Kuyudan akan su ile elektrik üretilebilirmi

hooligan

Üye
Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Dalgıç pompalardan akan su ile elektrik üretilebilirmi

3-4 tane kuyumuz var ve su dewamlı olarak sulama amacıyla akıyor
Bunu akarken değerlendirebilmek mümkünmü ne şekilde yapılabilir
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
suyu akıtmak için kullanılan enerji uretecegin enerjiden fazladır
 
Anladığım kadarıyla su zaten akıyor, elektrik üretmek için elektrik harcanmayacak.

Akan suyla bir çarkı güçlü bir biçimde çevirebilirseniz, dinamo ile dc voltaj üretilebilir, bu enerji batarya ile depolanabilir.
İlk aklıma gelen;otomobillerde şarj dinamosuyla akü dolduran sistem hazır halde bulunuyor. Eski arabalardan temin edilebilir.
 
2-3 sene önce bir alabalık çiftliğine gitmiştim yerleşim yerine bir hayli uzaktı ve su kot olarak üst taraftan çıkıyordu ve havuzlara kanaldan akıyordu. Çiftliğin sahipleri elektriğimizi kendimiz bu suyla üretiyoruz dediler. Fakat o an karnımın çok aç olacağından olacak hiç merak edipte bakmadım. Sonra hep aklıma geldi nasıl üretildiği. Senin sorun İnşallah cevaplanır hep beraber öğreniriz.
 
Kuyudan çıkan suyun kendi halinde akmasıyla elektrik üretmek mümkün olmaz. Yüksekçe bir depo yapıp, suyu depoya doldurup, deponunda altından kalınca bir boru yardımıyla bir türbin çevirebilir ve elektrik üretebilirsiniz. Yani küçük minyatür bir baraj gibi düşünebilirsiniz.
 
Şef arkadaşımızın dediği gibi anlattığınız şey herkesin istediği ama fizik kurallarının izin vermediği birşey.Tabii ki burada bir ayrım bırakmak isterim.Suyu çıkardığınız yer sulamaya giden yerden bi hayli yüksekse olabilir.

Depolamalı bir hidroelektrik santralindeki Bir türbinin gücünü etkileyen 3 ana faktör vardır.

1-Düşü (Göldeki suyunuzun denizden yüksekliği-Türbinden çıkan suyun denizden yüksekliği)
2-Debi : Saniyede türbinden geçireceğiniz su miktarı.
3-suyun özgül ağırlığı
Konuyu formalize etmek istersen.
Elektrik etüt idaesi sitesinden bir xls sayfası ile anlayabilirsin.
http://www.eie.gov.tr/turkce/hidroloji/Enerjive SuMiktHes/suhesap.xls




@erolgke arkadaşımızın mesajına gelecek olursak.Gittiği alabalık çiftliğinde havuzlarda çıkan su ayrı bir havuzda toplanır oradada santrale cebr boru denilen borularla türbine iletilir. Eğer oraya bakmış olsaydınız.Türbinin mevcut havuzlardan kot olarak bayağı bir aşağıda kurulmuş olduğunu görürdünüz.Sebebi ise yüksekten hızla akan suyun türbin çarklarına basınç uygulaması gerekliliği.

Merakınız devam ederse yardıma hazırım
 
Tabiki kot olarak yukarıda olması gerkeir ben bunuda söyledim zaten sonuçta elektrik enerjisini üretmek için su gücünden yararlanılır. Bu enerjiyi sürekli elde etmek içinde su gücünün kesinisiz olması gerekli. Benim daha çok merak ettiğim nasıl bir motor kullanıldığı idi. Mesela ben aynı sistemi yapmaya kalksam ne kullanmam gerekir. Hooligan arkadaşımızın sorduğu soru tam da bu sanırım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa seviniriz. Sanırım generatör olarak kullanılan senkron motorlarda uyarma akımı var ve elektriksel güç isteği arttığı zaman uyarma akımı artıyor. Bu tür mekanik tahriğini sudan alan hazır generörler varmı?
 
valla verdiğiniz bilgiler ve emek için çok teşekkür ederim

bu benim değil dünyanın bir sorunu
binlerce kuyu ve boşa akan su var dedikleriniz hep mantıklı şeyler
inşallah bu işten fayda sağlayacağız hep beraber
tüm önerileri bekliyorum
 
Bu konu ile ilgili cok cesitli calismalar var ama en ilkel ve en etkilisi suyun potansiyel gucunu kullanmak hazir konu acilmisken daha once okudugum yazilardan bir kac ilginc uygulanan uretim yontemlerini anlatayim

1 . Gel gitlerden yararlanmak icin denizin icine buyuk kanatlar olusturmak
2 . Deniz diplerinde akintilari kullanmak icin tirubunler yerlestirmek
3 . Klima santrallerine benzer cihazlarla deniz icinde isinan suyun hareketini kullanarak
4 . Bacalara benzer cihazlarla farkli derinliklerdeki basinc farkini kullanarak
5 . Bitki ve hayvan atiklarinin curutulmesi ile alede edilen yakitlarla

aklima gelenler bunlar saygilar iyi calismalar
 
değerli kardeşim.seni çok iyi anlıyorum.evet üretebilirsin.ama ürettiğin enerjiyi kullanacağın yer önemli.burada arkadaşlar birşeyler yazmışlar.doğrudur.ama maliyet hesabı önemli.bu işlemler sana maliyet cıkarır.o maliyeti ürettiğin enerji karşılamaz.anlatabildimmi bilmem.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst