Kablo Seçimi

elektrink

Üye
Kolay gelsin. Diyelimki talep gücü 175 kw'luk bir tesisi beslememiz gerekiyor. Trafo, ana dağıtım panomuza yakın mesafede(20 metre). Yani gerilim düşümü açısından sorun olmadığını düşündüğümüz taktirde 3x120+70 kablo kullanmak yerine 2 tane 3x35+16 kullanmak sıkıntı oluşturmaz diye düşünüyorum.

3x120+70 n2xh kablo akım taşıma kapasitesi(toprakta): 346 A
3x35+16 n2xh kablo akım taşıma kapasitesi(toprakta): 173 A
Böyle bakınca 2 tane 35'lik kablonun akım kapasitesi 1 tane 120'lik kablonun akım kapasitesine denk görünüyor.

Akım hesabı: 175000/624=280 A
Gerilim düşümü hesabı:
1 adet 120'lik için ==> 0.0124*175*20/120=0.36
2 adet 35'lik için ==> 0.0124*175*20/70=0.62 hattın geri kalanında max gerilim düşümü 0.8 olduğunu varsayalım

Maliyet olarak 1 adet 120'lik kablo 2 adet 35 lik kablonun 1.5 katından fazla.

Tüm bunları topladığımızda siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Merhaba öğrenmek için soruyorum. 2 adet 4*35 kullansa? zaten 3*120/70 e eşit oluyor nötr kesiti mantıken.
hayır diyeceğim. öğrenerek bildiğim, kablo çapı arttıkça taşıdığı amper yükü de değişiyor. 2x2=4 etmiyor.
edit: ben kablo paralellenirse diye anladım.

Son düzenleme:
2 adet 35'lik kablo kullanıldığında uzunluklarının tam olarak eşit olması gerekir aksi durumda kablonun biri diğerinden daha fazla yüklenecektir.

Paralel iletken kullanacaksanız iletkenlerin aynı tip, aynı boy, aynı donanımda olması ve üretici standartlarının paralel kullanıma izin vermesi gerekir. Genelde çok damarlı kabloların paralel kullanılması çok tercih edilmez, yüksek kesitli kablolarda montaj kolaylığı açısından mecbur kalındığında tek damar kabloların paralel kullanılması daha çok tercih edilir.

Paralel iletkenler tam olarak eşit akım paylaşmayabilir, bu ısınma ve kablo ömrünü etkiler

35mm2 koruyucu iletkenini de 16mm2 olarak düşünülürse toprak kısa devre durumu için PE boyutu yetersiz kalabilir.

Kabloların taşıma şekilleri bulundukları ortamlarda (ortam sıcaklıpı, toprak içi , kanal içi) akım taşıma kapasitesine etki eder (derating faktör) bunu da düşünerek kablo akım taşıma kapasitesini değerlendirmenizi ve daha güvenli uzun ömürlü bir çözüm istiyorsanız çok damarlı kabloları kesit düşürüp paralel kullanmamanızı öneririm.

sadece akım taşımasına bakarak bu iş olmaz. akım taşıma olarak yeterli görünebilir fakat kısa devre dayanımları farklı. nötr kesiti yetersiz . mekanik dayanımları farklı vb. Ayrıca bağlantı noktalarında da aşırı ısınma olup şalterin anma akımının altında açma yapmasına sebep olabilir. paralel kablolarda dengesiz yüklenme oluşabilir. Yani olmaz.

Merhaba öğrenmek için soruyorum. 2 adet 4*35 kullansa? zaten 3*120/70 e eşit oluyor nötr kesiti mantıken.

2 adet 4x35 mm2 kablo kullanımı tabii ki çok daha mantıklı fakat arkadaşların alttaki mesajlarda belirttikleri handikapları mutlaka dikkate almak gerekir. dört damarlı kablolar aynı kılıf içinde bulunduğundan dizilime müdahale edilemediği için hat empedanslarını dengelemek zorlaşacaktır. çok özel bi durum söz konusu değilse yekpare kablo veya tek damar kabloları paralelliyerek kullanmak daha doğru ve güvenli olacaktır.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri