kondansatorler ne zamana kadar enerjiyi tutar?

bilgin20

Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
20
Puanları
1
selam arkadaslar, ben amator olarak ugrasmaktayim elektronikle.sorum suydu:
herhangibir degerdeki kondansatore enerji yukledigimiz zaman bu enerjiyi ne zamana kadar depo eder?yani enerjiyi icinde tutar?yardimlariniz icin tesekkurederim,:confused:
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Soruyu biraz daha açık sorarsanız daha iyi olur. Mesela ac mi yoksa dcden mi bahsediyorsunuz?Ya da enerji bir süre uygulanıp kesiliyor mu yoksa kondansatör sürekli enerji altında mı çalışıyor?

Kondansatöre bir süre doğru gerilim uygulanarak kondansatörün dolduğunu daha sonra da kaynak ile kondansatörün ayrıldığını farz ederek cevaplarsak, ideal halde kondansatör bu enerjiyi sonsuza dek tutacaktır. (C*V^2)/2 ile kondansatörün depoladığı enerjinin, uygulanan gerilime ve kapasitansına bağlı olduğunu görebilirsiniz.

Ancak gerçek hayatta kondansatörler ideal olamaz. Kondansatör plakaları arasında bir direnç vardır(bu direnç idealde sonsuz). Dolayısı ile bu yüksek direnç üzerinden az da olsa bir akım akar ve kondansatör durduğu yerde kendi kendine boşalır. Bu direncin yüksek olması istenir(ideale yaklaşmak için), dolayısı ile ne kadar kaliteli kondansatör kullanırsanız kondansatör üzerindeki bu kaçak akım daha az olacaktır.
 
Sn CEMKOSE'ye ek olarak,
Eğer sorunuz alternatif akım için ise; kapasitörün enerjisinin, kaynağın besleme periyodunun neresinde kesildiği de önemlidir.
 
bobinaj sektöründe çalıştığım yıllarda ustanın çırağı a.c kondansatörleri doldurup rafa dizmiş.2-3 gün sonra usta kondansatör alırken elektrik çarpmıştı.komik bir olaydı.
kondansatörlerin 2-3 gün boşalmadan durması ise garip bir durum
 
kondansatörün iki ucunu kısa devre etmesen içinde enerji kalır. İçindeki enerjiyi kullanmak istediğinde uzun süreli kullanamasın hemen biter yani akü gibi ya da pil gibi olmaz.
 
Bildiğim kadarıyla yazıyorum bu konuda uzman değilim,
Ancak kondansatörlerde sızıntı akımı diye birşey var yani şarj edip uçlarını açık devre yapar beklersen bu sızıntı akımına bağlı olarak belirli bir süre sonra boşalır. Bildiğim kadarıyla elektrolikit kondansatörlerde bu akım daha yüksek.
 
hepinize tesekkurederim.soruma aciklik getirecek olursam:ac5-9 volt arasi volt uyguluyoruz 2saniye civari sonra otomatik anahtar ac gerilimi kesiyor.yukledigimiz enerjiyi miknatisli anahtar ile 1 saniyeligine bobin uzerine bosaltiyor.sonra tekrar kondansator doluma geciyor ve enerjiyi yukluyoruz kondansator doldugunda anahtar devreye girerek elektrik yukleme isini kesiyor ve kondansator uzun sureligine dolu durumda kalmasini sagliyor.bu kondansator yuklu durumda iken ne kadarligina yukledigimiz enerjiyi tutar?olay toplam 3 saniye icinde oluyor ve dolu durumda kaliyor.bir daha kondansator devreye girmiyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,662
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst