KAKR Nominal Akım Değeri Nasıl Belirleniyor?

Evet aydınlatma için 25 A
Priz için 40 A
Fotoda çıkmamış pis su pompası hidrofor vb. Bir linye var o da 63 A İn değerine sahip 30 ma kakr takılı
Burası kamu dairesi olacak o yüzden eş zamanlı katsayısı yüksek olmalı ki öyle galiba. Yüke göre seçim mantıklı ama Abb firması ile görüştüm bu konuyu ve cevabı şöyle oldu. “
KAKR Nominal Akımı >= Kendini Koruyan Sigorta/Kesici Akımı

Bu durumda, TMŞ 100A ise KAKR 100Aveya daha yüksek 125A gibi seçilmelidir. Ancak 100A'dan küçük bir KAKR (örneğin 80A'lik TMŞ tarafından yeterince korunamaz ve aşırı yükte hasar görebilir.
Her panodaki KAKR'yi, o panonun girişindeki en büyük aşırı akım koruma cihazının değerine eşit veya ondan büyük seçmelisiniz. Farediyorum eğer bir tali panonun girişi 32A
'lik bir otomatik sigorta ile korunuyorsa, buraya 32A veya 40A bir KAKR takılabilir. Nominal akımların doğruluğu hattın taşıma kapasitesine göre yapılmalıdır. Bu da sizin hesaplayacağınız değerlerdir.
Bu sekilde linye sayısının fazla olduğu panolarda, aydınlatma da olsa priz de olsa giriş devre kesici nominal akımına eşit veya yüksek bir kakr takılmalı. Ama ben bu şekilde ne bir proje ne de uygulama gördüm.
Muhtemelen yanlış anlamişsiniz. Devrede 1 tane K.A.R olsa tüm linyelerin çekeceği akım değerinde seçilmesi gerekirdi, bu da ana sigorta akım değerindedir. Ancak burada linye grupları var ve K.A.R değerleri koruduğu grubun akım değerine göre seçilir. Her biri 100A seçilmez. 100A seçilirse ne olur? Hiç bir sorun yaşanmaz çünkü K.A.R'ın termik-manyetik koruma görevi yoktur ama projede gereksiz yüksek rakamlar harcanmış olur.
Bahsettiğiniz yüksek amper degeri tepedeki TMŞ bünyesindeki muhtemel K.A.R varlığı ile sağlanır.

İç tesisat yönetmeliği: priz =300w hesaplanır. Her biri 10A kabul edelim gibi bir hesaplama olmaz hocam malumunuz. Projede yük cetvelinde her linyedeki yük değeri, pano yük değeri yazılır.

Ustam
Bir linyeye en fazla 7 ad. priz .
Priz başı 300 Watt hesabı .

Bu prizlerde 2200 Watt sabit cihaz ürün çalıştırılacak . ( garanti olsa )

O zaman çamaşır - bulaşık - fırın linyesi gibi olarak kabul edilip ona göre hesap edilmesi durumu
Bir linyeye en fazla 7 ad. priz hesabından çıkarılması gerekmez mi ?
Hesaplama nasıl olmalı .

Diğer ..
Sonradan proje dışı ek cihaz ürünler kullanımı sonrası sorun yaratması .

Ustam
Bir linyeye en fazla 7 ad. priz .
Priz başı 300 Watt hesabı .

Bu prizlerde 2200 Watt sabit cihaz ürün çalıştırılacak . ( garanti olsa )

O zaman çamaşır - bulaşık - fırın linyesi gibi olarak kabul edilip ona göre hesap edilmesi durumu
Bir linyeye en fazla 7 ad. priz hesabından çıkarılması gerekmez mi ?
Hesaplama nasıl olmalı .

Diğer ..
Sonradan proje dışı ek cihaz ürünler kullanımı sonrası sorun yaratması .
Konu sahibinin gönderdiği şemaya göre yazdım hocam. Tek linye tek priz görünüyor. Yük cetvelini görmediğimiz için öyle kabul ettim. Bunun dışında her linyede 7 sorti olacak değil illaki. Olsa bile hepsinde değildir. Hepsinde bile olsa eşzamanli kullanım hesabından ötürü yine her biri 10a olarak hesaplanamaz.
Sonuçta projeli calismalardaher bir linyenin yükü amper olarak bellidir. Afaki kabuller yoktur. Şaltta o yük degerlerine göre seçilir ki o değerlerde projede yazılıdır.

Muhtemelen yanlış anlamişsiniz. Devrede 1 tane K.A.R olsa tüm linyelerin çekeceği akım değerinde seçilmesi gerekirdi, bu da ana sigorta akım değerindedir. Ancak burada linye grupları var ve K.A.R değerleri koruduğu grubun akım değerine göre seçilir. Her biri 100A seçilmez. 100A seçilirse ne olur? Hiç bir sorun yaşanmaz çünkü K.A.R'ın termik-manyetik koruma görevi yoktur ama projede gereksiz yüksek rakamlar harcanmış olur.
Bahsettiğiniz yüksek amper degeri tepedeki TMŞ bünyesindeki muhtemel K.A.R varlığı ile sağlanır.
Anladım. Tek bir KAKR tasaydık bu sisteme giriş devre kesici In değerine sahip bir KAKR olacak.
Ama alt gruplara ayırdığımız sistemlerde her linye grubunun çekeceği yüke uygun bir KAKR kullanılmasında sıkıntı yok. Evet KAKR termik manyetik koruma yapmayacak ama sağlıklı olarak çalışsın ve görevini yapsın derdim o. Bu cihazların kontrolü falan olduğunu zannetmiyorum bozulsa kimsenin haberi olmaz. En azından kamu binalarında.
Peki başka bir soru sorsam; yine foto ekliyim. Arka arkaya 30 mA KAKR takılması mantığı nedir gereği var mı?
ikisi içinde oluşacak her kaçakta girişteki KAKR de açma ihtimali var ve tüm sistemi enerjisiz bırakmaz mı?

Ekli dosyalar

• KAKR 1.webp
    KAKR 1.webp
    31 KB · Görüntüleme: 13
  • KAKR 2.webp
    KAKR 2.webp
    31.2 KB · Görüntüleme: 13
Anladım. Tek bir KAKR tasaydık bu sisteme giriş devre kesici In değerine sahip bir KAKR olacak.
Ama alt gruplara ayırdığımız sistemlerde her linye grubunun çekeceği yüke uygun bir KAKR kullanılmasında sıkıntı yok. Evet KAKR termik manyetik koruma yapmayacak ama sağlıklı olarak çalışsın ve görevini yapsın derdim o. Bu cihazların kontrolü falan olduğunu zannetmiyorum bozulsa kimsenin haberi olmaz. En azından kamu binalarında.
Peki başka bir soru sorsam; yine foto ekliyim. Arka arkaya 30 mA KAKR takılması mantığı nedir gereği var mı?
ikisi içinde oluşacak her kaçakta girişteki KAKR de açma ihtimali var ve tüm sistemi enerjisiz bırakmaz mı?
Üst tarafta seçici tip K.A.R kullanılması gerekir. Burası ana pano ise üst tarafın 300ma olması gerekir.

Kaçak akım rölesi önüne siğorta konuluması .

30mA kakr fazla konulmasının nedeni ( gruplandırma )
Her cihaz ürünün azda olsa bir miktar kaçağı vardır . ( ? mA )
1 adet 30mA kakr takılmış olursa bu kaçaklar toplanıp 30mA geçerse kakr atar .
Diğer fazla kakr takılmasının arızayı kolay bulunmasında yararı olur .
ve sadece o kısım enerjisiz kalabilir .

Örnek diyelim bilği edinme .( reklam amacı ile link verilmemiştir )

https://www.se.com/tr/tr/product-range/7559-acti9-iid/?parent-subcategory-id=1620&filter=business-4-elektrik-dağıtım&N=brand=se&country-code=TR&language-code=tr&selected-node-id=12144438694#products

Tüm ölçümleri yapan kombine cihaz ile test
Veya sadece istenilen ölçüme göre tek işlevli cihaz .
Kaçak akım pensampermetresi .

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri