Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

ben çanakkalede görmüş oldugumuz rüzgar santralinin karını ögrenmek istiyorum bunun birim fiyatı ile ilgili bi bilgisi olan arkadaş burda paylaşırsa sevinirim.
ne kadarlık bi güçde ne kdarlık bi geliri olur merak ediyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ben de güneş panelleri ile sokak aydınlatması işini gören bir devre tasarladım ve yaptım elde edilen enerji aküye kontrollu bir durumda depolanıyor. ve sistem 12 volt 50w olarak sınırlanmış durumda denemeleri sonuçlandı. Güneş paneli yerine rüzgar gülü de uygulanabilir sanırım. becerebilirsem bir adet de rüzgar gülü yapacağım konuları buradan bende takip ediyorum.

bu günes panelleri hakkinda daha genis bilgi verebilirmisin acaba?
 
arkadaslar bu gün bir tane camasir makinasinin motorunu söktüm rüzgargülü yapiminda kullanmak amaciyla. test etmek istedim matkap yardimiyla cevirdim ve ucuna 12 v luk ledlerden taktim. motordan disariya 5 kablo cikiyordu ve direnci en fazla olan iki uca bagladim. ama bir türlü verim alamadim. sürekli digil ve arada bir gelip yanip yanip sönüyor. diot lehimledim lede ama yine fayda etmedi. acaba nedeni ne olabilir nerde hata yapiyorumdur.
 
Bu yıl meb proje yarışmasına akarsudan elektrik üretme projesiyle katılacağız inşallah... Projeyi yapınca yayınlarız artık.. Önceki sayfalarda birisi güneş paneli +rüzgar türbini sistemden bahsetmişti. Adamlar böyle bir sistem yapmışlar..Ayrıntısıyla anlatılıyor:

http://www.elektronikogretmeni.com/index.php?topic=280.msg450#msg450
 
benimde ilgimi çeken bi konu hatta güneş panelleriyle desteklense rüzgar gülü 2 bir arada mükemmel olur ama maliyeti yüksek günes panellerinin
 
arkadaşlar hemen hemen tum yazıları tek tek okudum..Çok guzel yararlı bilgiler olması yanısıra bir müddet sonra konularda cok fazla karisiklik oluyor.Her kafadan ses misali.Ben proje olarak basit bir lambayı (25w yada 40w)yakmak istiyorum.Bunu proje odasında sunacagım icin ruzgar elbette olmayacak ama onu cevırecek illaki birseyler buluruz değil mi ? Benim sizden tek ricam rüzgar gülünden sonraki aşamaları basamaklandırır mısınız (pervaneden ampüle kadar olan ) neler lazım hangi sırayla baglanıyor basitden başlasak gitgide gelişeceğinden eminim...

çok teşekkur ederim
 
firat uni. makina 3. sinif ogrencisiyiim ....ruzgar turbini yapim projelendirme asamasindayim , oncelikle gerekli bilgileri arastiriyorum ne ne ise yarar gibisinden projemi dahada somut hale getirmek icin hangi arcalari kullanilacagi ve olcu ve degerlerini ogrenmek istiyorum birbirimize yardimci olursak sevinirim tesekkurler
 
Arkadaşım ; yapmak istedin rüzgar tirbünü anladım. Daha önce bende bu konuyla ilgili çalışma yaptım. Arabalardaki şarj dinamosu olmaz nedeni şarj dinamosu en az 800 d/dk ister. araya redüktör kullanırsan kuvvetli bir enerji kaybı oluyor. bunun içinde çok büyük pervane yapman gerekir.
Rüzgar tirbününde düşük devirde yüksek verim almak esastır. Bunun içinde Neodyum mıknatıs kulanman şarttır. Yani alternatörü kendin yapmalısın. Ev yapımı çeşitli modeller var. Bunları internetten incelemeni tavsiye ederim.
İnvertöre gelince Modifiyeli karedalga elektrik motorlarını çalıştırır. Bende var; matkap , su motoru çalıştırıyorum asenkron 600w lık olanını 150 - 200 tl arasında bulabilirsin.
Sana birde şarj kontrol sistemi lazım elektronik kart Aküler dolduğu zaman fazla elektriği deşarj etmek için Herhangi bir cihaza yönlendiricek.

Güneş panelleri demişsin, onun ürettiği elektrik rüzgar tirbünü ile mukayese bile edilemez.

İyi Çalışmalar.
 
Ruzgar enerjisinden faydalanmak icin bir ruzgar santrali yapmak yada satin almak istiyorsunuz.. Hani kucuk capli seylerden..Her seyden once yasadiginiz ortamdaki enerji verimliligini artirmak en ucuz olan yoldur.. Oncelikli olarak isi,isik isinma ve sogutma verimliligi konularini okuyup bunlari cevrenize uygulamaniz en cabuk, kolay veucuz yoldur.. En azindan ureteceginiz yeteri kadar enerji miktarini bu sayede azaltarak en basta projenizden tasarruf yapmis olursunuz..

Ruzgar enerjisi konusunda yazilan onca seyi bir kenara birakip formuller uzerinden gitsek fena olmayacak artik.. Hevesli arkadaslarimizin alternatif enerji konusunda yola cikarken neleri goz onune almalari gerektigini ifade etmeye calisacagiz..

Güç rüzgar (Watt) = 1 / 2 * rho * A * V ^ 3


Bu belki de rüzgar gücü için en önemli formül. Bu ne kadar enerji ureteceginiz degil anca rüzgar icindeki enerjinin ne olduğunu anlatır.. Formuldeki unsurlara bakarsak

rho = 1,23 (bu hava yoğunluğu, 1m3 havanin deniz seviyesindeki agirligi )

A = ruzgar santralindeki pervanenin yuzey (swept) alanı. Pervane capi 3 metre ise yuzey alani 7 metrekare den biraz fazladir . Alan formülunden akılda kalmasi gereken pervane capi iki katına buyutulurse yuzey alani 4 katina cikar.. Bir rüzgar türbininden elde edilecek GUC pervanenin çapınin karesine oranlidir.

V = hız (rüzgar hızı, saniye/metre,). Ruzgar gucu hizin kupudur... Eğer ruzgar hizi iki katina cikarsa urzgar enerjisi 8 kat artar.. Bunu çok dikkatli düşünmek gerekir. Eger ruzgar tribunu b 15 km/saat rüzgar hizi icin tsarlanmis ise, o zaman 30 km/saat rüzgar hizinda 8 kat fazla bir guc e dayanmasi gerekir.. 60 km/saat rüzgarda 64 kat fazla enerji ve 80 km/saat ruzgarda ise 512 kat fazla enerji vardir... Rüzgar turbine guvenli calisma araligi iyi belirlenmeli ve aktif ve pasif koruma sistemleri olmalidir. Yaw control, pitch control, electromagnetic fren, mekanik fren vs..


O halde formül üzerinde bakıp olarak düşünelim küçük (5feet) 1.524mt capli (10mil)15km / saat rüzgar rüzgar santrali
Capı = 5 feet = 1,524 m
Swept alanı = pi x r ^ 2 = 1,8241 metre kare
Rüzgar hızı = 10mph = 4,4704 metre / saniye
Güç rüzgar = 1 / 2 * 1,23 * 1,8241 * 4,4704 ^ 3 = 100,22 Watts içinde.

Eğer ruzgar hizi iki katina cikarsa 8 kat fazla güc uretilebilecegini hatirlayalim . Bu yüzden bir ( 20mph ) 30 km/saat rüzgar hizinda 800 watt dan fazla guc elde edilecegini unutmayın . Ama her cografyada ruzgar tribununden elde edilecek guc bu kadar pratik bir hesaba yakin olamaz..Ruzgar tribununu kuracaginiz yerin minimum/maximum/everaj ruzgar hizlarinin bilinmesi onemlidir. Bunun icin onerebilecegim website winfinder.com - En iyi webarchiv bilgi ve alim kaynaklar. Bu alan adi satilik.

1919 Albert Betz matematiksel olarak rüzgardan alabililecek maximum enerjinin o ruzgarda sakli enerjinin 59,26% olduğunu ispatlamistir.. Yani ruzgar enerjisi hesaba katilirken ruzgar icinde sakli enerjinin %59.26 sini elektrik enerjisine cevirebilirsiniz,, Bu oran ise ruzgar hizi ve pervanenizin yuzey alani ile yakindan ilgilidir...

Yani fiziksel formulun onumuze koydugu bilimsel bir bariyer var. O da ruzgardan alabilecegimiz maximum verimin %59 oldugudur.. Yukaridaki formul uzerinden teorik olarak , bir 5 feet 1.524mt çapindaki rüzgar türbini bir 10 mil)15km/s / saat rüzgar hizinda 59 Watt uretebilecegi anlamina gelir..Pratikte hiçbir rüzgar türbini kanat ve mekanik acidan mukemmel rakam olan %59 a ulasamaz ve kayiplar nedeniyle yaklaşık 30-35% verimli olabilir. Bu verimlilik ise bizi yukaridaki ruzgar tribunumuzden 30 watt elde edebilecegimizi gosterir. Bu hesap icinde alternator/ jeneratör verimsizlikleri dahil degildir. Küçük rüzgar türbinleri düşük rüzgar hizlarinda iyi elektrik verimliliği sunarlar ancak rüzgar hizi arttikca verimlilikleri düşüş eğilimindedir.


Bir rüzgar türbinine ilanlarda urettigi iddia edilen enerji cıktısi pervanenin yuzey alani ile kiyaslandiginda manasiz gorulmektedir. Sık sık ', küçük bir rüzgar turbinin yüksek rüzgarda 1000 watt uretigi iddia edildigini görmek mumkun. Ardından büyük bir ruzgar santrali daha düşük rüzgar hizinda ayni 1000watt uretebildigi ifade edilmektedir.. Unutulmamasi gereken rüzgarin barindirdigi enerji, rüzgar hızınin küp udur. 25mph hizla esen ruzgarda , 20mph hizla esen ruzgara kiyasla iki misli enerji vardir.. Bir 30mph rüzgar hizinda 1000 watt ürettigi iddia edilen 1000 wattlik küçük rüzgar türbini ile 20mph rüzgarda 1000 watt ürettigi belirtilen 1000wattlik rüzgar türbini karşılaştırılmasi mumkun degildir..

Kanatlarin yuzey (Swept) alanı bize rüzgarin gucunu transfer ettigi icin önemlidir. 10-16 mph aralığındaki rüzgarlar en yaygın rüzgarlardir ve mph 25 üzerinde ruzgarlar son derece nadirdir. Bu hizlar bolgeler arasinda sadece çok küçük bir miktar değişir. Aslında mükemmel ruzgarli bir yer ile az ruzgarli bir yer arasında, ortalama fark 5 mph den az bir ruzgar hizi oldugunu unutmayalim.! Aşağıdaki grafikte rüzgar hızınin dunyada ortalama dagilimini vermektedir..



Asagidaki tabloda ust sirada ruzgar hizi mil/saat olarak gosterilmektedir.. Sol kolonda ise pervanenin capi / yuzey alani verilmektedir…..Yapacaginiz ruzgar santrali tablodaki degerlere gore teorik olarak enerji uretecektir,, Verim olarak ise bu tablodaki degerlerin %30-35 ine ancak ulasabilrisiniz.. Hatta hafif ruzgarlarda tablo degerlerine yaklasilmasi mumkun olabilse de yuksek ruzgarlarda bu degerlere yaklasilmasi mumkun gorunmemektedir..Bu cok ilginc bir durumdur. Internet sitelerinde 2kw guc uretecegini iddia eden ruzgar santrali 7 feet rotor capi ile ancak 2kw guce kasirgada ulasabilir,,Eger bu ruzgarda ayakta kalabilirse.. Internette 2-4 mph arasinda 25 watt guc uretecegi iddiasinda olan bir ruzgar santrali, sahip oldugu 8 feet pervane buyuklugu ile 5 mph civarinda ancak donmeye baslar.. Uretecegi guc ise bir olasılıkla 4 mil / saat rüzgar hizinda yaklaşık 5 veya 6 watt tan daha fazlasını yapamaz...

Bu yuzden saticinin soyledigi ( rated output ) maximum enerji ciktisindan ziyade pervanenin yuzey alani o ruzgar santralinin hangi ruzgar hizinda ne miktarda enerji uretebilecegini daha iyi ortaya koyar.









Rüzgar hızı (mil / saat) 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26

Feet/foot2
4 ' 12,56 0,18 1,4 4,6 11 22 38 60 90 128 176 234 304 386

6 ' 28,26 0,39 3,1 10 25 49 85 136 202 288 396 526 684 868

8 ' 50,24 0,70 5,5 19 45 88 151 241 359 512 703 934 1215 1542

10 ' 78,5 1,1 8,6 29 70 137 237 377 564 800 1099 1460 1900 2410

12 ' 113 1,6 12 42 101 198 341 524 809 1152 1582 2102 2735 3469

14 ' 154 2,2 17 57 137 270 465 739 1103 1571 2156 2864 3727 4728

16 ' 201 2,8 22 74 179 352 607 965 1439 2050 2814 3739 4864 6171

18 ' 254 3,6 28 94 226 444 767 1219 1819 2591 3556 4724 6146 7798

20 ' 314 4,4 35 116 279 533 948 1507 2248 3203 4396 5840 7599 9640



Kuleler

Biz bir kez burada ruzgar gucunun2 onemli parametresini tekrar edelim..

Rüzgarin icindeki guc pervane capinin karesidir..(pervane capinin 2 kat artirilmasi ruzgardan alinan gucu 4 kat artirir)

Rüzgar icindeki guz ruzgar hizinin kupudur( rüzgar hızı iki kat arttiginda guc 8 kat artar).

Yuksek guc elde etmek icin agir ruzgar santraline ihtiyac vardir..Agir ruzgar santralini tasimak icin kulelerin maliyeti ise imalat, nakliye ve monte edilmesi dikkate alindignda bazen santralin kendinden pahaliya cikabilir..

Genellikle ureticlier ana kural olarak 300 feet etrafinda bir engel olmayan 30 feet yuksekligindeki bir diregin yeterli oldugunu ifade etselerde tavsiyemiz hangi yukseklikte ne kadar averaj ruzgar hizi oldugunu olcturmek onemlidir.. Ayrica bolge santral kurmaya uygun olsa bile turbulans yaratan yeryuzu sekilleri ve dogal engeller varsa ayni yerde ama daha yuksege diregin diikilmesi daha iyi sonuclar verir..
cvr
 
degerli katilimcilar

ekte verilen linkten isin ana kurallarini ve formullerini bulabilirsiniz

selamlar




Home Page
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst