Proje Çizerken Grup Prizleri Hali Ne Olacak?

Katılım
2 Eyl 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar ! Her proje çizdiğimde kafama takılan bir soru var .

Tekli priz kullanıldığında her bir priz 300 W. alınıyor ve her biri bir sorti sayılıyor.

Ancak, ikili ya da çoklu grup priz kullanıldığında kafama hep şu soru takılır:
Burada 2 priz kullandım acaba gücü kaç almalıyım? Ben gücü yine 300 W. alıyorum ve tek sorti sayıyorum.
Konuyla ilgili fikri olan ve özellikle bunu yönetmeliklere dayandırabilen arkadaşlar varsa yorumlarını bekliyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bizim belediyede yaptığımız işlerde grup prizleri gösterdiğimde genellikle bilgisayar beslemelerinde gösteriyorum ve bu grup prizlerin güçlerini 500w olarak alıyorum. 200w kasa 150w ekran 100w hoparlörler 50w yedek güç ve her bir grup prizi 3 sorti olarak kabul ediyorum. eğer makine güçlerini biliyorsanız priz güçlerini makine güçleri olarak yazarsınız
eğer makine güçlerini bilmiyorsanız her priz 300w olarak gösterilir.
 
sevgili dostum.
örneğin 10 tane priz sortin var. 735.102 nolu poz priz sortisinin pozu. 780.115 li poz ayrı yapılan tesisat pozları. 781.101 li poz grup priz pozu.
2009 bayındırlık birim fiyatında 735.102 nolu poz 34,95 tl. 780.115 li poz 3,2 tl. 781.101 li poz 3,35 tl.
34,95-3,2+3,35= 35,1 tl (çoklu grup priz kullanıldığında).
eğer mevcut prizin yanına priz ilave etmişsen 735.102 nolu pozdan 1 adet ve 780.115 li pozdan 1 adet veriyoruz.
saygılar......................
 
Sn Hamzam
735.102 güvenlik hatlı priz sortisi pozudur.
780.115 gömme topraklı priz pozudur.
781.101 etanj kauçuk priz (monofaze 16A) pozudur.

Bu pozlardan 781.101 duvar tipi kauçuk priz olup diğer pozlar +/- hiç bir işlem yapamazsın çünkü alakasızdır.
Bu pozlardan 780.115 pozu sadece prizdir yani 735.102 pozundaki sortiye dahil olan prizdir. Siz bunu çıkarıp yerine duvar tipi monofaze kauçuk priz koymuş oluyorsunuz yapılan işlem tamamen yanlış.

Prizden prize geçiş iç tesisler yönetmeliğimize uygun olmayan bir işlemdir. ilave her priz, priz buatından ayrı hat çekilerek yapılır ve ayrı sorti olarak ödenir. Hadi diyelim böyle uygun olmayan bir iş yaptınız bunu ödemek için +1 adet 780.115 gömme priz verirsiniz. 10-20cm geçiş kablosu vermemiş olursunuz buda sorun değildir çünkü her sorti mesafesi farklıdır +/- zaten hak geçmektedir.
Not:Her monofaze priz gücü 300w her trifaze priz 600w olarak hesaplanır.
 
sn scorpion eyes
cevabım arkadaşın sorusuna cevap niteliğindedir. +/- konusunda yapılan br yanlışlık yok. bu tür imalatlarlarda minha yoluna gidilir. imalatın herhengi bir kaleminde bir değişiklik varsa veya uygulama projesinden kaynaklanan durum ise poz tanımında bulunan kalemden ayrı yapılan tesisat pozu (780 lı pozlar) minha ederim. montaj yapılması gereken iş kalemini yine ayrı yapılan tesisat pozundan (780 lı pozlar) ilave ederek bir nevi özel poz oluşturmuş olurum. Eğer değişiklik yapmış olduğum iş kaleminin piyasa rayiçleri ile bayındırlık pozları arasındaki fiyat farkı uçuk seviyelerde ise o zaman piyasa fiyatlarına ihtiyaç duyarım. faturalarla kanıtını yapar keşfime ilave edrim. yan yana bulunan prizlerde asla 735.102 pozunu kullanmam. 1 tanesini 735.102 li pozdan diğerlerini buattan itibaren kablosunu, kasasını, prizini ayrı yapılan kısımdan ödemesini yaparım. Şuda bir gerçek trilyonluk yatırım projelerinde ne yüklenici nede idare böyle ufak hesapların içine girmez aksi takdirde işin içinden çıkılmaz. Herzaman için bu işlerin orta yolu bulunur. bulunmazsa binayı teslim alamazsın. olay savcılıkta biter.
iç tesisler yönetmeliğini özümsemiş bir kamu çalışanıyım. iş bilmeyen yöneticinin kuralları iç tesisler yönetmeliğininin üzerindedir. Trafo binasına girmekten korkan Elektrik Mühendisi ile çalışmaktayım. Kurumuma geldiğimde endüktif reaktif %50,8 kapasitif reaktif %1 in altında idi. ayda 250 ile 400 tl arasında reaktif ceza ödeniyordu. şuan endüktif reaktif %8,8 kapasitif reaktif %10,9 da
 
Polemiğe girmekten hoşlanmam. Tedaş fiyatlarını da bayındırlık birim fiyatlarını da uzun senelerdir kullanmış bir kontrol mühendisiyim. Normal sıva altı prizi çıkarıp kauçuk priz koyma önerisinin soruyu soran arkadaşa cevap niteliğinde olmayacağını belirtiyorum. Tüm yönetmeliklerimize uymaya çalışan Devlete de müteahhite'de hak geçmemesi için uğraşan bir kamu çalışanıyım bu bağlamda işin toplam miktarının büyüklüğü bu prensibi bozamaz, bozmamalıdır da zaten. İşyerinizde cereyan eden olayların konu ile alakası olmamakta ve beni de bağlamamaktadır.
 
arkadaşım seninle polemiğe girdiğim felan yok. polemiğe girmekten hoşlanmam demişsin bir tek küfür etmediğin kalmış. Ben burada sadece mesleki tecrübelerimi daha doğrusu sorunsuz bir şekilde sonuca gitme konusunda görüşlerimi belirttim. işyerimdeki olayların elbette konu ile alakası yok sizide hiç bağlamaz onu da biliyorum. Kontrol mühendisi adında bir dal bulunmamakta. Mühendis ünvanlıların arasındayım ve çok şükür onlar gibi değilim
 
Siz hiç kamu adına görev yaptınız mı? Devletin vatandaşın parasını Devlete iş yapan müteahhitlere verme yetkisi aldınız mı? O büyük sorumluluğu omuzlarınızda hiç hissettiniz mi? Gece başınızı yatağa koyduğunuzda o ağır sorumluluk sizi hiç uykunuzdan edecek kadar rahatsız etti mi? Devletin Trilyonlarını ödediğiniz hakedişlere imza attınız mı? Hiç Müfettiş soruşturmasından geçtiniz mi? Size hiç virgülden sonraki hanelerin kuruşların hesabı soruldu mu? Metrelerin santimetrelerin hesabı soruldu mu?

Bu sorduğum sorulara cevaplarınız hayır ise beni anlamanız mümkün değildir ! Bu durumda fazla izaha da gerek yoktur. Hitap tarzım biraz sert olabilir ama dobrayımdır, kimseyi de kırmam cümlelerime dikkat ederim. Ama siz cümlelerinizde benim duyduğum hassasiyeti göstermiyor ve belden aşağı vuruyorsunuz !

Büyükşehir Belediyelerinden birinde yapı kontrol mühendisi ünvanıyla çalışmaktayım.
 
estefurallah. amacım sizi kırmak değil. ben özellikle kamuda ve özellikle üniversitelerde bu işlerin nasıl cereyan ettiğini iyi bilenlerdenim. bizleri trilyonluk ihalelere imza attıranlar sorgulanmaz ama bizler sorgulanırız. Üniversite çalışanıyım bir ihbarım sonucu 22.4 trilyonluk ihale devir oldu. çektiğiniz sıkıntıları çok iyi tahmin edebiliyorum. emin olun aynı yoldayız.
değerli arkadaşım sorularına şu şekilde cevap vereyim. Üniversitelerde birçok kez yapım projelerini üstlendim ve aynı zamanda metraj filan... yapım projeleri derken Bakım onarım ve aynı zamanda yeni tesis. Birileri yüzbinlerce lira harcayarak proje hizmeti satın alırken ben ise varlığımı hissettirdim. 2,2 trilyonluk elektrik maliyetini 1,5 trilyona düşürdüm. eğer kuruşluk hatadan dolayı birileri sizi sorguya alıyorsa bilinki bunun adı ayak kaydırma oyunudur. Kırdıysam özür dilerim. Başarılar
 
estefurallah. amacım sizi kırmak değil. ben özellikle kamuda ve özellikle üniversitelerde bu işlerin nasıl cereyan ettiğini iyi bilenlerdenim. bizleri trilyonluk ihalelere imza attıranlar sorgulanmaz ama bizler sorgulanırız. Üniversite çalışanıyım bir ihbarım sonucu 22.4 trilyonluk ihale devir oldu. çektiğiniz sıkıntıları çok iyi tahmin edebiliyorum. emin olun aynı yoldayız.
değerli arkadaşım sorularına şu şekilde cevap vereyim. Üniversitelerde birçok kez yapım projelerini üstlendim ve aynı zamanda metraj filan... yapım projeleri derken bakım onarım ve aynı zamanda yeni tesis. Birileri yüzbinlerce lira harcayarak proje hizmeti satın alırken ben ise varlığımı hissettirdim. 2,2 trilyonluk elektrik maliyetini 1,5 trilyona düşürdüm. eğer kuruşluk hatadan dolayı birileri sizi sorguya alıyorsa bilinki bunun adı ayak kaydırma oyunudur. Kırdıysam özür dilerim. Başarılar

Bazı laflarınız özellikle mühendislere yönelik olanları yanlıştı. Her konumdaki teknik elemana saygım vardır, her bir teknik elemanın ülke menfaati için çalıştığına ve amaçlarımızın ortak olduğuna inanırım. Müfettiş soruşturmaları ile ilgili anlattıklarımı seneler önce yaşadım çok şükür hala yerimdeyim. Bende sizi kırdıysam özür dilerim, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,731
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst