jeneratör alımı

necat90

Üye
Katılım
22 Şub 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar izmirde bir fabrika için jeneratör almamız gerekiyor.70 amper yük var en fazla nasıl bi makina alırsak bizim için uygun olur fiyatları nekadar dır n markadır hangi marka daha iyidir
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arkadaş,70A. P=UxI=220x70=15400 KVA Faz başına güç anlamına gelir.15400x3=46200 KVA Toplam güç eder.Jeneratör tam yükte çalışabilecek ise 46 KVA üzerine demeraj akımı da ilave edilerek tercih yapılmalıdır.Tam yük çalışılmayacak ise 46 KVA dan daha aşağı güçler tercih edilebilir.Bu güçlerde ki jeneratörler dizel setlerdir.Kullanım yerinize göre ses izolasyon kabini ve otomatik obsiyoneldir.Ülkemizde en büyük üretici Aksa dır.Emsa,İşbir,Aremsan,Çukurova,Gensa gibi markalarda güzel.Dizel setler portatifler gibi henüz ayağa düşmedi.Çin menşeili olmadıktan sonra en ucuz hangi markayı alabiliyorsanız onu alın.Birkaç firmayı arayın teklif isteyin.Onlar güç tesbitinde de size yardımcı olurlar.Üstelik bu güçler için seferber olurlar.Kolay gelsin.
 
üç fazlı sistemlerde akım =güç/(1,73*380*cosQ) akım belli ise güçü bulmak için
güç=akım*1,73*380*cosQ Güç= 70*1,73*380*0,8 GÜÇ 36814,4 WATT olarak bulunur biz cos Q 0,8 aldık sistemlerde her zaman cos Q degeri 1 yakın olması istenir ama asla 1 olamaz jeneratör enerji birimi KVA cinsinen yazarsak 36814,4/0,8=46018 KVA olur fakat demeraj akımının etkisi önemlidir ve makinelerin uzaklıklarına göre gerilim düşümü de göz önüne alınmalıdır
 
arkadaşlar jeneratör veriminide %80 almanız gerek yani sonucu 1,25 ile çarpmak gerek
 
merhaba;
jeneratör alırken 70 A lik yük var ken ( 46 kVA ) yüklerin önem sırasına göre düşünülmelidir. jeneratörün pahalı bir cihaz olabileceğini düşünüldüğünde bu konu dikkate alınmalıdır. ayrıca bu güçlerde çin malı motor almazsanız yüksek bi ihtimal perkins ( ki çin de üretiliyor = unit enjeksiyon değil ise ) pahalıya gelebilir. bence siz bulunduğunuz şehirde jeneratör firmalarını arayarak ücretsiz keşif yaptırabilir ve fiyat alabilirsiniz...
bence Teksan, Aksa , Emsa ve Gen Power aranabilir. ama en önemlisi bu konularda servis hizmetidir. belki daha farklı firmalardan daha ucuza alabilirsiniz ancakl servis hizmeti yoksa çok problem olur...
iyi çalışmalar...
 
Bence de fatih musab arkadaşımızın dediği gibi,çağırın onlar keşif yapsın.Tabii ki siz de bilseniz daha iyi olur.
Ben bu hesaplamalardan bir şey almadım.Akımla gerilim çarpılıyor sonra 3 ile çarpılıyor . 1000 e bölmeden Birim KVA oluyor
diğeri daha değişik hesaplıyor kök 3 ile çarpıyor.Sonra cosinüs fi ile çarpıp sonucun birimine KVA diyor.
jeneratör ve UPS hesaplarında cosinüsq ile çarpılmaz biliyordum.Yani görünür gücü(S) hesaplarız,birimimiz de KVA ya da VA olur diye biliyordum.
Bizim okulda bize yanlış öğretmişler demek ki.
 
digeri dediğiniz kişi diyor ki:
JENERATÖR GÜÇ İHTİYACI NASIL BELİRLENİR?
Toplam kwatt yükünü ve Jeneratör (alternatör) KVA değerini hesaplamak için tüm yüklerin toplanması gereklidir. Ancak yükler reaktif(KVA) ve aktif(kilowatt) güç olarak ikiye ayrılır. Aktif gücün reaktif güce oranı güç faktörü(cos phi) olarak adlandırılır. Güç faktörü yükün bir özelliğidir ve alternatör tarafından kontrol edilemez. Kilowatt olarak belirtilen aktif güç akım ve voltajın çarpımından küçük olacaktır(Tekfaz alternatörlerde Güç(KVA)=AkımxVolt, üçfaz alternatörlerde Güç(KVA)=1.732xAkımxVolt). Alternatörler güç faktörü cos phi=0.8 olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Yani 100 KVA güçünde bir alternatör 80 kw aktif güç verebilir.
Akkor flamanlı lambalar, saf ısı enerjisi tüketen ısıtma elemanları, fırınlar sadece aktif yük tüketirler. Bu tip yükler toplanarak basit şekilde hesaplanabilir. Transformatörler, bobinler, hava hatları, senkron motorlar, redresörler, endüksiyon ve ark fırınları aktif gücün yanında reaktif güç de çekerler.
Alternatörün (jeneratör) güç tesbiti yapılırken, jeneratör tarafından tahrik edilen ve aynı anda çalışaçak tüm elemanların güçleri toplanmalıdır. Ancak alternatör alternatör elektrik motoru çalıştıracaksa aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Elektrik motorlarını çalıştıracak alternatörün gücünü tesbit ederken elektrik motorlarının çalışma sırasında çektiği güç değil, yol alma sırasında ihtiyaç duyulan güçlerin de tespit edilmesi gerekir. İndüksiyon motorlarının çalışma sırasında alternatörden çekeceği güç(Palt.) ; In=nominal akım, U=gerilim olmak üzere, Palt.=1.732 x U x In formülü ile hesaplanabilir. Ancak elektrik motoru çalıştıracak alternatör hesaplanırken çalışma sırasında çekeceği güç yerine, elektrik motorunun yol alması için gerekli güç hesaplanır.
Elektrik motorlarının yol alma sırasında çektiği güç elektrik motorunun tipine ve bağlama şekline göre değişiklik gösterir.
Sincap kafesli motorlarda yol alma akımdan dolayı , motor direkt bağlamada nominal akımın 5 ila 6 katı, yıldız-üçgen bağlamada nominal akımın 1.7 ila 2 katı akım çeker. Slipring rotorlu motorlarda ise yol alma akımı, nominal akımın 1.3 ila 1.6 katıdır.
Gensan alternatörler geçici olarak nominal yükün 1.5 katı yükte çalışacak şekilde dizayn edilmiştir.
Örnek uygulama:
8 kwatt’lık ışık kaynağı, sıra ile devreye girecek, yıldız-üçgen bağlı 11 kw ve 22 kw gücünde toplam 2 adet sincap kafes elektrik motoru çalıştıracak alternatörün gücü ne olmalıdır ?
Hesaplamada en fazla güç ihtiyacının gerektiği durum incelenecektir. Buna göre Işık kaynağı ve 11 kw'lık motor çalışırken, 22 kw'lık motorun yol aldığı düşünülerek hesaplamalar yapılmalıdır.
22 kw elk. Motorunun etiket değerleri:
Gerilim U=380 V ;Nominal Akım In=42,2 A
Yıldız-üçgen bağlı sincap kafes elektrik motoru nominal akımının 2 katı akım çektiğine göre:
Yol alma akımı: Iy=2 x In=84,4 A
Yol alma için gerekli güç:
Py=1,732 x Iy x U =1,732x84,4x380 = 55549 VA = 56 KVA
Gensan alternatörler geçici olarak %150 yüklenmeye uygun olarak dizayn edildiğinden yol alma için gerekli güç Pya=Py/1.5=56/1.5=37.5 KVA olarak alınabilir.
11 kw elk. motorunun etiket değerleri:
Gerilim U=380 V ;Nominal Akım In=23.4 A
11 kw elk. motorunun çalışması için gerekli güç:
Pç=1.732 x In x U =1.732x23.4x380 =15400 VA = 15.5 kVA
Işık kaynağı için gerekli güç:
Pı=8/cos phi=8/0.8=10kVA
Gerekli toplam güç: Pt=Pya+Pç+Pı=37.5+15.5+10=63 KVA
Işık kaynağı ve 11 kw'lık motor çalışır durumda iken, 22 kw'lık motora yol verildiğinde geçici olarak 63kVA güce ihtiyaç duyulacaktır. Motor yol aldıktan sonra sistem 41.5KVA(16+15.5+10=41.5kVA) güç çekecektir.Bu durumda 63KVA gücünde jeneratör (altarnatör) seçilmelidir.
alıntı
 
Sayın teknisyen,
Sayın kilic78,
ikinizden de hitap tarzım için özür dilerim.O anda isim verip tartışmaya meyil vermeyeyim dedim ama,sayın kilic78 in sitemkar yazısını görünce hata yaptığımın farkına vardım.
Sayın kilic78;
Ben yazımda diğeri de sonucu cosinüs fi ile çarpıp birime KVA diyor diye yazmışım.Ama sizin yazınızda cosinüs fi ile çarpıldıktan sonra KVA biriminde bir işlem göremiyorum.Ben o gün yanlış görmüş olabilir.Ama siz neden diğeri dediğim kişinin siz olduğunuz kanaatine vardınız onu anlamadım.
 
Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum Adana Borusan Güç Sistemleri CATERRPİLLAR Jeneratörleri aktif satış temsilcisi Ahmet ŞEKER konuyla ilgili hertürlü yardıma açığım
[email protected]
0322 458 30 16
0533 234 73 66

70 amper = ? kVA
70 / 1.52 =46 kVA

46 kVA'lık bir güç ihtiyacınız var fakat bu böyle olmaz sistemdeki kullanacağınız cihazların bilgilerini de vermeniz lazım eğer sistemde elektrik motorları çalışıyorsa bu motorlar ilk çalışmada demiraj akımı dediğimiz yani normalinden bağlantı şekline bağlı olarak 3 yada 6 kata kadar daha fazla akım çekebilirler sisteminin detaylı bilgisini verirsen sana daha çok yardımcı olabilirim mail yoluyla da ulaşabilirsiniz
 
merhaba ,

70 A yükünün niteliği önemli. Sürekli mi 70A yoksa anlık mı ? Anlık akımı hesaplamayı unutmayın .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,141
Kullanıcılar
450,052
Son üye
Fatihkaya00

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst