Yüksek Kalkış Akımlarının Zararları ve Kompanzasyon Kontaktörlerinin Önemi

Selamun aleyküm. Değerli ustalarım kompanzasyon ile ilgili şöyle bir sorunum var.Şantiyemizde 2000kva trafomuza ait 2 adet tesis çalışmakta.Tesisin biri kırma eleme tesisi ve burada yük sabit olduğundan bir problem yok ancak 2. tesis kilitli parke taşı üretim tesisi ve bu tesisin alt vibrasyon denilen bölümünde 4 * 7,5 kw akuple çalışan motorlar var.Buraya kadar her şey normal ama bu 4 motor aynı anda kalkış yapıp 5er saniyelik periyotlarla her baskıda en az 4 defa demeraj akımına maruz kalıyor ki bu bir vardiyada yaklaşık 1000 defa tekrar ediyor.Şimdi bu demaraj akımı çekildiği esnada benim kompanzasyon rölesi bu akımı algılayıp kondansatör devreye almak üzere iken akım düşüyor dolayısıyla röle kademeleri çekmesi ile birlikte birkaç saniye içerisinde bırakmak durumunda kalıyor.Bu olayın vardiya boyunca tekrarlanması durumunda neler olduğunu tahmin edebilirsiniz.Sürekli kontaktör ve kondansatör arızaları oluşuyor.Ayrıca kompanzasyon panosu ile tesis arasında yaklaşık 100 metre mesafe var.Ben tesisin dağıtım panosuna sistem devreye girdiği anda çekecek şekilde sabit kondansatör ilave ettim.Azda olsa faydası oldu ancak tecrübelerinize dayanarak önerilerinizi bekliyorum.Herkese hayırlı işler.
Hızlı tepkimelere kontaktörlü sistemle yetişmek zor ve riskli.
Sadece kompanzasyon kontaktörü yetmez ton ve toff sürelerini kıstığınız (set değerleri önemli) sık devreye girip çıkan kademelere ilave deşarj ünitesi de gerekir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,887
Son üye
ckiplano

Yeni konular

Geri
Üst