Evet bir priz linyesine 7 priz Ama...

mesutelb

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,198
Puanları
156
Arkadaşlar bildiğiniz üzere ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ inde
"Bir priz linyesine bağlanacak sorti sayısı, priz güçleri bir fazlı priz için en az 300W (konutlarda müstakil linyeden beslenen priz güçleri hariç), üç fazlı priz için en az 600 W olmak üzere ihtiyaca göre belirlenecektir." der pekala İkli priz sortilerini nasıl kabul etmeliyiz... Tek sorti olarak mı ,yoksa iki saorti olarak mı?

Gerçi onayda her iki şekilde onaylanıp geçiveriyor birçok yerde ama ,doğrusu ne olmalı sizce :

(Soruyu iletmemim sebebi : Örnekteki projede her bir odada ikili 4 adet priz koyuyoruz gördüğünüz üzere ,toplam 8 priz oluyor...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Mesut bey;
Resimdeki odada 8 priz sortisi vardır. Sortinin tanımında 1 adet priz vardır.
 
kardes bana kalirsa kuvvetli makinalar takmazsan iki tane 3 lü linye yeter ben almanyada 2,5luk kabloyu hic cekmedim prizlere yalniz su isiticisina 4 lük kablo kullandik ama frin icin 1,5 kullaniliyor normal olsun dersen 2,5 yereli direk cekince 16 amperlik sigorta yeter.
 
Mesut bey;
Resimdeki odada 8 priz sortisi vardır. Sortinin tanımında 1 adet priz vardır.

Bende bundan korkuyorum işte her odada 4 grup priz var... Bir linye yetmiyor...
 
gordugum kadariyla orasi ofis tipinde kullanilicak,tek priz koyulsa bile orda calisanlar otomatik olarak ofis tibi seyyar kablolarindan kullanacaklardir,onun icin saglam olmasi acisindan ben olsam 2 veya 3 grup prize 1 linye cekerim,cizilen her projeye uyulacak diye bir kanun yok ordaki cekilecek guc tam olarak belli degil,projeciyle konusularak ezbuitini cikartin ve tekrar uygun bir sekilde proje uygulamaya sunulmalidir.daha sonra akim degerlerinde fazlar arasi dengesizlik yasarsaniz sikinti olabilir.iyi calismalar
 
Mesut bey;
Resimdeki odada 8 priz sortisi vardır. Sortinin tanımında 1 adet priz vardır.

Ali Rıza Bey;

o zaman aynı şey aydınlatma için de mi geçerlidir? yani bir aydınlatma linyesine 9 dan fazla sorti bağlanamaz diyor, yani ben bir aydınlatma linyesine 5 adet 2x18watt armatür bağlayamaz mıyım?

2. sorum ise şu: örneğin uzun mesafeler için aydınlatma hattını 3 fazlı çekmemiz gerekirse bu hat için bağlanabilecek lamba sayısında bir kısıtlama var mıdır?
 
arkadaşlar kullanacagınız aletlere göre değişir.ben de diyorumki ben 4 odalı evime banyo ve mutfak herbirine birer linye çekerim.daha mükemmel olur.iç yönetmelik 1 linyeye 7 priz diyor,maksimum olanı diyor.yani tehlike sınırını.
 
ben daha eğişik bir şey soracam bu konu ile alakalı bu iç tesisat yönetmeliği hiç değişmezmi yenilenmezmi anayasada bir sürü madde değişiyo yani ben 1990 yılından beri duyuyorum 1 linyeye 6 priz 1 linyeye 9 lamba 90 lı yıllarla günümüz aynımı neden biz hep 90 lı yıllara hitap eden iç tesis yön. okuyoruz neden yenilenmiyo sizce bu madde modernmi uygunmu mesela 2 prize 1linye olması gereken günümüz neden hala 7 prizli linye kanununu okuyo yada kabul görüyo velevki ben yanlışım ama 2 prize 1 linye çokta mantıksız değil herkes katılır diye düşünüyom bizde iç tesisat açılımı isteyebilirmiyiz sonra kabahatler kanununda uzman kişiniin yaptığı hatada artık yasal olarak irdelenip ceza alabilecek sen hem 7 prize 1 linye kanunu koy kalksın vatandaş 3 soba açsın ondan sonra elektrik tesisatından yangın çıktı bunu yapan ustaya ceza ver.mesela geçen sene abonelik teminatı 135 tl idi bu sene 250 tl ye değişmiş işlerine gelen maddeyi değişiyolar sanki. 3 gün önce öğrendim daire gücü en az 8.5 kw baz alınacak tamam anladıkda 2 kurnazlık yapıyolar 1 cisi depozitoyu arttırmak 2.cisi 500 wat daha ekleseler sanki kompanazasyona girecek girmemesi için 8.5 kw da bırakılıyo işin gerçeğine baksanız birçok ev ve daire 15 kw da geçiyo enteresan
 
Son düzenleme:
arkadaşlar bence yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi gerekir herkeze kolay gelsin.
 
Mesut bey;
Resimdeki odada 8 priz sortisi vardır. Sortinin tanımında 1 adet priz vardır.

sayın ali_rıza bey bilemiyorum ama sitemizde tedaş,tesk,ve elektrikciler odası kurumlarından yetkili yada görevli varmı veya bu kurumları buraya davet edebilirmisiniz.böyle bir çalışmanız olabilirmi veya varmı.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst