kumanda sorusu

koluzun

Üye
Katılım
24 Şub 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Yukarı aşağı ileri geri çalışan bir hareketli platformumuz var. fabrika içerisinde bu platform seyyar kullanıldığı için fabrikanın çoğu yerinde faz yönünden dolayı arızaya geçmektedir. bun platformu fabrikanın her yerinde faz yönünden dolayı arızaya geçmesini nasıl engelleriz. kumanda devresini çizebilirmisiniz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Böyle bir kumanda devresi olmaz. Yapman gereken fabrikanın bütün prizlerinde faz sıralamasını aynı yapmaktır. Faz sırası rölesi ile ya da küçük bir trifaze motor ile bu işi yaparsın. Faz sırası rölesini her prize ayrı ayrı bağlayıp, led yandığı zaman sıralama doğru demektir. Veya küçük bir trifaze motoru prize taktığında ters dönüyorsa priz içindeki kabloları yer değiştirerek doğru sıralamayı bulabilirsin.
 
Aklıma şöyle birşey geldi:
Bir adet erkek iki adet dişi trifaze fiş ile seyyar yapsak, dişi fişlerden birinin iç bağlantılarını RST, diğerini de RTS şeklinde yapsak, seyyarı herhangi bir prize takınca her zaman prizin biri motoru sağa döndürürken, diğeri sola döndürecektir. Böylelikle ters olan sabit prizlerde diğer seyyar dişi fiş ile çalışılmış olur.
Bu ters prizlerde platformu gezdirip buldukça düzeltilebilir...
 
Ben olsam mustak Şefİn dedİĞİ devreyİ pako Şalter yerİne
faz sirasi rÖlesİsİnİn hata ledİ 2 kontaktÖr ve 22mm Çapli standart 1no+1nckontakli mandal buton İle yapardim kullanim rahat olurdu daha hesapli yapmak İstesem bahsedİlen makİnanin fİŞİnİ bemİs fİrmasinin yaptiĞi Özel trİfaze fİŞ İle yapardim bu fİrma trİfaze fİŞİnde tek bİr siradan dÜz tornavİda hareketİ İle faz sirasi deĞİŞtİrmek mÜmkÜn tÜrk İŞİ vede daha hesaplisida olmaz sanirim
 
arkadaşlar devreyi çözdüm ve şu anda çok güzel çalışıyor devrede bir adet 3 faz sırası rölesi ve iki adet kontaktör kullandım devre doğru yönü bulup çalışıyor.fabrika içerisinde herhangi bir trifaze prizde yönü kendi ayarlıyor.
 
sanırım yaptığın devrenin çalışma prensibi fazlar doğru ise faz sıra rölesi kontaktörün birini devreye alıyor ama fazlar ters ise diğer kontaktörü çekiyor tabiki bu kontaktörün faz uçları da ters bağlanmıştır diğer kontaktör uçlarıda düz balantı olduğu için bunu otomatik yapıyor.
 
kontaktörlerin bobin uçlarını birbirlerinin kapalı kontağından geçirmeyi de unutmadın umarım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,837
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst