NO FROST Buzdolabı Arızası

rina 465 hg buzdolabının alındıktan 9 ay sonra dış kaplaması(high gloos)kabardı ve paslandı.sapıda çatladı.sizce ne yapmalıyım.......neden olabilir
 
rina 465 hg buzdolabının alındıktan 9 ay sonra dış kaplaması(high gloos)kabardı ve paslandı.sapıda çatladı.sizce ne yapmalıyım.......neden olabilir
 
9 Aylık bir ürün ise Yetkili serviden servis talebinde bulup çözüm isteyeceksiniz. Darbe çizik yok ise sizi suçlayacak değiller. Biz nasıl yardımcı olabiliriz veya siz başka ne yapabilirsinz? Servis çözüm üretecek
 
slm arkadaslar bana dolap arza kodları lazım acil yardımcı olacak varmı arçelik beko faln fark etmezz
 
Merhaba; 1990 üretimi emaktarın kapısını bir hafta kadar açık unutmuşuz. Forumdaki yazılanlardan yararlanılarak içini kurutmaya çalıştım. Açmışken termo stop denilen elemanı da torbası içinde nem gördüğümden ( yaklaşık değerde benzer elemanla) değiştirdim. Yaklaşık üç gündür çalışıyor. Ama bazı sorular kafama takıldı.

En üst üfleme bölümünün (şok dondurucu bölümü) soğukluğu - 12 derece, orta bölüm üfleme menfezi önü 6 derece, alt bölme üfleme soğukluğu da yaklaşık altıderece.

Yanlız mekanik nem ölçer de gördüğüm değerler, % 70 - % 60 - % 50 gibi.

Buzdolabı normal çalışırken bu değerleri ölçmediğim için normal mi değil mi anlayamadım.

Bu değerler sizce nasıl?

Enerji yokken avometre ile ısıtıcı değerleri normal görünüyordu. Timerı elle çevirdiğimde kontakları konum değiştiriyordu. Çalıştırdıktan sonra da timerın ilk 'çıt' kontak değiştirme sesini duydum, ancak evaparatör buzlanmadığı için sanırım, kompresör çalışmaya devam etti.
Ancak daha sonra timerin kontak sesini nedense duyamıyorum, yada denk gelmiyor.

Buzdolabının sağlıklı defrost yapmıyorsa ne kadar sürede buzlanma karlanma yapar?
Soğukluk ve nem değerleri normal midir?
Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba; dolabın defrost yapması için yaklaşık sekiz çalışma saatini doldurması gerektiğini öğrendim. Ayrıca, benim dolabın defrost yapmama nedeninin evap üzerinde yer alan ısıtıcının ucunun klemensten çıkmış olmasından kaynaklandığını buldum. Termostop buzdolabı çalışmazken açık devre olduğundan sağlıklı ölçme yapamamışım meğerse. Avometre veya seri lamba ile baktığımda ara bölme ısıtıcısı ile seri girdiklerinden devre göstermekteymişler. Tabi evap ısıtıcısının gücünün de 130 -150 W. gibi değerlerde olduğunu da böylece öğrenmiş oldum. Ve benim gibi amatörlere faydası olur belki diye paylaşmak istedim.
 
Hava sirkilasyon kanalının dönüş bölümü buzla tıkanmış, üfleme açık bu nedenle dolabın kapısını acınca soguk üfleme gercekleşiyor .Muhtemelen strafor tam kurumadan sogutucu çalıştırılmış .

Dolabınızı mümkünse bir müddet kullanmayın ara bölme straforunu sökün iyice kuruttugunuza emin olana kadar havalandırın .sonrasında beyaz tutkal ile çok ince bir kat straforu fırca ile boyar gibi kaplayın.

Bu işlem dolabınızın 6 yıl daha tıkanıklık yapmadan daimi çalışmasını saglayaçaktır . Bu işlem biraz zaman alıcı ve meşakatli biriştir servislerin bu işlemi yapmasını isterseniz straforu degiştirip geçerler (zaman sorunundan)

Merhaba,
Üzerinden uzun zaman geçmiş ama hala buralarda iseniz size bir sorum olacaktı

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/samsung-buzdolabı-buz-yapma-problemi.77418/page-2

Bu sayfada anlatılan problem için ne düşünüyorsunuz?

Tutkal ile uygulama konusunu biraz açıklar mısınız? İşe yarıyor mu neye dikkat etmek gerekir? Normal tutkal mı kullanmak gerekir? Islandığında, soğukta bir sorun oluyor mu?

Teşekkürler.
 
Merhaba,
Üzerinden uzun zaman geçmiş ama hala buralarda iseniz size bir sorum olacaktı

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/samsung-buzdolabı-buz-yapma-problemi.77418/page-2

Bu sayfada anlatılan problem için ne düşünüyorsunuz?

Tutkal ile uygulama konusunu biraz açıklar mısınız? İşe yarıyor mu neye dikkat etmek gerekir? Normal tutkal mı kullanmak gerekir? Islandığında, soğukta bir sorun oluyor mu?

Teşekkürler.

Hocam Ne durumda sizin buzdolabı? strafor işini ne yaptınız. Bende de bosch var straforundan olduğundan süpheleniyorum ve her sene 48 saat kapılar açık buz eritiyoruz yazın sıcağında.
 
Hocam Ne durumda sizin buzdolabı? strafor işini ne yaptınız. Bende de bosch var straforundan olduğundan süpheleniyorum ve her sene 48 saat kapılar açık buz eritiyoruz yazın sıcağında.

Benim sorunum çözüldü. Araştırırken bir çok sorun yaşayan geri dönüş yapmadığını gördüm ben yapayım belki birine lazım olur bilgiler.

Öncelikle kullandığım buzdolabı marka modeli Bosch kdn49a03

Yaşadığım sıkıntıya gelince; dolap 10 senelik ve 8 sene arıza vermedi. 8 sene sonunda her yaz üst taraf soğutup alt soğutmuyordu. Evaporatör buz tutmuş oluyor servisi aradığımda 48 saat fişi çekip kapakları açık şekilde bekletmemi arıza halinde tekrar haber vermemi söylüyorlardı. Bu yaz artık bu iş çözülsün istediğimden forumda araştırma yapıp kendim sökmeye karar verdim.

Öncelikle dondurucudaki kapakları açıp straforu çıkartıp evaptaki buzlanmayı erittim 10 saat sonra straforu tekrar takıp çalıştırdım. Tam 24 saat sonra evap aynen buz tuttu ve tekrar soğutmamaya başladı alt kısım. Straforu takarken ıslak ve çok yumuşak olduğunu fark etmiştim ve sorun zaten tekrarladı.

İkinci denemede söküp buzlar eriyince arıza var mı tek tek tespit ettim. Termik ve defrost sensörünü ölçü aletiyle kontrol ettim çalışıyor. Termik sensör kısadevre ölçümünde, sensör de oda sıcaklığı 27/28C deyken ohm değeri 4.50 civarı ölçüldü ve ikiside çalışıyor. Dondurucu fanı zaten çalışıyordu. Tek kalan defrost rezistansıydı onuda bosch test modu ile çalıştığını görmüştüm. Motor kabındaki eriyen suyu da kabıda temizledim herhangi kanal tıkanması yoktu.

Önceden de tahmin ettiğim gibi bir tek strafor kalıyordu. Burdaki diğer arkadaşlar yazmış strafor ile ilgili birkaç mesaj onları da okuduktan sonra emin olarak strafora el attım. Çok ilginçtir ki 36 saatte oda sıcaklığında bile kurumamıştı strafor. Hala nem ve yumuşaklık vardı. Zaten dikkatli bakınca yıllar yormuş sertliği gitmiş ve kolay nemi tutacak bir şeye dönüşmüştü. Burada okuduğum tutkal fikri mantıklı geldi ve denemeye karar verdim. Straforu yaklaşık 8/10 saat güneşin altına terasa koydum ve tamamen su ve nem kurudu. Hafiften yumuşaklık vardı ve bunu tutkal çözecekti. Küçük bir kutu tutkal 5tl ye alıp ince bir şekilde sürdüm ve kuruttum. Kuruduktan sonra güzel bir yapıya dönüştü ve nem çekmeyecek hissiyatı verdi.

Bu işlemleri 2.5 günde bitirdim ve straforu takıp dolabı topladım. İlk denemede 24 saatte buz tutan dolap şimdi 1 haftadır çalışıyor. Birkaç günde bir üstteki hava kanalından evap ı görebiliyorum ve hiç buz tutmamış. Dolap eskisinden çok daha iyi soğutuyor.

Benim gibi tüm parçaların arızasının olmadığını tespit edip bu sorunla uğraşan varsa belki okur faydası olur diye yazdım. Straforun önemi gerçekten çok. Burada yazan tutkal olayını denemek istedim. Tam işe yarayıp yaramadığını yıllar içerisinde öğrenirim ama siz uğraşmıyayım derseniz straforun yenisini satın alın. Benimki yaklaşık 70/80tl di. Olaki parçayı bulamazsanız tutkalı deneyebilirsiniz.

Forumda tutkalı ve strafor bilgisini yazan alfa romeo isimli kullanıcıya da teşekkür ederim.


Son olarak Bosch test modunu da yazmak isterim. Zaten araştırırsanız servis dökümanına ulaşabilirsiniz. Benim Bosch kdn49a03 modelinde dolap düğmesinden kapatın ve 5dk bekleyin. Açın be 10 sn içerisinde öndeki super tuşlardan herhangi birine basılı tutun;

2 bip sesinden sonra bırakırsanız otomatik test modu başlar ve kendi kendine sıralı test eder. Arızalı parça yada derecede anormallik varsa ilgili led yanarken yanıp sönmeye başlar yada alarm kırmızı ışığı yanar. Sorun yoksa test biter ve dolap çalışmaya kaldığı yerden devam eder

Eğer super tuşuna basılı tuttuğunuzda 3. bip sesini duyarsanız manual test moduna başlar ve super modunu bırakabilirsiniz.

+2 ledi yanık kalır. Bu sırada super moduna basılı tuttuğunuz sürede ışığı yanık olanı test edersiniz. diğer teste geçmek için ok işaretini kullanabilirsiniz. Aşağıda bildiğim olanları yazdım. Boş bıraktıklarım sensör testleri olabilir emin olmadığımdan yazmıyorum.

+2 Dondurucudaki fan
+4
+2 +4 Motorlu klape (soğutucu bölümüne giden havayı kontrol eden kapaklı motor)
+5 defrost rezistansı
+2 +5
+4 +5 komprasör
+2 +4 +5 Manuel defrost ve bitince normal çalışmaya devam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,324
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst