kontaktörler 12v mu? olmalı

Katılım
23 Nis 2007
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar bu devre radyo frekanslı kumanda ile garaj kapısı çalıştırmak için 12 volt ile çalışıo üzerine koyduğum kontaktörler ise 220v ile çalışıo,devrede kararsız bi çalışma var arada kontaktörler çekio bazen çekmiyor nedeni 12 v luk kontaktör takmayışım olabilir mi??
 

Ekli dosyalar

  • uzr3_garajkapı monta seması.jpg
    uzr3_garajkapı monta seması.jpg
    84 KB · Görüntüleme: 56
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
220 Volt ile çalışan bir kontaktörün bobini 12 volt ile çalışmaz bu yüzden bir röle ile kontaktörü çektirmek gerekiyor.
 
tamam bu tam düşündüğüm gibi peki röle nasıl olmalı bu devre için
 
yani model ve isim verebilirmisin arkadaşım
 
Marka model fark etmez 12 bobin girişli 220 volt ve iistediğin akımda bir röle seçebilirsin ama schrak diye bir marka kullanıyorum piyasada rahat bulunuyor onu önerebilirim ayrıca röle soketide alırsan daha kolay bağlantı yapabilirsin ama plaket gibi birşeyler kullanıcaksan buna gerek yok.
 
tamam teşekkürler arkadaşım uygulamayı yapınca buradan tekrar bildiririm
 
Senİn ÇİzdİĞİn Devrede Bİr Sorun GÖzÜkmÜyor Ama KullandiĞin KontaktÖrler Enerjİlenİnce Elektronİk Devreyİ Etkİleyebİlİr
bazi Makİnalarda KontaktÖr Bobİn UÇlarina VarİstÖr BaĞlanir Bİr Dene İstersen
 
benim devrede bişi yok evet ama dediğim gibi işte devre kararsız çalışo çıkışlarına 12 yi 220 yapan dc röle bağlıcam ama henüz bulamadım
 
Öyle bir röle bulamazsınız zaten çünkü aradığınız şeyin ne olduğunu siz bile bilmiyorsunuz rölenin amacı küçük bir enerji ile büyük enerjileri kontrol etmektir küçük bir enerjiyi yüksek bir enerjiye çeviremez yapıcağınız şey röleyi 12 volt ile enerjilendirip röle kontaklarından 220 volt geçirip kontaktörü anahtarlamaktır.
 
Sevgili güvenelektrik hala garaj kapısı ile mi uğraşıyorsun? ;)
Öncelikle kullandığın motor trifaze değilmi? (farklı yerlerde uğraşmıyalım)

Ek te bahsettiğiniz gibi radyo frekaslı kumandalar kullanılarak yapılmış, uygulanmış ve 3-4 senedir problemsiz çalışan bir devre var. Devre kendi tasarımım kurduğum yerde monofaze enerji vardı ben özellikle trifaze motor kullanılmasını istedim 1faz/3faz hız kontrol cihazı kullanarak motoru çalıştırdım, esnek hız ayarı ve duruş rampaları kulanma imkanım oldu.
Bize biraz yakın olduğunuz için belki bilirsiniz Sağlamlar A.Ş fabrika kapısı için yaptığım bir uygulama. Yönetici ve bekçilere 1'er tane kumanda cihazı verdim ayni zamanda bekçi kulubesine üzerinde el/otomatik kumanda şalteri bulunan küçük bir pano koydum.
Kısaca açıklayayım belki faydası olur: 220 giriş 12 ve 24 volt kademeleri olan bir trafo kullanarak 12 volt DC ile alıcı devreyi besledim. 24V DC ile koruma fotoseli ve açma kapama rolelerini çalıştırdım. Resimde görülen şalter 0-1/start ve 0-2/start konumları olan bir kumanda şalteridir (1-2 konumları kalıcı tip buton yani pako şalter gibi start konumları yaylı yani geri dönüşlü yani start butonu gibi). Şalter 0'a alındığında devre kapanır. Şalter 1 yada 2 de devre otomatik çalışır. (kumandalardan gelen sinyal ile) Şalteri 1 konumuna alıp biraz daha çevirirseniz start verirseniz aç kontaktörü çeker ve kapı açılmaya başlar. Tesini yaparsanız, 2 konumuna alıp start verirseniz kapa kontaktörü çeker ve kapanmaya başlar. sviçlere (sınır anahtarı/limit şalteri) çarpınca işlem durur.
Kumanda ile çalışırken sadece kumanda alıcısından gelecek start sinyali yeterlidir. Eğer kapı açıksa kapanmaya başlar kapalıysa açılmaya başlar. Ortada ise açılmaya başlar.
Kumanda alıcıları genellikle çok çeşit programlanmaya izin verir örneğin vericiden her sinyal gelişinde pals şeklinde kontak vermek yada vericiye basılı tutulduğu sürede kontak vermek yada vericiye basıldığında kontağın kalıcı olarak konum değiştirmesi ...... gibi.
Burada öncelikle sistemin çalışma mantığını belirlemeniz gerekir. Ben kumanda alıcısında ve vericisinde fazladan buton ve kanal olduğu halde tek kanalı kullanmayı yeterli gördüm. Şöyle:kapı kapalıysa açılacak açıksa kapanacak ortada ise açılacak. Durdurma işi için kumandayı kullanmadım. Ancak kapanırken koruma amaçı bir fotosel bağladım.

Arkadaşlar bu tip devreler her zaman her yerde yayınlanmaz. Çünki bu işten para kazanan kişi paylaşmadan önce iki kere düşünür.... Elbette hazır devreler ile olay çok daha ucuza ve uğraşmadan çözülebilir fakat uygulanmışsa bir nedeni vardır. Örneğin kapı çok ağırdır, uzundur, işi yaptıran hazır sistemlerin arızalarından bıkmıştır......
Dikkat ederseniz çok basit bir devre , bazen çok basit bir devrede iş görüyor yeterki düşünebilelim. Örneğin aç kontaktörünün önündeki 13-14 nolu kapa kontaktörünün korumasını iptal edersek ne olur? Beyin jimlastiği olarak size bırakıyorum .... Saygılar
 

Ekli dosyalar

  • kapı.jpg
    kapı.jpg
    86.8 KB · Görüntüleme: 58
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst