Jeneratörün şebekeye bağlanması

lemonar

Üye
Katılım
25 Ocak 2023
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
50
jeneratör.jpg
Merhaba arkadaşlar Öncelikle görseldeki alternatör resmi temsilidir. Bende bulunan dizel motor arkasına bağlı alternatörümle aynı çıkışlara sahip bir monofaze jeneratörüm var. Zonguldak Ereğlide yaklaşık 1 ay önce bir afet yaşandı. O zaman ereğli ilçesinin hemen hemen tamamında bir kaç gün elektrik yoktu. Bende elimde olan bu jeneratörü devreye aldım. Rahmetli babam şöyle öğretmişti. Elektrik panosunda ana şartelleri indir sonra iki tarafı erkek ara kabloyla jeneratörden evin herhangi bir prizine bağlantı yap. Bende öyle yaptım hatta iki katlı evimiz için 2 tane ara kablo yaptım bir tanesini de aynı usulle üst kattaki dairenin bir prizine bağladım. İlk akşam hiçbir sorun olmadı. İkinci akşam yine aynı usulle önce benim daireme elektriği verdim. Üst katın elektriğini vermek için ara kabloyu jeneratörün ikinici çıkışına aynı usulle taktığımda deyim yerindeyse motorun canına okudu. Sanki 1 ton yük çekmek zorunda kalmış bir motor gibi devri düştü. Gaz vermeye çalışıyor veremiyor ve eksozdan kapkara dumanlar atıyorduç 2. dairenin fişini çektiğimde normale dönüyordu. Bende nedenini anlayamadığım için 2. daireye elektrik vermekten vazgeçtim. Gece boyunca kendi daireme elektrik verdim. Gecenin ilerleyen zamanlarında motor çalışmaya devam etti ama elektrik üretmekten bir süre sonra vazgeçti. Bu arada jeneratörde sigorta yok. Daha sonra başkalarıyla bu durumu paylaştığımda Nötr çakışması olmuş olabilir şeklinde yorumlar aldım. (Ne olduğu konusunda en ufak fikrim yok) Motor italyan lombardini 6,5 beygir. Arkasında yine italyan malı 4.5 kw alternatör bağlı. Sizce ne oldu? Şimdiden teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Muhtemelen sigortaları indirdiniz ama nötr sabit bagli idi.

İlk denemede faz faza nötr nötre denk gelsin sorun olmadı.

Ama ikinci denemede ters bağlandığı için jeneratör çıkışı kısa devre oldu. Yaşadığınız problem bu şekilde gelişmiş olmali.
 
Yani bu dediğinizi anlamı jeneratörün yandı mı. Yani sardırmam mı gerekiyor
 
Yani bu dediğinizi anlamı jeneratörün yandı mı. Yani sardırmam mı gerekiyor

Bunu uzaktan söylemenin kolay bir yolu yok. Yanmis olabilir. Kısa devre akımı geçmiş bir ek yeri kopmuş olabilir. Muhtemelen uyardım sargisi ile ilgili sorun olabilir.

Uzman birinin incelemesinde fayda var.
 
Zamanında acil durumlarda kullanırım diye ben de 800va gücünde 2 zamanlı monofaze bir jeneratör almıştım. Ben de balkonda çalıştırıp ara kablo ile sayaçtan gelen enerjiyi kesip Şebeke varken prizdeki işaretlediğim faz ucuna dikkat ederek eve bağlama niyetim vardı.
Şükür ki öyle bir ihtiyaç olmadı, sonrasında da jeneratörü yazlığa, köye götürdüm. Orada 2 sene şebeke yokken çok işime yaradı. Monofaze jeneratörun her iki ucu da AC trafolar gibi fazdır.
Bağlantınızın bir çalışıp bir çalışmamasının sebebini 15 sene önce @ŞEF ustamız güzelce açıklamıştı.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/monofaze-jeneratörlerde-nötr-neden-yoktur.6854/#post-34504
Monofaze jeneratörde nötr olmaz. Bu gözleminiz doğrudur.
Nötr; yıldız bağlı 3 fazlı üreteçlerin ortak noktasıdır. Dolayısıyla tek fazlı jeneratörde nötr olmaz. Her iki çıkıştaki gerilimin toplamı 220 v. olur.

Şayet bu jeneratörü kullanacaksanız şebeke nötürünüde jeneratör çalışırken ayırmalısınız. Daha önemli bir konu, tesisatta topraklama yapılmamış ve nötr üzerinden sıfırlama yapılmışsa kesinlikle kullanmayın.
Çünkü şebeke nötr kablosundan da elektrik geçeceği için gövdesi metal olan cihazların gövdesine de elektrik vermiş olursun. Kolay gelsin.

Bu tür bir geçiş için daire giriş panosunda kullanılacak bir kontaktörle jeneratör ya da şebeke devreye alınıp yönlendirme yapılabilir.
 
Ekli dosyayı görüntüle 104088Merhaba arkadaşlar Öncelikle görseldeki alternatör resmi temsilidir. Bende bulunan dizel motor arkasına bağlı alternatörümle aynı çıkışlara sahip bir monofaze jeneratörüm var. Zonguldak Ereğlide yaklaşık 1 ay önce bir afet yaşandı. O zaman ereğli ilçesinin hemen hemen tamamında bir kaç gün elektrik yoktu. Bende elimde olan bu jeneratörü devreye aldım. Rahmetli babam şöyle öğretmişti. Elektrik panosunda ana şartelleri indir sonra iki tarafı erkek ara kabloyla jeneratörden evin herhangi bir prizine bağlantı yap. Bende öyle yaptım hatta iki katlı evimiz için 2 tane ara kablo yaptım bir tanesini de aynı usulle üst kattaki dairenin bir prizine bağladım. İlk akşam hiçbir sorun olmadı. İkinci akşam yine aynı usulle önce benim daireme elektriği verdim. Üst katın elektriğini vermek için ara kabloyu jeneratörün ikinici çıkışına aynı usulle taktığımda deyim yerindeyse motorun canına okudu. Sanki 1 ton yük çekmek zorunda kalmış bir motor gibi devri düştü. Gaz vermeye çalışıyor veremiyor ve eksozdan kapkara dumanlar atıyorduç 2. dairenin fişini çektiğimde normale dönüyordu. Bende nedenini anlayamadığım için 2. daireye elektrik vermekten vazgeçtim. Gece boyunca kendi daireme elektrik verdim. Gecenin ilerleyen zamanlarında motor çalışmaya devam etti ama elektrik üretmekten bir süre sonra vazgeçti. Bu arada jeneratörde sigorta yok. Daha sonra başkalarıyla bu durumu paylaştığımda Nötr çakışması olmuş olabilir şeklinde yorumlar aldım. (Ne olduğu konusunda en ufak fikrim yok) Motor italyan lombardini 6,5 beygir. Arkasında yine italyan malı 4.5 kw alternatör bağlı. Sizce ne oldu? Şimdiden teşekkürler.
bişi olduğu yok olanı kısaca özetleyim ..
jeneratörün normalde nötürü yoktur . fişin iki ucu arasında 220 volt potansiyel fark vardır aynı trafoların yıldız noktasında olduğu gibi orayı toprakladığınız an orası nötür olur ..bu nedenle fişi nasıl takarsanız takın sonuç değişmeyecek diğer uç canlı olacaktır .. nötür çakışması deye bişi olmaz . sorun 2. daireye taktığınızda oluşur normal çünki onuda rasgele taktınız ama canlı uç nötre geldi fişi ters çevirseydiniz sıkıntı ortadan kalkardı . çünki siz kendi dairenize taktığınız an nötür oluşturdunuz bir ucu topraklandı .. artık üst dairede rasgele takamazsınız .. ya voltaj regulatörü patlamıştır ya yanmıştır . kuvetle muhtemel çamaşır makinası yada bulaşık makinası öçalıştırdınız oda sen sağol ... şanslı isen kondansatörüğ patlamıştır .. çğnki alternatörün modelini yazmamışsın acab kondansatörlü olanlardanmı yoksa regulatörlü olanlardanmı
 
Genel görünümü budur jeneratörümün.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.11.05.jpeg
    WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.11.05.jpeg
    140.1 KB · Görüntüleme: 18
  • WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.09.06.jpeg
    WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.09.06.jpeg
    157.9 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.08.36.jpeg
    WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.08.36.jpeg
    142 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.07.50.jpeg
    WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.07.50.jpeg
    91.5 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.04.41.jpeg
    WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.04.41.jpeg
    140.3 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.04.27.jpeg
    WhatsApp Image 2023-12-24 at 15.04.27.jpeg
    192.2 KB · Görüntüleme: 18
sargılarda bişi yoksa kondansatörü kontrol et .
 
Hatanız şebekeyi keserken nötr kesmeli sigortalar kullanıyor olmamanizdir. Jeneratöre gelince anlıyorsanız arkadaşların önerdiği şekilde tetkik edersiniz. Ya da anlayan bir ustaya baktirirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst