kopmanzasyon/şebeke/yük akımları ve gerilimleri, excel simülasyonu

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
Forum içerisinde kompanzasyonun tasarruf sağlayıp sağlamayacağı ile ilgili tartışmalar sonrasında ,aşağıda paylaştığım excel dosyasını oluşturmak aklıma geldi. Vermiş olduğum excel dosyasına;

https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/kompanzasyon-ve-tasarruf-xls.33233/


Yükün kVA cinsinden gücünü ve cosfisini girdiğinizde(1 faz, 2 faz, 3 faz farketmez),
Trafo çıkışında/sayacın olduğu noktada fazların gerilimlerini girdiğinizde,
Kullanılan kabloların kesit ve metraj bilgilerini girdiğinizde

Ne kadarlık bir kondansatör gücüne ihtiyaç duyulacağı,
İhtiyaç duyulan kondansatörün bağlanması durumunda yük gerilim ve akımlarının ne olacağı otomatik olarak hesaplanacaktır.

Kompanzasyon panosu kısmında hesaplanan kondansatörün gücü ve eş değer devresinde ise XL'si otomatik olarak hesaplanacaktır. Manuel ilave kondansatör gücü yazan yere ister ilave yaparak ister negatif değer yazıp çıkararak sistem toplam cosfisinin nasıl değiştiğini gözlemleyebilirsiniz.

Hazırlamış olduğum bu dosya ile ilgili olumlu, olumsuz yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum.

saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • kompanzasyon ve tasarruf.xls
    65.5 KB · Görüntüleme: 37
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşım göstermiş oldugun ilgi forma karşı çok güzel eline saglık ancak trafo gücü ve cosq degerlerini giremedim tekrar incelersen
 
arkadaşım göstermiş oldugun ilgi forma karşı çok güzel eline saglık ancak trafo gücü ve cosq degerlerini giremedim tekrar incelersen

dosyayı açtığınızda kırmızı kenarla çizilmiş 4 adet dörtgen ve her dörtgene ait başlık göreceksiniz. Bu dörtgenlerden önce her fazın gerilimlerini gireceğiniz sarı kutucuk var. Burayı enerji aldığınız nokta veya trafo çıkışı olarak düşünün. Trafo çıkış gerilimi 231 olsun mesela. Bu değeri her faz için girin.

1.dörgenin başlığı:Sisteme ait hesaplanan bilgiler(burada sayacınız ve ölçüm elemanlarının olduğunu düşünün) Buradaki bilgiler gireceğiniz değerlere göre hesaplanacaktır.

2.Dörtgenin başlığı:Sayaç-kompanzasyon arası hat bilgileri: Bu kısımda sarı renkli kutulara gerekli verileri giriniz.

3.Dörtgenin başlığı:Kompanzasyon panosu bilgileri: Burda sarı renkli kutucuğa olmasını istediğiniz cosfi değerini giriniz. 0,95, 0,98 1,00 ne isterseniz girin. Hesaplanan kondansatörden daha fazla veya az kondansatör bağlandığında şebekede nasıl bir değişim olacağını görmek için "manual ilave kondansatör gücü"nün karşına negatif veya pozitif bir güç girin. Yani elle kondansatör devreye almak veya çıkarmak gibi düşünün.

4.Dörtgenin başlığı:Yük bilgileri: Her faza bağlanacak güçleri ve her fazın cosfisini buraya giriniz. Mesela 100 kVA bir trafo olsun ve cosfi=0,7 olsun. Bu durumda buraya herfaza 33 kVA değerini ve her faz için cosfi=0,7 değerini girin. yada tek fazlı bir yükünüz olsun sadece herhangi bir faza güç ve cosfi değerini girin diğerlerine sıfır değerini girin.

Çarpılmadan ve masraf yapmadan şebekede nasıl değişimler oluyor gözleyin.

Not: bu dosyayı excel 2007'de hazıladım dosya 2003'te açılıyor ama değerleri değiştirdiğinizde formüllerin 2007 verisyonunda yazılmasından dolayı hata veriyor. o yüzden bu dosya excel 2007 versiyonunda çalışacaktır.

faydalı olması dileğiyle...
 
excel 2003 te bakıyordum tekrardan açıklama yaptıgın için teşekkürler
kolay gelsin
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst