Motor Herz Akım Amper Yardım

hamdiilter

Üye
Katılım
24 Haz 2018
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
36
İyi günler sevgili mühendis arkadaşlarım bir sorum var elimizde bir adet 4 kutuplu 3 fazlı bir indiksiyon motor var verileride 2 kw 50-60 hz 380 volt 1500 rpm diyelim şimdi biz bu motora 100 hz verirsek ne olur rpm torq artarmı artarsa bize ne gibi maliyeti olur mesela amper mi çok çeker elektrikmi çok çeker bunların cevabını yazarsanız sevinirim..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Anladığım kadarıyla ya meslek lisesi öğrencisisin ya da bu işe yeni başlayan birisin.Biz sana bir kaç soru soralım bu soruların cevabını bulduğunda zaten sorduğun soruların cevabını bulacaksın.

rpm nedir ?
Amper nedir ?
Tork nedir ?

Motorlarda devir -tork ilişkisi nedir ?
Motorlarda , güç kavramı nedir ?

Hadi kolay gelsin,
 
bunları bilsem zaten bu konuyu acmam hocam malesef ortaokul mezunuyum hicbir teknik alt yapım yoktur
 
Motorlarda frekans ve devir doğru orantılıdır.

Senin motorun 50 hz 1500 devir.100 hz e çıkarırsan 3000 devre çıkar.

Tork , motorun karakteristiğine göre değişiklik göstermekle beraber, nominal devrinin çok üstüne çıktığında düşecektir. Ekte grafiğini görebilirsin.

Akıma gelince , motor boştaysa devri arttırdığında akımda yok denecek kadar az artma ve ya azalma görülecektir. Ama motor yükteyse, akım artacaktır. Genelde bu söylediğimin aksini iddia ederler ama durum böyle. Onlarca kez yaptığım testler neticesinde gördüğüm sonuçtur bu.

Amper mi çok çeker elektrik mi çok çeker ne demek anlamadım. Halk arasında "çok fazla elektrik çekiyor "diye bir tabir vardır bu genelde akımı ifade eder.

Maliyete gelecek olursak , elektrik tüketimi nispeten artabilir ama faturaya ciddi bir zararı olmaz. Ama motoru 2 katı devirde çalıştırmak demek rotora, rulmana, mile zarar vermek demektir. Atıyorum 10 yıl olan motor ömrünü bir kaç yıla indirmiş olabilirsiniz. Hatta motorun çalışma şartlarına göre bir kaç güne bile indirebilirsiniz. Daha önce çalıştığım yerde 50 hz de çalışan 132 kW lık bir fan motorunu ( çok sıcak ve tozlu bir ortamda çalışan motordu ) , 55 Hz e çıkardık. Yani devrini yüzde 10 artırdık.4 gün sonra motor yandı.

Bu bilgileri genel kültür edinmek amacıyla istediyseniz sorun yok ama çalışma yapacaksanız riske girmeyin. Zira profesyonel değilseniz oluşabilecek neticelerin etkileri Allah göstermesin çok çok kötü olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    138.4 KB · Görüntüleme: 51
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim aslında aklımda bir proje var kendi binebileceğim tek kişilik bir araç tasarlamak istiyorum ancak fırçasız düz akım motorlarımı kullanayım yoksa indiksiyonmu karar veremedim indiksiyon motorlarında ac elektrik ile güzel güç alabileceğimi düşünüyorum ancak fırçasız dc motorlarda güç alabiliyoruz ama 40 amper gibi çok fazla elektrik harcıyor o yüzden baya bi test yapmam gerekiyor taşıyacağı yük totalde 300 kg ben genelde deneme yanılma yöntemiyle öğrendim zamanında okuyamadık herzaman ilgi alanım olmuştur elektrik ve elektronik yaş 32 oldu artık şuan hobi amaçlı yapiyorum ve yinede benim kendi tezim deneme yanılma yöntemim vazgeçilmezimdir sonuçta tüm mucitler bu yöntemle birşeyler bulmui daha sonra hesaplamalarla işler kolaylaştırılmış denemedende sonuca ulaşılabilmiş ama gel görki o alt yapı yok bende umarım başarırım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,662
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst