kaçak akım rölesi 30ma 300ma arasındaki fark

Arızalı nokta,30-300 arasında ! olabilirmi ?
300 komple kontrol ediyor.30 ise bağlı bulunduğu linyeleri.
30 ile 300 arasında nasıl oluyor bu olay,ya da olabilir.?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
ustam;kavrulan linye 30 ma.üzerinden besleniyor..
panoda 6 adet 30 ma.var.ilk girişte de 300 ma.
ikisinin arasında olma olayı nasıl oluyor ki?
Sami üstadın anlatmaya çalıştığı mevzu şu ki hiç bir koruma elemanı kendinden önceki kısımda zuhur eden vukuatlara müdahil olup açma yapamaz ( Türk dil kurumundan bu kurduğum cümle için ödül bekliyorum ) :) Her zaman kendinden sonraki devreyi izler ve gerekirse açma yapar . 300 mA in açıp 30 mA in açmadığı durumda da bu ikisi arasında bir nokta da arıza olduğu durumda 30 mA açma yapmaz , 300 mA açma yapar . Lakin durumun böyle olmadığını da beyan ettiniz .
 
Buradaki durum ya seçicilik olabilir, ya da 30mA kaçak akım koruma cihazındaki bir arıza. Ama seçicilik durumu mevcutsa, hatalı değil, doğru bir seçicilik mevcut.

Ayrıca, kablolardaki yanmanın sebebini bilmediğimden de pek bir şey diyemeyeceğim. Kaçak akım sebebiyle yanma olmuş da olabilir; başka bir sebeple yanma veya kabloya gelen zarar sonrası kaçak akım oluşması neticesinde de kaçak akım koruma düzeni devreye girmiş olabilir.
 
kak roleleri çıkışından sorumludur.arıza hangi rolenin çıkışındaysa korumayı o role yapar.iç yapıları aynıdır.
 
Selam..

"Rölelerin anma kaçak akımının önceden belirlenmiş seviyeye geldiğinde hemen devreyi kesen ve gecikmeli devreyi kesen olarak 2 çeşit tipte üretilir. Gecikmesiz tip kaçak akım koruma röleleri herhangi bir hata durumunda gecikmesiz olarak anma kaçak akım seviyelerinde 300 ms’den daha kısa bir sürede ani olarak açma yaparlar. Bazı uygulamalarda sistemde 300 mA’in üzerinde oluşan hata akımlarında tali dağıtım kutusundaki 30 mA’lik kaçak akımdan daha önce ana dağıtım kutusundaki çıkışındaki 300 mA’lik kaçak akım rölesi devreyi keserek tüm sistemi enerjisiz bırakabilmektedir. Bu yüzden ana dağıtım kutusu çıkışında kullanılacak rölenin gecikmeli tip olması daha uygundur." Kaynak emo.org.tr
Uygulama şeması ektedir.

Sigortalardaki B ve C karakteristiği gibi benzerlik kurulabilir.
Umarım faydalı olur.

İyi çalışmalar..
 

Ekli dosyalar

  • 1542089080626.png
    1542089080626.png
    421.9 KB · Görüntüleme: 52
Bence problem arızanın noktası 30 ma dan önceki kısımda problem varsa 30 ma röle açmaz.Hiçbir koruma elemanı kendinden önceki hattı korumaz.

Bazen şu problem meslektaşlarımızın kafasını karıştırıyor.Ana koldan geçen akımla tali kollardan geçen akım ve kaçak akım miktarı hiç bir zaman aynı olmaz.Ana koldan daha fazla akım geçer.Mesela 25 lik sigorta atmazken 40 amperlik ana sigortanın atması gibi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst