Linux altında HMI programlama

KingpinTR

Üye
Katılım
23 Tem 2007
Mesajlar
16
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar ben pardus kullanıcısıyım, elimde 1 adet delta ve siemens s7300 plc var. Bunlardan herhangi biri ile haberleşmem lazım. biraz araştırdım ama net işe yarar bir doküman bulamadım. Bu konu ile ilgilenen veya konu hakkında bilgisi yada kaynağı olan arkadaşlar varsa bizimle paylaşabilir mi?

Teşekkür ederim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Delta ile haberlesmek icin gerekli Python modulunu ben yazdım ve birkaç işte kullandım. Modul, hem RS-232 hem de RS-485 ile çalışıyor ve haberleşme protokolu olarak MODBUS kullanıyor. Python-Serial paketinin sisteminde yüklü olması gerekiyor.

Delta MODBUS Modülü

Modulü nasıl kullanacağını anlamak için bu modülü kullanan şu uygulamaların kodlarına bakabilirsin:
Delta ASDA-B Servo Sürücü Parametre Yedekleme
Delta ASDA-B Servo Sürücü Toplu Parametre Set Etme

Bu örnekler, Delta'nın servo sürücüleri için ama Delta PLC için de aynı protokol kullanılıyor ve Delta PLC'lerle de kullandım. Sorun yaşarsan yazarsın.

irc.freenode.net IRC sunucusu #pardus odasından da yardım alabilirsin.
 
Abi süpersin vallla diyecek birşey bulamıyorum yani. Allah razı olsun.
Yalnız bu python hakkında hiç bilgim yok. Haberleşme ile ilgili grafik ekranı nasıl yapabilirim. Ayrıca bu konuda programlama için neleri kullanmam gerekiyor acaba?
 
Linux'da bulunan bütün grafik kütüphaneleri için Python modülü var, bu nedenle QT (KDE'nin), GTK (GNOME'un) veya Tkinter, wxWidget gibi istedigin grafik kütüphaneyi kullanabilirsin. Pardus kullandığın için QT kullanman işini kolaylaştırır.

Eğer gerçek zamanlı veri gösterilmeyecekse, arayüz hazırlarken ben web arayüzü şeklinde yapmayı tercih ediyorum. Böylece ağdan veya internetten bağlanılarak da (ve özel bir programa da ihtiyaç duymadan) PLC kontrol edilebiliyor.

Python kodunu yazmak için herhangi bir editörü kullanabilirsin. Eğer alışık olduğun bir tanesi yoksa başlangıç olarak Kwrite kullanabilirsin.

QT kütüphanesi kullanacaksan Qt-Designer diye bir program var. Bununla grafik arayüzlerini hazırlayabilirsin.

Web arayüzü şeklinde yapacaksan, Apache2 ve mod_python yüklemen gerekecek. Bunlarin hazır pisi paketi olması lazım.

Pardus geliştiricileri de Python'u çok yoğun olarak kullandıkları için Pardus'da Python desteği oldukça iyi, fazla sorun yaşamazsın.
 
Haklısın hocam Python pardus da baya baya populer. Bu bakından baya şanslı sayılabiliriz galiba. Nette biraz Qt hakkıında dokumanlar buldum. Bunları kullanarak birşeyler elde etmeyi planlıyorum. Inşallah bir sonuç alabiliriz.

Acaba ayıp olmazsa söyle 1-2 örnek uygulama görmemiz mümkünmüdür? Nerden başlamam gerektiği hakkında kafamda hala soru işaretleri var. PLC tarafını halledebilirim. Fakat PC tarafı için bir yol haritasına veya bir akış şemasına ihtiyacım var.

Şimdi den Çok Teşekkür ederim.
 
QT kullanacaksan, oncelikle Qt4-Designer programini incele. Bu program yardimi ile grafik arayuzlerini hazirlayabilirsin. Elde ettigin grafik arayuzler .ui uzantili bir dosyada saklanacak.

Python'un PyQt4 modulunu kullanarak programinin icinde bu arayuzu dogrudan kullanabilirsin. Arayuz uzerindeki nesnelerin hangi olaylarda hangi kodu calistiracagi, slotlar sayesinde oluyor. Ornegin "X dugmesine basilinca Y fonksiyonunu calistir" diyebiliyorsun.

Qt kullanimi ile ilgili su cok basit koda bakabilirsin: Python Qt4
 
Tamam hocam dediklerin üzerine uğraşmaya başlıyorum. Gelişmeleri burdan sizlere yazarım. Haydi Hayırlısı...
 
Hep hayalimdir Linux üzerinde Scada geliştirmek. Üzerimdeki yoğunluk azalınca python hakimiyetimi artırmaya çalışıcam. Ne dersiniz belki Pardus sayesinde microsoft bağımlılığından kurtuluruz.
 
Main Page - Mono

Üstteki bağlantıyı çoğunuz duymyştur. Linux üzerinde .Net kodunu çalıştırmanızı sağlayan kendi "framework" u ve Main Page - MonoDevelop bağlantısında da C# ile kod yazmanızı sağlayan özgün bir IDE si var. Pardus üzerine de kurulabildiğini bir yerde okudum ama hiç deneyemedim. Delta ile Modbus protokolünü kullanarak bağlantı kurmak mümkün. Hatta ve hatta S7-200 ile Modbus üzerinden haberleşilebilir. Modbus için SourceForge.net: Find and Develop Open-Source Software te bir arama yapmanızı öneririm.
Kolay gelsin.
 
Madem konusu acıldı Delhpi bilenler icin linux muadili Lazarus u kullanabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst