PLC Motor Sürme Projesi

burakvara

Üye
Katılım
14 Şub 2013
Mesajlar
382
Puanları
6
Yaş
29
Konum
Adana
merhaba arkadaslar soru su 3 motor var bir butan var butona birinci basista 1. motor caliscak 2. basista 2. motorcalisip 1. motor durcak 3. basista 3. motor calisip 2. motor durcak 3. motor 10 sn sonra kendiliginden durcak cevaplariniz icin tesekkurler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba,
PLC konusunda şema yardımı isterken kullandığınız cihazın markasını-modelini yazmanızda fayda var.
Ladder şemanız şu şekilde olmalıdır:
1. satırda start butonu yukarı sayıcı girişine bağlanmalıdır.
2-3-4. satırlarda sayıcı değeri karşılaştırma kontakları yardımıyla motorları çalıştırmalıdır. (Örneğin, sayıcı değeri =1 ise M1 motoru, 2 ise M2 motoru çalışmalı.)

Ancak 3. motor devreye girdiğinde aynı anda bir de zaman rölesi çalışmaya başlamalıdır. Bu zaman rölesinin çıkışı (10 saniye sonra) ilk satırdaki sayıcıyı resetlemelidir. Sayıcı resetlendiği anda tüm sistem duracaktır.

Sistemin bu şekilde çalışması otomasyon tekniği açısından çok büyük bir kusuru da içermektedir. STOP (veya ani durdurma) butonu eksiktir. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaştığınızda siz motorları durduramıyorsunuz.
Bu sorunu çözmek için de sayıcıyı resetleyen (zaman rölesinin) açık kontağına paralel olarak bir stop butonu eklemelisiniz.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,144
Kullanıcılar
450,052
Son üye
Fatihkaya00

Yeni konular

Geri
Üst