neden tedaş teiaş trafoladan sistemleri kompanize edemiyorlar

birol555

Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
ne den acaba trafodan elektrik üreticileri kompanizasyon yapmıyorda kullanıcıdan talep ediyorlar.
kanunda yeri varmı trafo kayıpları kacak hep vatandaşa ödetiyorlar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Reaktif yük şebekeyi komple yüklediği için Kompanzasyon mümkün olan en uç noktalardan yapılmalıdır.
Ödenen kayıp-kaçak bedellerine gelince "Biz eşek olduktan sonra Semer vuran çok olur" (Orta anadolu ata sözü)
 
yurt dışın da bu işi nasıl çözüyorlar acaba bilgisi olan var mı?
 
sayın birol555
bırakın kompanze etme olayını adamlar trafoları bile iştlemelere temiin ettiriyor
şöyle bir söz duydum eğer tedaş karabük demir çelik fabrikalrının trafolarını temin etseydi daha anca kar etmeye başlardı diye
 
Belirli güçteki mesken abonelerinin kompanzasyon yapma zorunluluğu olmadığı için bunların çektiği reaktif gücü dengelemek için dağıtım şirketleri de kompanzasyon yapmaktadırlar.
 
Bunda bir anormallik yok

zaten kompanzasyonun alıcıya en yakın kısımdan yapılması gerekiyor

Dediğiniz gibi olması sanayide cok sıkıntı mevcut hatlar beslemeler kaldıramaz çünkü akımlar iki katı artmış olur
 
Tedaş'da Teiaş'da hatları vasıtasıyla kompanzasyon yükümlülüklerini yerine getiriyor.
 
teiaş ta var olarak biliyorum ve yakında bizim 31.5 ilk dağıtım merkezine kuracaklarınıda söylüyorlardı ve ayrıca ag dağıtım panolarının çoğunda iki adet 3 fazlı kapasitör görüyorum buda basitleştirilmiş kompanze olarak düşünüyorum belkide değildir ama başka bir amaca hizmet edeceğini sanmıyorum zaten tedaşın çalıştırdığı yükler zaten sokak lambaları ve biz aboneleriz aboneler kompanzasyon yaptıktan sonra sıkıntı olmaz herakde
 
Reaktif enerji tüketildiği yerde üretilmelidir. Ancak bu şekilde gerçek kompanzasyon yapılmış olur , yani tüketici tesislerinde yapılan kompanzasyon hem hatları hemde trafoları kompanze etmektedirler. Bu şekilde hatlardan ve trafolardan çekilen reaktif akımlar düşürülerek hatların akım taşıma kapasiteleri ve trafoların aktif güç kapasiteleri arttırılmış olur. Kurulu gücü 15 kW altında olan müşteriler ile mesken abonelerinde ve dağıtım trafolarında tüketilen reaktif enerji için Dağıtım şirketleri kendi AG ve YG tesislerinde gerekli kompanzasyon sistemlerini kurmaktadırlar. Aksi takdirde enerji satın aldıkları TEİAŞ'a reaktif bedeli öderler. Ülkemizde reaktif enerji ile ilgili uygulamalar EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından düzenlenmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,824
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst