Otel için Eş Zamanlı Güç

wolf351

Üye
Katılım
31 Eki 2009
Mesajlar
249
Puanları
1
Arkadaşlar daha önce otel için UPS konusu açmıştım. Otel için büyük ihtimal voltaj regülatörü alınacak. Fakat firmalar bizden ilk önce gücü hesaplamamızı söylediler. Daha önceki açtığım konu aşağıda verilmiştir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/otel-İçin-ups-seçimi.98292/

Otel için eş zamanlı gücü aşağıdaki gibi hesaplamıştım. Elektrik konusunda kendimden emin olmadığımdan ve bu hesapların doğru olup olmadığından emin olmak istedim. Ben elektronik özellikle güç elektroniği konusuna yöneldiğim için elektrik kısmına biraz yabancı kaldım.

suvg4l.jpg


Aşağıda ise 5.5kW lık motor plakası yer almaktadır. Bu motor asansör motorudur.

2rooxt4.jpg


Motoru besleyen VVVF Inverter ise 7.5kW dır. Inverter ise aşağıdaki resimde solda mavi olandır. Sağdaki ise kontrol kartıdır.

s24855.jpg


Şimdi burada 3 tane sorum olacak;

1) İlk başta yer alan hesaplama doğrumudur ? Alınacak olan UPS, voltaj regülatörü yada jeneratör için eş zamanlı güç kullanılabilir mi ? Biraz aralık bırakılarak biraz daha fazla güçte seçilebilir mi ?

2) Asansör motoru olan 5.5kW lık motor için 7.5kW lık inverter yeterli midir ? Ik motorun kalkış akımı sanırım çünkü kendi hesabımda kalkış akımı (inrush akımı) 64A olarak çıkmıştır.

3) Voltajlar gereğinden fazla yüksek veya düşük olduğu durumlarda da asansör devre dışı kalmaktadır. Inverter ın giriş voltaj aralıkları 360V - 420V dur. Biz bazı fazların faz - nötr gerilimini 240V a kadar okumuştuk. 420V ise faz - nötr olarak yaklaşık 243V a denktir. Kontrol kartının her 3 fazı inceleyip, gerilimlerin düşük yada yüksek olması durumunda asansörü servis dışı bırakma özelliği var mıdır ? Kontrol kartı firması ile henüz irtibata geçemedik.

4) Otel için voltaj dalgalanmalarına en iyi çözüm hangisidir ? UPS, voltaj regülatörü yada jeneratör ? Bu soruyu daha önce de sormama rağmen yeni konu açtığım için deneyimli uzman kişilerden daha fazla öneri almak istedim.

Biraz fazla soru sordum fakat cevaplarsanız çok makbule geçecek. Teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
hesaplamanda yanlışlık doğrudur. tabiki biraz daha yüksek güçte olursa daha iyi olur sonradan ekleme yapılabilir bu yüzden gücü karşılaması açısından. 7.5 kw sürücü yeterli olacaktır daha önce 1.1 kwlık sürücü ile 2.2 kw motor çalıştırmış. Asansör voltajı için izolasyon trafosu kullanabilirsin. otel için bence ups cihazı kullanabilirsin 6ay - 1senede bir bakımını yapar arkana bakmazsın. ustalarında tavsiyesini al tabikide. Hayırlı işler
 
hesaplamanda yanlışlık doğrudur. tabiki biraz daha yüksek güçte olursa daha iyi olur sonradan ekleme yapılabilir bu yüzden gücü karşılaması açısından. 7.5 kw sürücü yeterli olacaktır daha önce 1.1 kwlık sürücü ile 2.2 kw motor çalıştırmış. Asansör voltajı için izolasyon trafosu kullanabilirsin. otel için bence ups cihazı kullanabilirsin 6ay - 1senede bir bakımını yapar arkana bakmazsın. ustalarında tavsiyesini al tabikide. Hayırlı işler

Cevapladığınız için teşekkürler. Hesaplama doğru demek istediniz sanırım. Elbette çıkan güç değerinden yüksek güç seçilebilir hatta seçilmelidir. Inverter ın kalkış akımı olan 65A i karşılayabiliyor sanırım ki asansör normal şartlarda çalışıyor anca voltaj yüksek veya düşük olduğunda devre dışı kalıyor. İzolasyon trafosunun bu konuda yararı olacağını sanmıyorum. İzolasyon trafosu sadece izolasyon sağlayacak fakat voltaj dalgalanmalarından yine etkilenecek. Ek bilgi olarak inverter ın daha önce bozulup yenisi ile değiştirildiğini hatırlatmakta fayda var.
 
sayın wolf351 evet hesap doğru. izolasyon trafosu ac devrelerde gerilim düşümünde bunu yüke aktarmaz devreyi korur Şebeke geriliminden izole eder. inverterin bozulma sebebi nedir mesela gerilim düşse bunu sürücü üzerinde under voltage diye arızaya geçip size verir. inşallah yardımcı olmuşumdur. kolay gelsin
 
sayın wolf351 evet hesap doğru. izolasyon trafosu ac devrelerde gerilim düşümünde bunu yüke aktarmaz devreyi korur şebeke geriliminden izole eder. inverterin bozulma sebebi nedir mesela gerilim düşse bunu sürücü üzerinde under voltage diye arızaya geçip size verir. inşallah yardımcı olmuşumdur. kolay gelsin

Inverter ın bozulma sebebini bizde öğrenemedik. Tekniker şebeke voltajından etkilenmiş ve bozulmuş demiş almış götürmüş, yenisi takmış. 65A kalkış akımına sahip 5.5kW lık bir motor nasıl 7.5kW inverter ile beslenebiliyor anlamış değilim. Bana inverter da pek iş yok gibime geldi. Inverter ın haberleşme portundan bağlanıp şebeke voltajlarını, inverter durumunu incelemem gerekiyor. Kontrol kartını da, inverter çıkışından mı yoksa şebeke voltajından mı beslemişler daha bakamadım. Onu da bakıp buraya yazarım.
 
VVVF ınverter da soft start özelliği varmış, dolayısı ile yüksek güç seçilmesine gerek kalmıyor. Çünkü başka türlü 65A olan kalkış akımını karşılayabilmesi için 380V x 65A den tam 24.7kW aktif güce gereksinim duyardı. Inverter çıkışında max 13.7A gibi bir akım görüyorum. Firmalardan sadece asansör için UPS yada voltaj regülatörü ile tüm otel için voltaj regülatörü fiyat teklifi istedim, şimdi artık teklifleri bekleme aşamasındayım. Sadece asansör için gerekiyorsa inverter ın girişi yaklaşık 7.5kW/0.8 = 9.4kW olarak hesaplanabilir. 0.8 verim olarak alınabilir. Bu durumda 10kW lık aktif güce sahip UPS yada voltaj regülatörü asansör için inverter girişine bağlanmak üzere alınabilir. Inverter ve fiyat teklifi alınan UPS lerde soft start özelliği olduğu için 10kW ın yeterli olacağını düşünüyorum. Yada tüm otel için yukarda hesaplanan eş zamanlı güç olan en az 121kVA lık voltaj regülatörü de alınabilir.
 
Arkadaş bi voltaj regülatörü alacaz, hesabı yanlış yapmışım. Şu elektrikten hiç anlamıyorum. Aşağıdaki tabloya göre hesaplamıştım. Meğersem aldığım katsayılar aydınlatma yükü içinmiş. Otel için eş zamanlı güç nasıl hesaplıcam bi türlü bilemedim.

e%C5%9F%20zamanl%C4%B1k.gif
 
Son düzenleme:
Bir mühendisten ! bilgi alsanız iyi olur.Genelde,talep gücü = Kurulu güç X 0,6 dır.
 
Son düzenleme:
Alıcam alıcam abi fakat, 1 tane var tanıdığım burada bana yardım edebilecek o da meşgul sanırım telefona bakmıyor. Hesabı ilk başta verdiğim tabloya göre yaptım haliyle yanlış.
 
Elektrik faturasından, çarpan değerinin 20 olduğu, dijital sayaçtan da demant değerinin 1.512kW olduğu görüldü. Biraz daha aralık bırakılarak otel için 60kVA lık statik voltaj regülatörü seçilmiştir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst