KAKR Nominal Akım Değeri Nasıl Belirleniyor?

absenthec

Üye
Herkese merhaba. Basit bir soru ama mantığını gerçekten anlamadım o yüzden zorbalamayın lütfen :)
Tali panolarda, evlerde vs. otomatik sigortaların çok olduğu yerlerde bu linyeler gruplara ayrılıp her birine kakr takılıyor.
Fotodaki pano mesela. Devre sonları hep priz ve bu prizlerde 16 A MCB takılı. Bu linyelerden her birinden 10 A yük geçse, 5 linye olan hattan toplamda 50 A yük geçmesine müsade var. Ama bizim KAKR 25 A olduğundan buna dayanamayacak?
Kendinden bir önceki devre kesici ile aynı değer veya daha yüksek olsun deniyor, kendinden bir önceki dediği yüke doğru mu yoksa kaynağa doğru mu demek istiyor?
Giriş TMŞ daha yüksek değerde de olabiliyor, çok daha yüksek akımlar çekilebilir.
Bu şekilde çok sayıda linye olan panolarda KAKR In değerini nasıl belirleriz?
pano.webppano 2.webp

Son düzenleme:
Fotodaki pano mesela.
Devre sonları hep priz ve bu prizlerde 16 A MCB takılı.
Bu linyelerden her birinden 10 A yük geçse, 5 linye olan hattan toplamda 50 A yük geçmesine müsade var.
Ama bizim KAKR 25 A olduğundan buna dayanamayacak?

Normalde her linyeye kaçak akım koruma rölesi

Varsayım .
Trifaze tesisat ( 3 faz )
5 linye = 2 + 2 + 1 fazlara dağılım.
Ana sigorta 25 A
Kar 25A
Kar 32A daha iyi.

Videoyu izlemiştim.
Ana sigorta ya bağlıysak alttaki panoda giriş TMŞ 100 A olduğu için 100 A değerinde bir KAKR mi takılması gerekiyor mantığı çıkıyor?
Benim fikrim bu linyelerin toplam çekeceği akım hesaplayıp uygun değerde KAKR takılması. Örneğin linyenin toplam çekeceği yük 24000 w ise 24000/526=45,62 A. Burdan da bir üst değer olan 63 A nominal akıma sahip bir KAKR takmak. Yanlış bir düşünce mi?

Kurulu Güç ve Talep Gücü Hesabı .
Ağa ne derse o . ( Yönetmelik )

Son düzenleme:
Herkese merhaba. Basit bir soru ama mantığını gerçekten anlamadım o yüzden zorbalamayın lütfen :)
Tali panolarda, evlerde vs. otomatik sigortaların çok olduğu yerlerde bu linyeler gruplara ayrılıp her birine kakr takılıyor.
Fotodaki pano mesela. Devre sonları hep priz ve bu prizlerde 16 A MCB takılı. Bu linyelerden her birinden 10 A yük geçse, 5 linye olan hattan toplamda 50 A yük geçmesine müsade var. Ama bizim KAKR 25 A olduğundan buna dayanamayacak?
Kendinden bir önceki devre kesici ile aynı değer veya daha yüksek olsun deniyor, kendinden bir önceki dediği yüke doğru mu yoksa kaynağa doğru mu demek istiyor?
Giriş TMŞ daha yüksek değerde de olabiliyor, çok daha yüksek akımlar çekilebilir.
Bu şekilde çok sayıda linye olan panolarda KAKR In değerini nasıl belirleriz?
Ekli dosyayı görüntüle 120010Ekli dosyayı görüntüle 120011
Alt taraftaki dağıtımda yüklerin cinsi göründüğü için ona göre yorumlayalim.
Öncelikle eş zamanlı katsayisi kavramı vardır. Anlamı bütün alıcıların aynı anda devrede olmayacağı demektir.
1 ve 2. grupta aydınlatma linyelerini görüyoruz ki K.A.R değerleri her iki grup için de 25A seçilmiş. Aydınlatma devrelerinin çekeceği akım nispeten çok daha düşük olacağından tercih o hesaba göre yapılmıştır.
3 ve 4. Grup K.A.R priz gruplarından ötürü 40A seçilmiş.
Şalt malzeme değerleri her biri şu kadar amper olsa diye bir düşünceyle değil yük ve yönetmeliklere göre seçilir.
Üstteki TMŞ 100A değerinde seçilirken eş zamanlilik değerine göre seçilmiştir.

Alt taraftaki dağıtımda yüklerin cinsi göründüğü için ona göre yorumlayalim.
Öncelikle eş zamanlı katsayisi kavramı vardır. Anlamı bütün alıcıların aynı anda devrede olmayacağı demektir.
1 ve 2. grupta aydınlatma linyelerini görüyoruz ki K.A.R değerleri her iki grup için de 25A seçilmiş. Aydınlatma devrelerinin çekeceği akım nispeten çok daha düşük olacağından tercih o hesaba göre yapılmıştır.
3 ve 4. Grup K.A.R priz gruplarından ötürü 40A seçilmiş.
Şalt malzeme değerleri her biri şu kadar amper olsa diye bir düşünceyle değil yük ve yönetmeliklere göre seçilir.
Üstteki TMŞ 100A değerinde seçilirken eş zamanlilik değerine göre seçilmiştir.
Evet aydınlatma için 25 A
Priz için 40 A
Fotoda çıkmamış pis su pompası hidrofor vb. Bir linye var o da 63 A İn değerine sahip 30 ma kakr takılı
Burası kamu dairesi olacak o yüzden eş zamanlı katsayısı yüksek olmalı ki öyle galiba. Yüke göre seçim mantıklı ama Abb firması ile görüştüm bu konuyu ve cevabı şöyle oldu. “
KAKR Nominal Akımı >= Kendini Koruyan Sigorta/Kesici Akımı

Bu durumda, TMŞ 100A ise KAKR 100Aveya daha yüksek 125A gibi seçilmelidir. Ancak 100A'dan küçük bir KAKR (örneğin 80A'lik TMŞ tarafından yeterince korunamaz ve aşırı yükte hasar görebilir.
Her panodaki KAKR'yi, o panonun girişindeki en büyük aşırı akım koruma cihazının değerine eşit veya ondan büyük seçmelisiniz. Farediyorum eğer bir tali panonun girişi 32A
'lik bir otomatik sigorta ile korunuyorsa, buraya 32A veya 40A bir KAKR takılabilir. Nominal akımların doğruluğu hattın taşıma kapasitesine göre yapılmalıdır. Bu da sizin hesaplayacağınız değerlerdir.
Bu sekilde linye sayısının fazla olduğu panolarda, aydınlatma da olsa priz de olsa giriş devre kesici nominal akımına eşit veya yüksek bir kakr takılmalı. Ama ben bu şekilde ne bir proje ne de uygulama gördüm.

Evet aydınlatma için 25 A
Priz için 40 A
Fotoda çıkmamış pis su pompası hidrofor vb. Bir linye var o da 63 A İn değerine sahip 30 ma kakr takılı
Burası kamu dairesi olacak o yüzden eş zamanlı katsayısı yüksek olmalı ki öyle galiba. Yüke göre seçim mantıklı ama Abb firması ile görüştüm bu konuyu ve cevabı şöyle oldu. “
KAKR Nominal Akımı >= Kendini Koruyan Sigorta/Kesici Akımı

Bu durumda, TMŞ 100A ise KAKR 100Aveya daha yüksek 125A gibi seçilmelidir. Ancak 100A'dan küçük bir KAKR (örneğin 80A'lik TMŞ tarafından yeterince korunamaz ve aşırı yükte hasar görebilir.
Her panodaki KAKR'yi, o panonun girişindeki en büyük aşırı akım koruma cihazının değerine eşit veya ondan büyük seçmelisiniz. Farediyorum eğer bir tali panonun girişi 32A
'lik bir otomatik sigorta ile korunuyorsa, buraya 32A veya 40A bir KAKR takılabilir. Nominal akımların doğruluğu hattın taşıma kapasitesine göre yapılmalıdır. Bu da sizin hesaplayacağınız değerlerdir.
Bu sekilde linye sayısının fazla olduğu panolarda, aydınlatma da olsa priz de olsa giriş devre kesici nominal akımına eşit veya yüksek bir kakr takılmalı. Ama ben bu şekilde ne bir proje ne de uygulama gördüm.

Yükleme cetvelinde bu linye su pompası hidrofor olarak belirtilip ( özel linye )
Örneğin : çamaşır - bulaşık - fırın gibi .
Linyeye özel .
Su pompası , hidrofor vs . 63 A ise 63 A siğorta 63A 30mA k.a.k.r veya üstü amper takılması gerekir .

Prizlere takılacak cihaz ürünler belli olsun .
5 priz var 5 priz aynı anda kullanılacak her prizden 10A kullanım diyelim tüm prizleri özel linye kabul edilip hesaplama yapılmalı .
5 prize direk hat . ( 5 adet linye )
Ya her linyeye bir adet 16A / 30mA kakr
Yada 5 linyeye 63 amper / 30mA kakr .

Son düzenleme:
Hocam zaten Tali panodan çekiliyor bunun bir üstü ana pano, nereden cekecegim özel linye? Proje bu her cihazın gücü projede yazan kadar varsayıyorum.

Hocam yanlış alıntı ile konu sahibi yerine size yazmışım, özür.
Buradan sildigim içerik konu sahibine yazıldı.

Son düzenleme:

Yükleme cetvelinde bu linye su pompası hidrofor olarak belirtilip ( özel linye )
Örneğin : çamaşır - bulaşık - fırın gibi .
Linyeye özel .
Su pompası , hidrofor vs . 63 A ise 63 A siğorta 63A 30mA k.a.k.r veya üstü amper takılması gerekir .

Prizlere takılacak cihaz ürünler belli olsun .
5 priz var 5 priz aynı anda kullanılacak her prizden 10A kullanım diyelim tüm prizleri özel linye kabul edilip hesaplama yapılmalı .
5 prize direk hat . ( 5 adet linye )
Ya her linyeye bir adet 16A / 30mA kakr
Yada 5 linyeye 63 amper / 30mA kakr .
İç tesisat yönetmeliği: priz =300w hesaplanır. Her biri 10A kabul edelim gibi bir hesaplama olmaz hocam malumunuz. Projede yük cetvelinde her linyedeki yük değeri, pano yük değeri yazılır.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri