radyo frekans, alıcı verici çalışmaları

mokan

Üye
Katılım
5 May 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Arkadaşlar selamlar, radyo frekans alıcı verici işleriyle amatör olarak ilgileniyorum. Bu konularla ilgilenenlerin kullanması gereken ekipmanlar hakkında bilgisi olan var mı? Spektrum analizörü, frekansmetre örneğin. Bunlar mutlaka olmalı mı?
 
Sn. mokan,

Çalışma frekansları belli olan osilatörler de mevcut tabii ki, standart hale gelmiş olanlar.. Bir de benim gibi kendiniz birşeyler üretmek isterseniz, yüksek ihtimalle bahsettiğiniz cihazlara ihtiyacınız olur. Mesela ben hazırlamış olduğum devrenin nasıl bir karakteristiğe sahip olacağını tahmin edebilirim belki, ancak tam olarak frekans spektrumunu tahmin edemem(kuyruk vb.). İşte bunun için spektrum analizöre ihtiyacım var. Amatör uygulamalar için cihaz almak istiyorsanız, size benim de almayı düşündüğüm bir cihaz olan PicoScope 2203 - Elektrovadi tavsiye ederim.

Ancak derseniz ki ben herhangi birşey geliştirmek istemiyorum, var olanı devreye alıp kullanmak istiyorum, o zaman spektrum analizöre ihtiyacınız olmaz düşüncesindeyim.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
Yanıtınız için teşekkür ederim öncelikle.

Bu ürünü gördüm ve çok beğendim. Ancak bant genişliği 5 MHz, FM bandı ise 88 - 108 MHz arası. Kullanamayacağımı düşündüğüm için vazgeçtim sonradan.
 
Evet BG'si yeterli değil ancak fiyat/işlev orantısında başarılı gözüküyor. Önceden de belirttiğim gibi başlangıç için uygun bir cihaz. Profesyonel uygulamalarda kesinlikle işinize yaramayacaktır.. :) Ama şu da bir gerçek ki; Spektrum analizörsüz bir RF uygulamasını gerçekleştirmek kör atışı gibi olur. Mesela bir jammer yapayım deseniz, bunun VCO'sunu nasıl ayarlayacaksınız? Guard bandınızın nereye denk geldiğini nasıl anlayacaksınız? Bandınızdaki gürültüyü nasıl göreceksiniz? Oluşturacağın interefasyonu nasıl bileceksiniz? Gibi Gibi..

Bu arada cihazda 3'ü bir arada olduğunu da unutmamak lazım(Osiloskop, spektrum analizör ve sinyal üretici)..

Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Saygılar
 
spektrum analizörü konusunda çok kararsızdım, ama gerekli olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. teşekkür ederim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,612
Mesajlar
919,025
Kullanıcılar
450,615
Son üye
asdfghjerv mkş

Yeni konular

Geri
Üst