Klima tüketimi hakkında.

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
Şimdi arkadaşlar evimde küçük odamızda vestel nature + 15 bin btu klima var. Klima havası eşimin pek hoşuna gitmediği için ve çoğunlukla ona çarptığı için pek fazla kullanmıyoruz. Bu klimanın Vestelin sitesindeki saatlik tüketimine baktığımız zaman

NATURE PLUS 15 A ENERJI SPLIT KLIMA (GRİ) Modelleri ve Fiyatları | Vestel

Teknik bilgiler bölümünde soğutmada A sınıfı ve 1,37 Kw güç tüketir yazdığını görüyoruz. Aynı yerde ısıtmada ise C sınıfı ve 1,35 Kw güç tükettiği yazıyor. Burada C sınıfı olmasına rağmen soğutmadan az enerji tükettiği görünüyor. yani klimalar soğutmada çok daha fazla mı güç harcıyorlar öncelikli sorum bu.

Birde klima bu güç tüketimini sürekli çalışınca mı yakıyor yoksa ortalamada yaktığı değer mi bu? yani klima sonuçta bi çalışıyor bi duruyor öyle kafasına göre çalışıyor ya bu değer onların ortalaması mı?

Birde eşimi klima çarptığı için biz klimayı o odada yokken açıyoruz ve yarım saat falan çalışıyor sonra o odaya geldiğinde kapatıyoruz ama içerisi 22 23 derecelere düşmüş ve nemde %50 nin altına düşmüş oluyor. mağlum yaz aylarında en büyük sorun denize yakın illerdeki nem oranının yüksek oluşu. Bu şekilde klima kullanmamız Klimaya zarar verirmi ve yakıtı çok arttırır mı?

Son olarak ise klimanın fanının seviyesini düşürdüğünüzde sadece klimanın fan dönme hızını düşürmüş oluyormuşuz. arka planda kompresör vs çalışacağı için yaktığı elektrik hesaba katılmayacak kadar az düşüyormuş. yani fanın hızının azaldığı kadar. geri kalan tüm işlemler fan çok hızlı çalışırken tüketilen ile aynı imiş. Bu doğru mu?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Klimalar genel olarak soğutmada iken ısıtmadakine oranla daha düşük verimle çalışırlar.
Buradaki düz tip (sabit hızlı) bir klima, bunlar içeriyi istenen dereceye getirene kadar tam güçte çalışır, o seviyeye geldiğinde dururlar. İçerinin sıcaklığına göre tekrar çalışıp dururlar.
Orada gösterilen tüketim değerleri klima kompresörünün çalışır durumda olduğu anlardaki çektiği akımdır.
Kompresör durup iç fan çalışırken çekilen akım önemsizdir, 20-30 watt gibi birşeydir.
Kompresörün ne süreyle çalışıp duracağı, sizin içeride istediğiniz sıcaklık seviyesine bağlıdır.

Sözkonusu klima halen piyasadaki diğer klimalara göre daha düşük verimlilikte bir alet, o fiyat seviyesinde daha iyilerini de bulabilirsiniz.
Soğutmadaki verimliliği kabul edilebilir seviyede, ancak ısıtmadaki verimlilik çok kötü.

Klimaların kullanımı biraz dikkat ister, özellikle soğutma kullanımında.
Dışarısı 35C iken içeriyi 22C yapmaya kalkarsanız tabii ki insanlar rahatsızlık duyar, hatta hasta olabilir.
Soğutma kullanımında hiçbir zaman iç-dış sıcaklık farkı 10C'yi geçmemelidir. Uzmanların önerisi 7-8C farkın uygun olacağıdır, insan bünyesi ve sağlığı açısından.

İç fan hızı ne kadar yüksek olursa klima o kadar daha rahat çalışır, "sıkışmaz", ve sanılanın aksine daha az tüketim yapar.
 
Yani bu mesajdan anladığım kadarı ile iç ünitenin hızını hiç düşürmeden tam gaz çalıştırıp yani fan hızını hep maximunda tutup içerisinin sıcaklığını istenen seviyeye düşürdükten sonra klimayı kapatmak yakıtı çok düşürecektir. iç ünite de 20 30 watt hava sirkilasyonu için çalışmayacağı için tüketim 0 a inecektir. sonra gene ihtiyaç halinde çalıştırmak en verimli çalıştırma olmuş olacak sanırım.
 
Evet, aynen öyle.
İşin ekonomi yönü bu şekilde, ama içerdekilerin konforunu da düşünmek lazım; en iyisi ilk kurulum yapılırken iç ünitenin bu şekilde bir kullanıma uygun olarak yerleştirilmesi gerekir.

Not. Bu arada imzanızda bir yazım hatası var, "atameyom" değil "atameyon" olacaktı:)
 
ama imza atamayan cahil benim ondan barnak basıyorum. yon olursa sen gibi anlaşılmaz mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,822
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst