Led kontrol mosfet - dimmer - role / amper ve voltaj

korty

Üye
Katılım
10 Eyl 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba;
Evime şerid ledlerden bir avize yapmak üzere bir yola çıktım ve karşılaştığım bazı sorunlara çözüm bulmaya çalışıyorum. Hem benim için hemde bu bilgilere ihtiyaç duyabilecek insanlar için bir konu açmak istedim.

Amacım: Yapacağım avizenin farklı parlaklık seviyelerinin ayarlanabilmesi tabiki burada parlaklık kadar enerji tasarrufuda önemli

Sorunlar: 1.led akım veya voltaj düşürülme yöntemiyle ışık şiddeti azaltılabilir. Aynı zamanda enerji tasarrufuda sağlanır.
Yalnız bildiğim kadarıyla Ledlerin ömrünü en çok kısaltan şey düşük akım ve voltaj vermekmiş örneğin bir ledin ihtiyaç duyduğu Amper miktarı toplamda 10Amper olsun biz 5Amperlik bir trafo ile beslediğimizde ledler zarar görüyormuş.

2. Role ile ledleri belli metreler arasında keserek farklı rolelere bağlamak her roleyi ayrı ayrı konntrol ederek kapatılan led bölümleri sayesinde şiddeti azaltmak ve tasarruf yapmak
Yalnız burada aklıma takılan nokta şu role ne kadar sağlam bir ürün örneğin 10amper ile çalışan bir roleye 30amper giriş yapıp yalnız çıkış akımını 10 amperi geçmeyecek şekilde ayarlasak uzun vadede sorun olur mu? (3 veya 4 kanallı roleler kullanılabilir mi)

3.Dimmer lar ne kadar sağlıklı ledler için uzun vadede sorun çıkartırlarmı veya enerji tasarrufu anlamında nekadar iyiler(bildiğim kadarıyla enerjinin bir kısmını üzerinde ısıya dönüştürüyorlar)

4.kontrol araçları neler olabilir burada da fikirlerim şunlar 433mhz frekansla çalışan kontrol kumandaları mevcut roleleri kontrol eden veya arduino ile mosfet bir çalışma yaparak bluetooth yada kızılötesi ile yönetilebilir
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
denemeyle sabit power led lere düşük voltaj yada düşük akım verildigi zaman ledlere birşey olmuyor . ama voltaj bir yana akımı sınırlandıramazsan ısınma sonucu göçüyor. istedigin çizimi yapıp atarsan daha faydalı bilgiye ulaşabilirsin.
 
Bu videoyu bir kaç gün önce izlemiştim;

Burada TL431 entegresi ile akım sınırlaması yapılıyor. Besleme ne kadar artırılsa da çekilen akım ve devreye bağlı flamalı ampulun ışığı değişmiyor. Dikkatimi şu çekti ki; güç=volt*akım olduğundan herhangi biri arttığında gücün artması gerekiyordu!?
 
Son düzenleme:
aklıma bu yöntemler geliyor ama diğer yandan direk bunun için yapılmış dimmerlar da var bunlarda RGB için yalnız benim ledlerim gün ışığı noraml led o kontrollerlarla nasıl çalıştırılır bilmiyorum.
1589579294812.png

Bahsettiğim hazır kontroler üstteki


led role projesi.png

Role ile yapmayı planladığım proje her bir role 10 amper

arduino led proje.png

Ardunio ile planladığım burada iki mosfet yazdım ama belki güçlü tek mosfeti iyibir soğutma ilede kullanmak daha mantıklı olabilir
 
Madem Arduino ile yapacaksınız;
dört butonlu 433MHz alıcı/verici
kumandalar var.
Her kol lede bir mosfet bağlayın.
Kumanda ile yanacak ledi seçip
ışık seviyesini ayarlayın.
 
Bu videoyu bir kaç gün önce izlemiştim;
... Dikkatimi şu çekti ki; güç=volt*akım olduğundan herhangi biri arttığında gücün artması gerekiyordu!?
Çıkış voltajı sandığım besleme voltajıymış. Dolaysıyla sabit akım için çıkış voltajı da muhtemelen sabittir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst