jeneratör faz dengesizliği

Titus

Üye
Katılım
11 Mar 2008
Mesajlar
422
Puanları
6
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,

çalıştığım şantiyede sürekli elektrik kesildiği için bir adet 55kVa jeneratör alınmış durumda. (Tahminime göre de başka bir şantiyeden getirildi, yani sıfır değil)

Jeneratörü çalıştırdıktan sonra fazarası gerilimlere baktığımda değerler kabaca şöyleydi:
  • R-S arası 230
  • S-T arası 260
  • R-T arası 200

bu değerlere göre jeneratörün çıkışlarındaki dengesizlik nedeni ne olabilir? Ayrıca da bu jeneratör ile ekipmanları beslersek bir sorun yaşar mıyız?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
fazlardan dengesiz akım çekilirse bu tür gerilim farkları oluşabilir.jeneratörün avr (otomatik gerilim regülatörü)si iyi çalışıyorsa bi sorun olmaz.fakat senin voltaj çıkışı normalde 380 volt olması gerekirken çok düşük.avr problemli olabilir.voltaj potu bozuk olabilir.jeneratör devri normalmi kontrol etmen gerekiyor.ama fazlara yükleri dengeli dağıtmakta da fayda var...
 
Son düzenleme:
faz dengesizliğinin %20yi geçmemesi gerekiyor.kaynak makinalarınızın sağlam topraklanması gerkiyor.jeneratörlerde yük çekilmeyen faz voltajı yükselir
 
arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim. İlk başta 200 volt civarları görünce faz-nötr arası mı diye çok tereddüt ettim ama doğrudan dağıtım panosu üzerindeki baradan ölçtüğüm için ölçüm değerlerinden emindim.

Şuan için dağıtım panosunda en azından monofaz yükleri dengeli dağıtmak gibi bir uğraş içerisinde girdik, ayrıca da jeneratör topraklamasına da dikkat edeceğiz. Umarım bu sefer voltajlar anormal değerleri göstermez.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Sizin jeneratörün topraklaması bağlı degil yada kopmuş olabilir. Jeneratör yıldız bağlıdır ve yıldız noktası nötr olarak kullanılır. Aynı nokta topraklanmalıdır. Dengesiz faz akımlarında dengesizlik akımı toprağa akarak faz voltajlarını dengeler. Büyük güçlü jeneratörlerde yıldız noktası toprağa topraklama dirençi ile bağlanır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,181
Mesajlar
915,676
Kullanıcılar
449,948
Son üye
ugur666

Yeni konular

Geri
Üst