LED trafosu hakkında

senin eşeğin kancık olsun
üyeliğimi sildircen mi :) iste bunun için diyorum silin diye... yoksa çok maydanoz olurum. anlatabildim paskomya kardeşim :)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Şebeke'den çekeceği Akım önemli değil de esas 12V konfigürasyonunu çok iyi ayarlaman lazım. Allah muhafaza yanlış konfigürasyonlarda rahatlıkla yangın çıkabilir! Ben sana yapılması gerekenleri yazayım, yetersiz bulursan soru sor.

Senin sorunun cevabı; Trafon tam Yük'te yaklaşık 1A çeker, Sigorta'nın dişinin kovuğunu doldurmaz. Sigortaya bağlı çalışan bir motor vb. Alıcı yoksa B'ye çevir.

Şerit Led Aydınlatması Hangi Amaçla Kullanılacak?
-Birinci Plan Aydınlatması için mi (Örneğin: Loş Aydınlatmalı bir Kafeterya)?
-İkinci Plan Aydınlatması için mi (Örneğin: Evin Salonu'nun Alçıpan Tavan Led Havuzu [bu dekorasyona da girer])
-Dekoratif Aydınlatma için mi (Bu tip talepler Işık Akısı'nın geri planda olduğu ve yalnızca görsellik amaçlı yapılan uygulamalardır)?

Uygulama Hangi Ortam Şartlarında Yapılacak?
Temel olarak Kuru ve Nemliyer olarak iki Tip Şerit Led bulunur. Harici ve Dahili kullanım olarakta geçer. Kurudan Suya geçişte şu an için piyasada en yaygın kullanılan IP20, IP65, IP66, IP67, IP68 Koruma Sınıfları mevcuttur. IP65'in kendi içinde farklı versiyonları mevcuttur. Aşağıda https://www.ledison-led-lights.co.uk/wp/striplights-ip-rating/ kaynağından aldığım görsel yer almaktadır.

59732


IP Koruma Sınıflarına ait tablolar İnternet'te yeteri kadar vardır. "ip koruma sınıfları" yazarak arama yaptırınız.

Kullanım amacı ve ortamı belirlendikten sonra buna uygun Şerit Led seçilir. Seçilen Şerit Led Gücü'ne uygun Trafo belirlenir.

Şerit Led üzerindeki Güç Beyan değeri yalnızca metre başına verilen değerdir. 2m'de, 3m'de veya 5m'de ne harcadığı verilmez çünkü Tüketici'nin kaç metre uygulama yapacağını Üretici bilemez. Fakat 1 metrenin üzerine çıkıldığında Beyan Değeri de sağlıklı referans sağlayamaz. Kablo mesafesi kayıpları, Sürücü Kayıpları, Isınmadan dolayı oluşacak kayıplar vb. nedenlerden dolayı toplam metrede çıkan Gücü 5m'yi referans alarak (5m'de yaptığım AC tarafındaki ölçümleri referans aldım) kendime göre pratik bir hesap olarak 0,81'e bölüyorum. Bunun sonucunda AC tarafında harcanan Güç gerçeğe en yakın şekilde çıkıyor. Trafonun da tam yükte çalışması Üreticiler tarafından önerilmez. Trafo %30 düşük limitte çalışarak verimi artsın istiyorum. Şunun da altını kalınca çizeyim, 0,81 faktörü standart bir değer olmayıp markaya, malzemeye, Ölçü Aleti'ne, Elektrik Akımı'nın bileşenlerine göre değişlik gösterebilir.
Ayrıca uygulamadan sonra AC tarafında kaç Amper çekildiği ölçülerek Trafo değerleriyle uyumlu olup olmadığı karşılaştırılmalıdır.


Örneğin: 15m 3 Çip 5050 Şerit Led kullanacağım, bu modelin metrede 14,4W Beyan Gücü vardır.

Toplam mesafede Güç= 14,4X15=216
Gerçek Tüketim Gücü= 216/0,81=266,66 Bu rakam AC tarafında ölçü aleti ile yapılan ölçümde gerçeğe yakın değer verir.
Kullanılacak Trafo için çıkan Güç= 266,66X1,3=346,658
Kullanılacak Trafo için çıkan Akım= 346,658/12=28,88
28,88A bir Trafoya ihtiyaç vardır. Bu rakamı Katalogda yakın bir değere yuvarlayıp Trafo seçimini netleştirebiliriz. Kataloglarda 27A ve 29A Trafo mevcuttur. Ben verim farkının çok artmasını da istemiyorum, o zaman benim seçimim 27A Trafo olacaktır.

Ne Tür Şerit Ledler Tercih Edilmeli?
Markasız veya ucuz piyasa ürünlerine itibar etmeyin. Maddi-manevi kayıplara yol açabilirler. Ucuz piyasa mallarının büyük genelinde Beyan Değerleri tutarlı olmaz. Şerit üzerindeki Dirençler belirsiz aralıklarla direkt geçirebilir, Direncin direkt geçirdiği grup daha parlak ışır, bu da estetik açıdan göze hoş gözükmez, diğer taraftan o grupta normalin dört beş misli oranında ısı artışı olur. Elinizle temas edilemeyecek bir oranda ısınırlar. Bu da tesisatı ve kullanıcıların hayatını riske atar. Maddi ve manevi anlamda telafisi ağır olur. Yüzeye yapışma performansları çok düşüktür, ilave bant veya yapıştırma yöntemleri kullanmak zorunda kalırsınız. Lehim noktalarında zayıf lehimler çıkar, bu noktaların üzerinden tekrar geçmek zorunda kalırsınız. Aşırı kırılgan yapıdadırlar, hassas paketleme yapılmamış ürünler elinize hasarlı olarak ulaşır.

Ülkemizde bu işlerde uzmanlaşmış ve güvenilir markalarla çalışan firmalar vardır. İthalatçı veya İmalatçı, mümkünse uygulama da yapıyor olan firmalarla çalışmak sizi birçok anlamda garanti altına alır. Ürününü kullandığınız firmaya her konuda danışıp fikir alabilir, uygulama yapanların pratiklerinden faydalanabilirsiniz.



Şerit Led Uygulaması Nasıl Yapılmalı?
-5 metreyi geçen uygulamalar için Şerit Led 2,5m'de bir her iki ucundan beslenmeli, bu şekilde ışığın en ideal düzeyde Homojen ve Estetik Yayılımı sağlanır. 2,5m ve üzerinde Şerit Led'lerde gözle görülür Lumen kaybı ve yansıdığı yüzeylerde gölgeler oluşur. Fakat 5 metreye kadar olan ve ortadan beslemenin zor olduğu durumlarda Şerit'in her iki ucundan beslemek yeterli gelebilmektedir. Şerit Led üzerinde gelen kablolar kullanılmamalı, Lehimle çıkarılıp uygun Kesitle beslenmelidir. Şerit Led'e Kabloların lehimlendiği noktalar gerektiğinde Yalıtılmalı, Kısa-Devreye sebep vermemeli.
-Konuda uzmanlaşmış firmalar Şerit Led veya PCB Led fark etmeksizin kesinlikle Soğutucu Profil kullanılmasını vurgulamaktadır. O halde Şerit Led, Soğutucu Alüminyum Profillere uygulanmalı. Örneğin Alçıpan Havuz içine yapılacak Profilleri zemine yapıştırmaya gerek yoktur, yalnızca Şerit Led, Profil içerisine yapıştırılır, Profil için Difüzöre'de gerek yoktur, çünkü havuz içinde gözükmeyecektir. Açıktan gidecek estetik amaçlı Difüzörlü Led Profilleri için 5 metre üzerindeki mesafede eğer Kablo'yu gizleyecek bir yer yoksa Profilin altına Kablo Kanalı olarak ek bir Profil eklenebilir. Birçok Profil buna uygun dizayn edilir.
-Kablo Kesiti mesafeye göre hesaplanmalıdır. Kablolar uygulama kolaylığı bakımından NYAF Kablo seçilmeli. Kablo Kanalı olarak Alüminyum Profil kullanılacak uygulamalarda FVV Kablo kullanılabilir. Eğer ısınma yüksek olacaksa Isıya Dayanıklı Kablolar tercih edilmeli. Şerit Led'in gözükmediği uygulamalarda Profilin yanına PVC Kablo Kanalı döşenip kablo dağıtımı kolaylıkla yapılabilir. Örneğin Alçıpan Tavan Havuzu içerisine döşenmiş Profile tam bitişik Kablo Kanalı da döşenmeli, bu sayede Kablo'da eklenecek yerler saklanmış, kablo gizlenmiş, çevresel faktörlerden etkilenmemiş ve etkilememiş olacaktır. Kabloların kesici yüzeylerden geçmesi durumunda hasar alması veya kaçak yapmasını önlemek için Cam-Elyaf Makaron ya da ortama uygun bir koruyucu içine alınmalıdır.
-Trafo açıkta bırakılmamalı. Trafolar mümkün olduğunca Şerit Led'lerden uzak noktalara yerleşirilmemeli, yakın mesafelerde bulundurulmalıdır (12V'tu taşımak 220V'tu taşımaktan daha maliyetli ve zahmetlidir). Üstü açıkta olan Mutfak Dolabı'nın üzeri gibi Ahşap/MDF vb. olup aynı zamanda kişiler tarafından kullanılan alanlara yerleştirilecek Trafolar tehlikeli temasa ve bu yüzeylerin ısınmasına karşı bir muhafaza içerisine alınmalıdır (örneğin Termoplastik Buatlar, bu muhafaza kutularına havalandırma delikleri açılmalıdır). Kapalı bir alanda duracak Trafo için muhakkak havalandırma şartları sağlanmalıdır. Alçıpan Tavan gibi uygulamalarda havalandırma sorun olmaz. Metal yüzeylere veya yanıcı yüzeylere temas eden Trafo'nun bu yüzeylerden izolasyonu sağlanmalı. Örnek olarak Alçıpan Tavan içerisinde bırakılan Trafo'nun altına bir fayans parçası yerleştirilip Alçıpan'ın kağıt yüzeyi ile temas etmemesi sağlanmalıdır. Endüstriyel Trafo'ların Topraklaması kesinlikle yapılmalıdır. Trafolar ısı nem kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Trafolar gerekirse aynı Marka ve Model olmak kaydıyla 2'ye 3'e bölünüp kullanılabilir. Bu durumda aynı Şerit Led Hatları aynı Trafolardan Enerji almalıdır, yani Trafolar farklı mesafeleri bağımsız Beslemelidir (aksi durumda Trafo Çıkışı'nda meydana gelebilecek bir arıza diğer Trafo'yu etkileyebilir).
-Şerit Ledlerin Kontrolü Trafo 220V Girişi'nden yapılmalı. 3A üstü Yük'te 12V Çıkışı'ndan kontrol tercih edilmemeli.
-Özellikle dekorasyonun ön planda olduğu uygulamalarda Şerit Led'in direkt herhangi bir yüzeye görünür biçimde yapıştırılması estetik açıdan rahatsız edici, ucuz, amatör ve mekanı basit gösteren bir görünüm verir. Bu sorunu ortadan kaldıran Profil uygulamalarında Difüzör üzerine düşen ışıkta Ledler arası boşluğun neden olduğu gölgeler daha çok Homojenize edilmek istenirse metrede 120 Çip veya üzeri tercih edilmeli. Tek sıra dizili 120 Çip'in üzerindeki Şerit Led'lerin ısınma sorunlarının artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.


Uygulamalarda En Sık Yapılan Hatalar:
-Şerit Ledlere tek bir uçtan Enerji verilmesi; bu 2,5m üzerinde Led uygulamaları için fazladan Gerilim Düşümüne neden olur, bunun sonucunda Şerit Led Enerjiyi aldığı noktadan ucuna doğru, parlaktan sönüğe doğru ışık verir.
-Şerit Led'in üzerindeki Kablo'nun Enerji Kablosu olarak kullanılması (bu kablolar çoğu kez Alüminyumdur ve genellikle 0,50mm2'nin altındadırlar); Alüminyum'un Yük Taşıma Kapasitesi hali hazırda Bakır'a göre daha düşüktür ki bakır bile olsa uzun mesafede rahatlıkla zarar görebilir.
-Şerit Ledlerin yüzeylere zımba tabancası ile çakılması; Şerit led yüzeyi aşınıp iletken yolları rahatlıkla hasar alabilir, demontaj zor olur.
-Şerit Led Enerji Girişi kablolarının zımba tabancası ile çakılması; Zımba ile çakılan Kablolarda daha çok ısınma olur, çünkü ideal Dirençte değillerdir.
-Uygun Yük'te Trafonun kullanılmaması; Trafo sık arızalanır, Şerit Ledler sık arızalanır, aşırı ısınmaya neden olur.
-Ortama göre Şerit Led seçilmemesi; Şerit Led ömrü azalır, sık arıza yapar. Örneğin uzun süre yemek buharı olan bir ortamda Dahili Şerit Led tercih etmek sık sık arızalara neden olabilir.


Şerit Ledler Çip bakımından da çok çeşitliliğe sahiptir. Biri birine göre avantajları ve dezavantajları vardır, örneğin; 2835 Çip 3528'e göre yaklaşık 3 kat daha yüksek Lumen'e sahiptir, öte yandan yaklaşık 3 kat Güç tüketimi vardır. Benim pek sıcak bakmadığım hatta kendimce tehlikeli bulduğum ve tecrübe ettiğim 2 tip Şerit Led Çipi vardır; 4014 ve 5630. Bunlar Trafonun Gücü'ne bakmaksızın yüksek Akım çeken aşırı ısınıp duman çıkartan sıkıntılı Şerit Led Modelleridir. Soğutuculu veya soğutucusuz, kullanılmasını tavsiye etmem. 4014'ü www.ledavm.com'dan almıştım, geri bildirim yaptığım halde dikkate almadılar. 5630 ise Cata'nın 8 Çip'li adıyla sattığı ürünüdür. 4014 çok kısa mesafelerde dahi ısınıp koku yaymaya başlar.


Hatalı Şerit Led Uygulaması ve Düzeltilmiş Uygulama'nın Karşılaştırılması

inCollage_20191002_222017570[1].jpg



inCollage_20191002_221556946[1].jpg



inCollage_20191002_221556946[1].jpg



IP20 / Metrede 60 Adet 3528 Tek Çip Dahili Şerit Led

IMG_20191217_053509[1].jpg


IMG_20191217_053458[1].jpg





IP65 / Metrede 120 Adet 3528 Tek Çip Silikonlu Harici Şerit Led

IMG_20191217_053113[1].jpg



IMG_20191217_052931[1].jpg



IP67 / Metrede 60 Adet 5050 3 Çip Harici Silikon Kılıflı Şerit Led

IMG_20191217_052735[1].jpg



IMG_20191217_052747[1].jpg



IP68 / Metrede 60 Adet 5050 3 Çip Silikon-Epoksi Harici Şerit Led (Koruyucu İzolasyon Full dolgudur)


IMG_20191217_053336[1].jpg



IMG_20191217_053240[1].jpg



Keskin Metal Yüzeylerden Geçen Kabloların Makaronlanması

IMG_20191001_120050[1].jpg


IMG_20191001_120044[1].jpg


IMG_20191005_135636[1].jpg



Led Profil Uygulamaları ve Homojen Işık Yayılımı

IMG_20181212_220329[1].jpg



Giysi Dolabı İçine Led Profil Uygulanması

IMG_20190107_135020[1].jpg


IMG_20190107_205640[1].jpg


IMG_20190721_013536[1].jpg



Endüstriyel Trafo

59767
 

Ekli dosyalar

  • 1576526802725.png
    1576526802725.png
    251.8 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
@yigitsdr hocam yine döktürmüşsünüz. montaj yapılacak yer aynen şöyle.
burada LED şerit havaya bakacak şekilde alçıpan üzerine bir kimyasal yapıştırıcı ile mi montajlanmalı, yoksa sağa ve sola bakacak şekilde mi?
maksimum ışık almak istiyorum bu montajdan. ne önerirsiniz?
sağolun.
59790
 
@yigitsdr hocam yine döktürmüşsünüz. montaj yapılacak yer aynen şöyle.
burada LED şerit havaya bakacak şekilde alçıpan üzerine bir kimyasal yapıştırıcı ile mi montajlanmalı, yoksa sağa ve sola bakacak şekilde mi?
maksimum ışık almak istiyorum bu montajdan. ne önerirsiniz?
sağolun.
Ekli dosyayı görüntüle 59790

Led'ler Havaya doğru bakmalı, sağa sola bakacak şekilde uygulamaya çalışmak Işık Verimini düşürür, montaj ve kablolama yerleşimi bakımından farklı sorunlar çıkarır (özel durumlarda elbette olabilir).

Burada yerleşim açısından Işığın Verimi'ni artıracak olan şey Led'lerin geriye veya öne dayanması. Öne dayanması Işık Verimini artırır, geriye dayanması düşürür. Fakat gerek Simetrik görünüm, gerekse montaj kolaylığı bakımlarından geriye yaslanmasını tavsiye ederim. Böylece arkadaki Alçıpan Duvarı'yla Kablo alışverişi de kolay olur, Kablolar öne doğru gelip Gölge Kaynağı olmaz. Ama ön taraf müsaitse ve Kablolar Led yüksekliğini aşmazsa sorun olmaz. Genellikle U Profil öne yerleşimi zorlaştırır.

Kullanacağın Şerit Led'in Modeli ve Havuz'un içiyle ilgili bilgi verir misin, U profil Havuzun ortasına mı denk geliyor?

Kartonpiyer ya da Stropiyer ön kenarı ile Alçıpan Panel veya Duvar arasında kaç cm var? Eğer çok derinse geriye yerleşim Işık Verimi'ni epey düşürür.
 
Son düzenleme:
LED elime yarın geçecek, o zaman modeli konusunda bilgi verebilirim hocam. U profil havuzun orta hattında, yani LEDler en öne montaja müsait.
 
LED elime yarın geçecek, o zaman modeli konusunda bilgi verebilirim hocam. U profil havuzun orta hattında, yani LEDler en öne montaja müsait.
Şuna dikkat etmen lazım, Tavan Yüksekliği alçak ise ki öyle görünüyor, Havuz'un içinin görülebileceği en uzak mesafeye gidip Havuza doğru baktığında Led'lerin görünmemesi gerekir (estetik için). Yerleşim için diğer bir ölçü budur. Öne yerleştiğinde boncuk boncuk Led'ler görünürse hoş olmaz.

Ama bunun için önceden Demo çalışması yapabilirsin; yerleştirmek istediğin yere geçici olarak Şerit Ledi yerleştirir sonra en uzak noktaya gidip bakarsın, Işık Noktalaşmıyorsa sorun yoktur.
 
@yigitsdr önce bir maskeleme bandıyla LED şeridi tutturup, dışarıdan görünmüyorsa sabitleme işlemine geçeceğim. Şerit LED'i havuza yapıştırmak için ne kullanmamı tavsiye edersiniz? Elimde akrilik mastik, sıvı çivi, silikon gibi malzemeler mevcut.
 
Hocam yanlış anlamayın da Elektrikçi'siniz değil mi?
 
Hobi elektronikçisiyim hocam, fakat elektrikçi değilim. Elektrikçi olmak için bir sertifika programına kayıt olacağım kısa bir zaman içinde.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,705
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst