Kapasitif sorunu

asou68

Üye
Katılım
29 May 2009
Mesajlar
152
Puanları
1
Arkadaşlar herkese merhaba.
1600 KVA lık trafodan beslenen bir fabrikamız var. Elektrik sayacı OG de. OG ile Ag arası 85 metre ve 8 adet 3x240+120 kablo var. 800 Kvar lık bir kompanzasyon var ve kompanzasyon panosu AG de. Trafoda ise 80 Kvar lık sabit var. Aşırı derecede kapasitif yazıyor.Görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sabit kondansatör değeriniz yüksek.Sabit değeri ile oynayarak ( 40 kvar ile başlayabilirsi-
niz ) ,sistemi dengeleyebilirsiniz.En uygunu,durumunuz müsait ise,tesisinizi,1 saat süre ile
devre dışı yaparak,sayacınızın 5.8.0-8.8.0 değerlerinden yararlanarak,yapacağınız hesaba
göre kondansatör değeri tesbit etmektir.
 
fabrikanız su anda calısıyor mu yoksa calısmıyor mu veya yakın zamanda çalısacak mı
 
Fabrikamız şu anda yaklaşık 200 KW lık bir yükle çalışıyor.Burası bir su fabrikası ve tam kapasite ile çalışmaya bir kaç gün sonra çalışacak.(en azından 1000 KW lık bir yükle).Bu arada sabit 50 KVAR imiş bunuda düzelteyim.
 
25 kvar gibi bir sabit yeterli, ilaveten sayaç sonrası azda olsa kablolarınızın kapasitif etkisi olacaktır. En iyisi çalışma olmadığı bir zaman başında sayaç değerleri alın, tüm sabitleri kapatın ve çıkan endüktif miktar kadar sabit ilave edin. Çalışma varken bu sabit az gelebilir ancak yinede sınırı aşmayabilirsiniz. En kolay ve kalıcı çözümü ise sizin bölgede Çağrı Elektrik buluyor, OG den trafo endüktivitesi dahil ölçüm alarak AG den çözüyor.
 
bende 4 adet trafolu bir yeri yaptım sayaç tek yerde o.g de bunu başardım hemde sabit yük olmadan
sabit yükleri devre dışı et önce sonra sayacı kontrol et reaktif yazarsa reaktif güç kontrol rolesinden capasitif artır sabit yüke karşıyım daha fazla yardım istersen mesaj at
 
Zannediyorum sabit kondansatör büyük geldi.Devre dışı edip bakacağım.Gerçi kompanzasyon panosunda zaman zaman rolede eksi değerler görüyorum ama çok fazla değil. Zira ihtiyaca cevap verebilecek kademeler mevcut.
 
ilk öncelikle şunu söyleyeyim bu gibi tesislerde ölçüm o.g den yapıldığı için kablo uzunluğu , kompanzasyon sıralaması ve dengesi bunlar çok önemlidir ilk önce buraya sorunlarını yazan arkadaşlar sadece tesisin hakkında trafo ve genel olarak bilgi veriyorlar bu şekilde sorun çözülmez arkadaşlar kondansatör sıralamanı rölenin markasını değerlerini bunlarıda yazarsanız çok önemli bu gibi tesislerde sorunu olan arkadaşlar hemen suçu sabit kondansatör ve kabloya buluyorlar bu tanı yanlıştır mesela bizim fabrikada 1500 kvarlık kondansatör sıralamam var sabit kondansatörüm yok değerlerim ise % 3 ile %0 benim baktığım 8 tane tesis daha var bunlarında değerleri gayet güzel kompanzasyon konusunda sorunu olan arkadaşlar var ise yardımcı olabilirim herkese iyi çalışlmalar
 
sn kubilay benimde su aralar yasadığım bir sıkıntı var 1600kva ikitane trafom var biri460v diğeri 380v çıkışlı.2500/5 ayrı ayrı iki adet akım trafom var.380v bağlı olduğu komanzasyon panosunda KBR12 rgk var değerler gayet güzel cosf 1 lerde sürekli.Bu panomda sıkıntı yok.Sıkıntım 460v un panosunda.Sistemde kullanılan motorlar güçlü dc motorlar en ufağı 30hp-800hp ciddi derecede akım harmoniğim olduğunu işletmede yapılan ölçümlerde belirtmişler ama benim elimde bu harmonikleri ölçücek imkanlar yok.Sistemde tek akım trafolu Entes RG12T rgk kullanılmış 520v kbr özel harmonikler için seçilmiş kondasatörler ve reaktörler var.Panonun üzerinde merlin gerin güç analizörü var orda çekilen maksimum akımlar ile kw değerleri var ona bakarak maksimum 800kw 1700A çekmiş.1.kad.35-50-50-75-75-75-75-75-75-75-35-75 toplam 770kvar kondansatör gücüm var.rölenin 11.ve 12. kademelerindeki kond.reaktör yok !Şiddetli bir uğultu ve ısınma oluyor bu kondansatörlerde.Daha öncede acmıstım formda bu konuyu uzun zamandır ilgilenemiyorum panolorla revizyon yapmak istedim bitane 14 kademeli RQ-30 3 akım trafolu röle kullandım 1.kademeye 5kvar 2.10kvar -kondasatör ekledim rölenin ayarlarını yaptım zaten röle sıkıntı oluğunda faz sırası akım trafosu gibi hataları ekranında ikaz olarak veriyor onlara bakarak fazların sırasını akım trafolarını düzelttim devreye aldım röle kompanzasyon normal ısığı yanıyodu sistemi kompanze ettiğini sandim bir gecede endüktif %22 kap%16 nasıl cıktı anlamadım.Sanırım ayarını iyi yapamadım kond.devreye girip çıkma sürelerini yada diziliş bilemiyorum sonra entes i geri taktım 3veya 4 günde sistemi toparladı bidaha o röleyi takmadım.Bukadar seyi neden anlattım suan makinam kapalıyken 460v trafoyu kapatarak reaktif yükselmelerini engelliyorum:Yorumları okuyorumda akım trafosunun büyük olmasından kaynaklanan sorunlarımın olduğunu sistemde monofoze kond ilave etmem gerektiğini söyleyenler var ama sistemim dc artı küçük güçlü yüküm yokki sanırım makinam çalişmiyorken oluşan kayıpları engellemek için yapılan yorumlar.
 
şimdş şunu söyleyeyim ilk önce tek akım trafolu sistemler devamlı çalışan yerler için yükü fazla olan yerler için farketmez benimde fabrikamda bu rölede var benimki entes ama benim devamlı yüküm var birde şunu söyleyeyim faz dengesizliğin varsa entes rg3.12c rölesini öneririm birde kondansatör sıralmanı iyi yap derim foruma herkes bişeyler yazıyor ama adam kompanzeyi iyi bilmiyor şuçu oraya buraya atıyor sen sıralamanı güzel yap akım trafonu güzel şeç değerlerini iyi yap suçu ondan sonra kabloya harmoniğe at ilk önce kompanze işini bilmek lazım iyi çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst