistemi güç analizi yapmassanız

bu problemi düzeltemeniz zor olur,

işletme sahipleri genelde bu tür masraflardan kaçarlar ama reaktif bedel çıkınca bu tür masraflar daha düşük kalıyor, ve reaktif bedel çıkıncada elektrikçi arkadaşa yüklenirler.

bu işler zor işler arkadaşlar
 
şimdi ben panoda bazı kondansatörleri defredışı bıraktım ve degerleri aldım gayet normal yükte pek bir degişim olmadığı için şu an iyi fakat akşam magaza kapatınca yine kapasitif yazacak akım trafosunun orana ne olmalı acaba
 
Sn. elektrokur

* C/k ayarı için;

C : İlk kademedeki kondansatör gücü

k : Akım trafosu dönüştürme oranı

Akım trafonuz: 50/5 - > k=10

İlk kademedeki kondasatör gücünüz: 1,5 KVAr

C/k : 1,5/10 -> 0.15 bundan dolayı C/k oranınız hatalı.

* Cosfi ayarınızı 1'e set ediniz.

* Mağazayı kapatınca kapasitif olmasının sebebi nedir, eğer kapalı olduğunda devrede yük yok ise, röle tüm kondasatörleri bırakması lazım. Biraz daha bilgi verebilir misiniz, sistem hakkında.
 
evet kapalı iken tüm kondansatörleri bırakmıyo ondan kapasitif yazıyo

Devreye alıyorum sırayla çekiyo fakat röle ekranındaki deger degişmiyo 55 60 arası duruyo akım trafosu büyük olabilirmi ck ayarını birazdan düzeltirim

_________________________________________________

Ardı ardına mesaj yazmak yerine, mesajınızın bulunduğu kısımdan değiştir butonunu kullanınız.

Düzenleme: Roboelektronik

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.
 
Sn. elektrokur

* Akım trafo ayarı çok önemli, mutlaka ayarın yapınız.

* Yük olmamasına rağmen, kondansatör bırakmıyorsa, kontaktörler yapışık kalıyor olabilir, röle ayarlarınızda problem olabilir ki, ayarlarınızda problem olduğu belli. C/k ayarınızı ve cosfi ayarınızı bahsettiğim şekilde değiştiriniz.

* Akım trafosunun büyük olması demek, kondansatörü görmemesi demek, kondansatörü algılamaması demektir ki, sizde bu tarz bir problem anladığım kadarıyla mevcut değil.
 
Roboelektronik ' Alıntı:
Sn. elektrokur

* C/k ayarı için;

C : İlk kademedeki kondansatör gücü

k : Akım trafosu dönüştürme oranı

Akım trafonuz: 50/5 - > k=10

İlk kademedeki kondasatör gücünüz: 1,5 KVAr

C/k : 1,5/10 -> 0.15 bundan dolayı C/k oranınız hatalı.

* Cosfi ayarınızı 1'e set ediniz.

* Mağazayı kapatınca kapasitif olmasının sebebi nedir, eğer kapalı olduğunda devrede yük yok ise, röle tüm kondasatörleri bırakması lazım. Biraz daha bilgi verebilir misiniz, sistem hakkında.

Entesin yeni röleleri bu hesabı kullanmıyor.MerlinGerin R12 mesela bu hesabı kullanıyor.Bir de merlin gerinde öyle genelini bilmiyorum, C ilk kademe gücü değil ilk kademe akımı şeklinde olmalı.
Entesin rg3 12cs tipinde akım trafosu oranı yazılıyor.Yani 50/5 bir akım trafosunda 10 yazılıyor. fakat rg8 i bilmiyorum.Forumda kullanma klavuzu olması lazım.Bence hesaplamaya oradan baksanız iyi olur( elektrokur arkadaşımıza söylüyorum) .Bir de hata ışığı demişsiniz.Hangi hatayı verdiğine,ne anlama geldiğine ve nasıl giderileceğine,yine klavuzundan bakabilirsiniz.
Sorununuz hakkında şöyle düşünüyorum.Eskiden imalathaneymiş.Makinalar ve sürekli açık ışıklar,prizler varmış.Şimdi ise mağaza.Yani 3 tane lambanın kapatılması ya da 2 tane lambanın açılması,çok şeyi değiştirebilir.sizin ise en küçük kondansatörünüz 1,5 kvar. Bunu aktif güç şeklinde watt olarak düşünürsek,1500 watt. yani 20 wattlık ampuller düşünürseniz,75 adet lambaya denk gelir.Kaldı ki,aktif değil reaktif güçten bahsediyoruz.Mesela 4-5 kw lık bir endüktif yükünüz olsun ki 1,5 kvar kondansatör bunu kompanze etsin.
Bu durumda ben sizin kademeleri ufaltmanız gerektiğini,akım trafosunun 30/5 e düşürülmesi gerektiğini (tabii sistemden çektiğiniz akım 30 amperi geçecekse olmaz,kısacası maksimum akımınız kadar bir akım trafosu koymanız gerektiğini) ve 3 fazlı röle kullanmanız gerektiğini düşünüyorum.
Eğer röleyi değiştiremiyorsanız,fazlar mutlaka eşit yüklenmeli.(bu da nasıl bir çözümdür bilmem.Şöyle ki,fazın birisi tasarruflu lambaları,birisi ısıtıcıları veya klimayı besliyorsa,birisi kapasitif,birisi endüktif olacaktır.biri kalk gidelim diyecek,birisi otur oturduğun yerde diyecek yani)
Ve yine 3 fazlı röle alınmıyorsa,akım trafosu,en çok akım çekilen faza bağlanmalı.
Eğer fazın birisi ya da hepsi zaman zaman kapasitif gidiyorsa,kapasitif kompanzasyon yapılmalı.
ve yine fazlar dengesiz ya da,bir veya ikisi kapasitifken,diğeri endüktüfse ve aşırı dengesizlik varsa tek fazlı kompanzasyon yapılmalı.
burada hem yükün tipi,hem de gücü değişmişken,güç yaklaşık 1/3 e düşmüşken ,size yeni röle ve kondansatör almıyorlarsa,mustafa ustanın selamı var,yeni sistemin parasının çok daha katını tedaşa verirler diyor dersin.
bir de ,kullandığım ve başarılı sonuç aldığım bir şey var.Kaelin rölesini deneyebilirsiniz.Belki aynı mantıkta çalışan başka röleler de vardır.Onlar da olur.
Tabii bu yazdıklarımın hepsi,rölenin sağlam ve doğru ayarlı,kondansatörlerin sağlam ve kontaktörün sağlam olduğu temeline göre yazılmıştır.
Kolay gelsin.
 
Merhaba arkadaşlar,
Yukarıda yapılmış olan sevgili kardeşim m-usta-fa'nın da dediği gibi "Rölenin sağlam ve doğru ayarlı,kondansatörlerin sağlam ve kontaktörün sağlam olduğu temeline göre yazılmıştır." ifadesini de düşünmek gerekir.

Fakat aksini düşünür isek bu şartların bazıları eksik olduğu vakitte bu kadar hesaplama ve de kalibrasyon durumları net sonuç vermeyecektir. Devre üzerinde bulunan herhangi bir alıcının yani güç sarf edecek bir almacın reaktif değerini etkileyecek olduğunu hiç bir zaman düşünmeyi ihmal etmeyelim. Yapacağımız hesabı tüm alıcıların çekeceği güç ile düşünerek ve bu hesapta minimum-maximum değerleri gözlemleyerek yapmamamız daha iyi sonuç verecektir.

Hoşça ve sevgi ile kalınız. iyi çalışmalar diliyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst