PcWorx bulaşık makinesi projesi

gurliatesi

Üye
Katılım
10 Mar 2021
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
26
Herkese merhaba,
PLC dersim için bir bulaşık makinesi projesi yapıyorum. Projemin ladder diagramını pcworx te çizip hocama teslim etmem lazım ama hoca projemi yapabilmem için yeterli bilgi vermedi. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Projemde 2 programlı bir bulaşık makinesi yapacağım. Bu programlardan biri hızlı yıkama programı diğeri yoğun yıkama programıdır. Makinede ısı sensörü, kirlilik sensörü ve yük sensörü bulunacak. Makinede açma/kapama, program seçimleri ve çocuk kilidi için butonlar olacak. Makinede yıkama motoru, su boşaltma motoru ve pompa motoru bulunacak. Suyun ısınması için rezistans bulunacak. Makineyi çalıştırmak için deterjan ve parlatıcı bölümlerine gereken ürünler koyulmuş olmalıdır. Program seçilip başlat tuşuna basılınca makine kapağı kilitlenecek ve makine su almaya başlayacak, yetirince su alınınca rezistans devreye girer ve suyu ısıtır. Isı sensörü suyun istenen sıcaklık seviyesine geldiğini algılar ve rezistans durur. Yıkama motoru devreye girer ve suyu alt ve üst fıskiyelerden fışkırtır. Deterjan rölesi çalışır ve deterjanlı su bulaşıkları yıkar. Yıkama bitince su boşaltma moturu çalışır ve kirli su boşaltılır. Durulama suyu alınır ve durulama işlemi 2 kez tekrarlanır. Son durulamada parlatıcı durulama suyuna karışır. Pompa motoru son durulama suyunu da dışarı atar ve kurutma evresine geçilir. Rezistans tekrar devreye girer ve bulaşıklar kurutulur.

*makinede su olmadan rezistansa enerji gelmemelidir.
*çocuk kilidi seçili iken tüm tuşlar işlevsiz hale gelir. Program bitiminde çocuk kilidinden otomatik olarak çıkılır. Kilit göstergesi söner.
Kirlilik sensörü enerjilenmiş ise yıkama süresi artar ve yük sensörü enerjili ise giren su miktarı artacaktır.

Bu belirtilen durumları ladder diagramında ifade etmem gerekiyor. Lütfen yardımcı olabilecek birisi zaman ayırabilirse çok sevinirim.
Ben sıcaklık vb gibi değerler belirtmedim, verilen değerin bir önemi bulunmamaktadır. Benim için projemin örnek bir ladder diagramı olması yeterlidir.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,147
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst