Koltuk Hareket Kontrol

Düşünce ile belli bir makineyi hareket ettirmek. Asıl amaç bu değil ancak deneme platformu olarak simulatörleri kullanıyoruz. Çünkü bu kadar basit bir makine için bu sistem biraz lüks.


Yani şöyle ki sisteme belirli başlı komutlar öğretiyorsunuz, sensörler vasıtası ile beyninizden toplanan sinyaller ile ki bunlar:


Alpha, Beta, Gamma, Meditation ve attention adı verilen bir kaç veri ile bu komutları önce kaydediyorsunuz. Sonra bu komutları tekrar düşündüğünüzde aynı sinyalleri yine sensörler ile elde etmiş oluyorsunuz. Yazılımınız ile bunları yorumlamak kalıyor. Böylelikle düşünce gücü ile çalışan herhangi bir ekipmanınız oluyor. Tabi ki bu o kadar kolay bir iş değil emniyet ve verimlilik açısından daha çok geliştirilmesi gerek. Çünkü insan beyni trilyonlarca sinyale sahip ve bunları ayıklamak çok zor.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Selam Arkadaşlar,

Size bir sorum olacak 3 eksenli simülatörü frekans invertörleri ile ve ac motorlarla yapmamız mümkünmü yapılabiliyorsa nasıl bir yol izlemeliyim.

Teşekkürler
 
Hala ılgılenıyormusun bılmıyorum lakın bız 5D sınema sıstemı yaptık ve yapıyoruz. Otomasyon kısmı tahmın ettıgın kadar basıt degıl ve saglam bır butce ıstıyor. Hobı olarak yapılacak bır ış degıl kanımca tabıı maddı durumunu bılemedıgım ıcın cok da yorum yapmak ıstemem.

slm, 5d sinemam var. yeni bir tane daha almak istiyorum. almak istedgim sinemanın kullandığı program farklı. benim makinem çift servo, alacağım 6dof. bendeki filmleri kopyalayamıyorum. sistem kopyalamaya karşı engellenmiş. engellenmemiş bile olsa, makine hareketlerinin ayarlanması lazım. bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
 
Satin alacaginiz firma filmlerin programlamasi konusunda size yardimci olmuyor mu?
Ki program dedigimiz kuvvetle multemel, eger bilgisayar ile kontrol ediyorsaniz basit bir Text dosyasidir.
 
Selam Arkadaşlar,

Size bir sorum olacak 3 eksenli simülatörü frekans invertörleri ile ve ac motorlarla yapmamız mümkünmü yapılabiliyorsa nasıl bir yol izlemeliyim.

Teşekkürler


Asenkron AC motor ile yeterince dinamik bir sistem olmaz. Ayrıca motorlar çok ısınır.
 
AC motor ile kullansaniz da kapali cevrim calistirmaya ihtiyaciniz olacagini dusunuyorum.
Bu durumda motorlariniza encoder takmak zorunda kalacaksiniz.
Eger biraz daha pahali bir VFD alirsaniz (encoder imkani ve tutma torku verebilen) (omron denedim, idare eder) surucu uzerinden gerceklestirebilirsiniz.
Ama biraz dandik olur.
Veya bir mikro kontrolcu uzerinden (Hi speed counter'i olan) siz de (PID, Closed Loop) programlayabilirsiniz.
Ama bunlarin hic biri Servo performansina pek yaklasamaz ve fiyat olarak da 4 - 5 Kw'ya kadar bence anlamli olmaz.
İlla AC motor kullanacaksaniz motorlara Sn. Fluke'nin yazdigi gibi kendinden tahrikli bir sogutma ihtiyaciniz olacaktir.
Bir de reduktor kullanacaksaniz eski tip bosluklu klasik reduktorler tutma torkunun kontrolunu kolaylastirir (paralel kontrol ihtiyaci yok ise (6 DOF)).
Ama motor durursa ne olur, bunu da dusunmek lazim.
 
4 adet koltuk sistemi 50 000 avro olan bu sisteminin yapılmasının zor olmadığını düşünüyorum. Bu işin video, yazılım ve kontrolünün benden olması şartı ile hareketli koltukta kullanılması gereken hidrolik sisteminin temin edilmesini bu konuda yardımcı olacak varsa beraber bu işe girişebiliriz.

Saygılarımla.
 
Asenkron AC motor ile yeterince dinamik bir sistem olmaz. Ayrıca motorlar çok ısınır.

Teşekkür ederim Fluke,

Haklısın ısınma problemi yaşayan biri internette görmüştüm ekstra fanlarla sorunu çözmeye çalışıyordu.
Ben Radyoterapi cihazları satan ve servis veren bir firmada çalışıyorum elimde omron plc,haberleşme kartı,invertör ve motorlar var
bunları değerlendirerek yapmak istiyorum açıkcası plc ve yazılım işindende anlamıyorum amacım hem hobi hemde elimdekileri değerlendirerek bişeyler öğrenmek yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar
 
Oncelikle neden hidrolik?
Eger secim hidrolik ise sorun hiz. Geleneksel hidrolik uygumasi, hele de 6 bacakli bir sistemde yetersiz kalacaktir.
Eger guc ihtiyaci fazla ise anahtar: Servo hidrolik.
Ve bu sistemi calistiracak real time veya temin edeceginiz en hizli kontrol sistemi.
50.000 avro'ya yapacaginiz bu tur bir sistem; kabaca bir hesapla, 50 kisinin agariligini hareket ettirebilir.
 
Merhabalar,

Asıl mesleğim yazılım fakat bir ihtiyaçtan dolayı bilgisayar ile 4 adet step motoru istediğim şekilde oynatıyorudum. Mekanik kısmı (Servo, step, pnomatik, hidrolik hangisi yapılabilirse) nasıl olur bilmem lakin mekaniğini ayarlayabilecek varsa bu mekaniğin bilgisayar ile olan bağlantısını ve gösterilecek video arasındaki iletişimi ve nerede nasıl hareket edeceğini ayarlayabileceğime inanıyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst