kompanzasyon sorunu

aydın1878

Üye
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar sorumlu olduğum tesiste (kamuya ait bir tesis olup ) kompanzasyon ile ilgili sorunlar yaşıyorum..
Şöyleki tesiste Entes 12c serisinden role, 200/5 akım trafosu mevcut. sistemim yazın %70 yük ile kışın da %5 veya daha az yük ile çalışmakta (kurulu güç 120 kva' ) yükler özellikle kışın monofaze ağırlıklı trifaze yüküm çok az. yüklerin dağılımı dengesiz (fazlar arası) GKR den okuduğum akımlar 8-11-22 Amp gibi farklılık gösteriyor tabi bu; gün içinde farklı saatlerde 35-40-48 Amp olabiliyor
GKR 10. programda . 8 Kademe uyguladım 1- 2,5- 2,5- 2,5- 5- 5- 10- 10 şeklinde hepsi trifaze uygulama.bu şekilde reaktif de %20 nin üzerine çıkmaktayım. (daha önce %15 lerde tutabiliyordum) arkadaşlar acilen önerilerinizi bekliyorum .ayrıca Entes 12C rolenin mevcut sistemimde olması gereken değerleri (trafo oranı, vesaire gibi bilgileri) teyit amaçlı yazarsanız sevinirim Acil yardım..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Aydın arkadaşım,üç kademe daha monofaze kondansatör (0.5 kvar yada uygun kvar) ilave ederseniz sonuca yaklaşabilirsiniz.bu arada ilk kademe kondansatörün trifaze ve en büyük değerde olmasını ve kondansatörlerin röle tarafından doğru okunup okunmadığını da sorarak hatırlatmada bulunmuş olayım.selametle
 
Arkadaşım, ilk kademedekı 1 kvar kondanstörün akımını akım trafosunun çevırme oranına böldüğünüzde çıkan rakam, rölenın çalışma akımı alt sınırından aşağıda GÖRÜNÜYOR (50 mA den az) tavsıyem ya akım trafosunu değiştirin, küçültün yada ilk kademedekı kondansatörü değiştirin. Rölede, C/K ayarı yapılıyporsa bunu aşağı değerlere çekerek deneyınız..
 
Arkadaşlar ilk üç kademe kondansatörleri(1- 2,5 ve 2,5 kvar) faz -faz arası monafaze bağlayarak da denedim(yani 1.kademeye faz-faz arası 0.25kvar, 0.62 kvar, 3.kademeye yine 0.62 kvar verdim)ama olmadı role gezinip duruyor.
Zeybek arkadaşım rolede ayrıca ck yapılamıyor bildiğim kadarı ile..(entes 12 c serisi hedef cosq yi girip ayarı kendisi yapıyor yanılmıyorsam) Ayrıca Akım Trafosunu değiştirmek yani küçük değer seçmem de olanaksız ..zira yük durumuna göre senede enaz iki kere söküp takmam lazım.%70 YÜKDE düşük akım trafosu patlar diye düşünüyorum...

Onursal arkadaşım sistem şu anda 10.programda. ilk kademe kondansatörün trifaze ve en büyük değerde olmasımı gerekiyor ?kondansatörlerin röle tarafından doğru okunup okunmadığını da role panelinde nasıl teyit ederim.(1.kademe dahil 2.3.4. kademeleri role devreye girip çıkıyor bunu panelden ve kontaktör çektiğinde pens ampermetre ile akımları görüyorum ..)bu anlattıklarımla rolenin kondansatörü görmemesi mümkünmü?

sizlere iyi çalışmlar diliyorum..
 
aydın arkadaşım,entes C-CS  modellerinde kondansatörleri faz-faz olarak bağlama şansımız yok.kondansatörleri tanıyıp tanımadığını" kapasite "hanesine girerek öğrenebilirsiniz. 1-2-3-4 kademenin haricindeki kademeleri devreye hiç almıyorsa büyük olasılıkla tanıyamadığı içindir.belirttiğim gibi faz-faz bağlantılı kondansatörleri zaten tanıyamaz.bu sistemin rahat çalışabilmesi için (gücünüze orantılı olarak)elden geldiği kadar monofaze kondansatör entegre edilmesi gerekiyor.üç kademesi trifaze kalan 9 kademenin monofaze olması gibi.tabiiki  kullanılan kw önemli.ayrıca röle  ihtiyacı olan kondansatörleri bir anda alabilir (yani 3-4 kademe birden devreye alıp çıkarabilir ) 10. proğram gereği. ilk kademeye mevcuttaki en büyük kondansatörü(trifaze şart) bağlayarak tekrar otomatik tanıtımı yaparsanız umarım sonuç alırsınız kolaylıklar diliyorum
 
Arkadaşım çok teşekkür ederim..ben de az önce sisteme üç adet monofaze kondansatör bağladım..(0,5-1-1,5 kvar) (komik gelebilir zira yüklerim çok az :))) ilk kademe kondansatörüm 1kvar trifaze..2,3,4 monofaze(0,5-1-1,5) klan kademeler trifaze olup; 2.5 , 5 ,5, 10,10,10 şeklinde ..şu anda normal çalışıyor .kesirli haneler üzerinden hesapladığım oran %3.7 ye %2 günün diğer saatlerindeki değişmelere göre bakacağım...izlemedeyimmm. sizlere iyi çalışmalar..
 
arkadaş hiç uğraşma 1 role daha al ve bir komp sistemi daha kur bunuda komple monofaze yap.sorun çözülür.
 
Arkadaşım çok teşekkür ederim..ben de az önce sisteme üç adet monofaze kondansatör bağladım..(0,5-1-1,5 kvar) (komik gelebilir zira yüklerim çok az :))) ilk kademe kondansatörüm 1kvar trifaze..2,3,4 monofaze(0,5-1-1,5) klan kademeler trifaze olup; 2.5 , 5 ,5, 10,10,10 şeklinde ..şu anda normal çalışıyor .kesirli haneler üzerinden hesapladığım oran %3.7 ye %2 günün diğer saatlerindeki değişmelere göre bakacağım...izlemedeyimmm. sizlere iyi çalışmalar..

Taşeron arkadaşımda aynı sorundan muzdaripti 250/5A akım trafosu gece 15A civarında yük akımları. İlk ay cezaya girmiş yeni devreye alma olduğundan affetmişler dilekçe vermiş. Sonra beni çağırdı son üç kademeye monofaze 1 kvar ekledik 2 haftadır endüktifde kapasitifde %3'ü geçmedi. izlemeye devam et sorunu çözmüşsün sende ama 2-3ve4.kademe monofaze güçlerin neden eşit değil ? orda hatalı davranmışsın. Yani R'ye 0,5 S'ye 1 T'ye 1,5 kvar olmuş!
 
Merhaba güzel kardeşim,
1.akım trafosunu 3 adet x50 ve yaz ayla içinde 3x20a kullanmadığı sezonda sekonder uçları kısadevre et.
2.röleyi 12 kademe digital tak t-delay 1kvar-1saniye
3.kademeleri 0,5-1-2,5 -5kvar yap
 
sürekli oynama yapıyorsa sayaca göre secim modu vardı ama hangi menüde olduğunu hatırlayamadım ben 3-3 yaptıgımda duzelmıstı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst