PLC Hakkında Soru

Mete355

Üye
Katılım
11 Nis 2012
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
32
Arkadaşlar 3 tane sorum var internette araştırma yaptım ama tam olarak tatmin olamadım. Bu konulara hakim olan arkadaşlar varsa beni aydınlatırsa sevinirim.

Normal bilgisayar (traditional computers) ile PLC arasındaki farklar nelerdir?

Gömülü sistemler (embedded systems) ile PLC arasındaki farklar nelerdir?

Scada kontrol dışında hangi amaçlarda kullanılır?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhabalar, normal bilgisayarlar yada sektörümüze özgü olan endüstriyel pcler işletim sistemi olan ve kaynak tüketimleri fazla olan cihazlardır. Örnek vermek gerekirse bir lamba kontrolü yapmak için bir endüstriyel pc sistemi kurmaktansa daha yatkın bir çözüm odağı olan plc ile bunu yapmak daha mantıklı. PLC sadece içerisine yazdığınız kod bilgisi doğrultusunda hareket eden cihazlardır. Kısacası sadece görevini yapar ve gereksiz servis kaynak tüketimi yapmaz. PLC kontrol etmek içinde genelde HMI operatör paneli adında cihazlar kullanılır.

Gömülü sistemler ise plc'ye nazaran tek sefer kodlanmış ve sadece o doğrultuda hizmet eden geliştirmeye kapalı sistemlerdir. PLC'de daha sonra güncelleştirme ve iyileştirme yapabilirsiniz ancak gömülü sistemlerde bu pek mümkün olmuyor.

SCADA kontrol dışında kalite arttırma, raporlama için kullanılır. Staj yerimde saatte 1000 dondurma üreten bir dondurma firmasına yeni bir scada sistemi entegre ederek bu sayıyı 8000'e çıkartarak hatasız ve maliyeti düşürme adına hizmet vermesini sağlamıştık. Kısacası her dondurmanın her bir işlemi sensörler sayesinde (ısı, boyut, ağırlık vs.) kontrol edip raporlanarak raporlar doğrultusunda sıcaklık arttırımı gramaş düşüşü ambalaj hızı vs. durumları güncellenmekteydi ve bunu sistem komple insansız yapmaktaydı. Geriye kalan ise kalite kontrol ekibinin web bazlı sisteme girip tablet telefon pc farketmeksizin anlık ve geriye dönük sistem durumu inceleyerek durum denetimi yapıp kalite kontrolü sağlıyordu.

Yazdıklarımı kendimce açıklamaya çalıştım yanlışım kusurum varsa kusuruma bakmayın.
 
Normal bilgisayarda ram bellek, rom bellek, cpu, ve grafik işlemci ve giriş çıkış birimlerinden oluşur. Büyük veri yığınlarını kontrol edebilir, çevre cihazlarla çalışabilir, veritabanı kaydı tutabilir, giriş çıkış işlemleri yapabilir. Ayrıca grafik işlemcisi sayesinde kullanıcı ile tam etkileşim sağlayabilir. Web server ile bağlantı kurabilir ya da kendisi web server olarak çalışabilir. Yani normal bilgisayar ile her türlü dijital işlem yapılabilir.

PLC girişleri kontrol edip içerisinde yazılan programa göre çıkışlar sağlayan otomatik kontrol cihazlarıdır. Girişler sensor, buton ve kontaklar ile sağlanır. Çıkışları röle ya da transistor ile kontrol edilebilir. Girişler ve çıkışlar bit tabanlı (enerji var ya da yok) veya analog sinyaller olabilir. Ayrıca zamanlayıcı, sayıcı ve web server olarak çalışabilir (web server html, css ve javascript destekler, php ve asp kullanılmaz). 24v girişler ve 0-24v arası çıkışları destekler. Otomasyon sistemlerinde kullanılabilir.

PAC (Programlanabilir Otomasyon Kontrol) cihazı PLC ile bilgisayarın özelliklerini birleştirmek amacı ile geliştirilmiş son teknoloji otomasyon cihazlarıdır. PLC'lerin yaptığı her işi yapabilir ayrıca bilgisayarların yapabildiği bazı işleri de yapabilir. C, C++, C#, Java gibi dilleri destekleyebilir, veritabanı ile çalışabilir. daha fazla bilgi için: http://www.endustri40.com/programlanabilir-otomasyon-kontrol-cihazipac/

Gömülü sistem örneğin ARM donanım tabanlı siatem geliştirmek için kullanılan, 32 ve 64 bit veri işleme kapasitesine sahip mikrodenetleyicilerin daha gelişmişi olarak bilinen, belli bir framework üzerinde çalışabilen kontrol cihazlarıdır. 5v giriş çıkış gerilimlerini destekler. Bilgisayarın hidrolik pres ile sıkıştırılmış halidir. Bilgisayarın yaptığı işlemleri yapabilen ancak birkaç işlem için koca bilgisayarların kullanılmasının gereksiz olduğu yerlerde kullanılır. Örnek olarak arabalardaki yol bilgisayarları, ya da arabaların beynini gösterebiliriz.

SCADA, HMI arayüzlerinin gelişmiş hali diyebiliriz. HMI bir PLC ya da cihaz ile habeleşme sağlayabilir ancak scada birden fazla cihaz ya da plc ile haberleşme sağlayabilir. Scada bir işletim sistemi üzerinde çalışır, HMI bir gömülü siatem üzerinde çalışır. SCADA raporlama yapabilir, HMI raporlama yapamaz. SCADA veri tabanı ile çalışabilir, HMI veritabanı ile çalışamaz. SCADA da C, C++, C#, Java gibi programlama dilleri kullanılabilir.

Hatam ya da yanlışım varsa düzeltin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst