monofaze jeneratörlerde nötr neden yoktur ?

zefiran

Üye
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
189
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar monofaze bir jeneratörün çıkışlarından ikisinide kontrol kalemiyle kontrol edildiğinde neden ikisndede faz görülür bu tip jeneratörlerde faz vardır ama nötr yokmudur ?
daha açık bir anlatımla bi faz bir nötr olması gerekirken iki çıkıştada faz körülüyor . bu normalmidir ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Monofaze jeneratörde nötr olmaz. Bu gözleminiz doğrudur.
Nötr; yıldız bağlı 3 fazlı üreteçlerin ortak noktasıdır. Dolayısıyla tek fazlı jeneratörde nötr olmaz. Her iki çıkıştaki gerilimin toplamı 220 v. olur.

Şayet bu jeneratörü kullanacaksanız Şebeke nötürünüde jeneratör çalışırken ayırmalısınız. Daha önemli bir konu, tesisatta topraklama yapılmamış ve nötr üzerinden sıfırlama yapılmışsa kesinlikle kullanmayın.
Çünkü şebeke nötr kablosundan da elektrik geçeceği için gövdesi metal olan cihazların gövdesine de elektrik vermiş olursun. Kolay gelsin.
 
gittiğim bir bağ evinde jeneratörü linyelere bağlıycam o zaman nötr ü topğraktan mı almalıyım monofaze jeneratör olduğu için .yani bu bağ evine herhangi bir şebeke hattı yok sadece monofaze jeneratörden istifade edilecek yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar .


yani şunu diyebilirmiyiz

monofaze jeneratörlerde faz jeneratörden gelir nötr olmadığı için o noktası topraklamadan alınır .

bu böyledeğilse o noktasını nerden almalıyız ?
 
sn zefircan monofaze jeneratörde nötr olmaz yani fazlar arası gerilim 200 voltur
sizin yapmanız gereken şey şebekeden gelen nötr ve faz baglantısını kesmeniz (kaçakakım rolesi veya iki kutuplu sigorta ile bunu yapabilirsiniz)
kolay gelsin
 
tamam güzelde fazı aldık sıfırı şaseyi nerden alıcaz arkadaşlar yani nöt rü nerden alıcaz . topraktanmı ?
 
Arkadaşım monofaze veya trifaze fark etmez. trifaze gen.nötr noktasını
monofazenin herhangi bir ucu nötr ile bağlamanız gerekir.Bağ evi gibi yerlerde nötr (işletme)topraklaması yapmanız gerekmektedir. Monofaze gen.bir ucunu nötr ile birleştirdiğinizde kontrol kalemi ile bir ucunda faz görürsünüz.ht
aksa yetkili servisi
 
zefiran ' Alıntı:
tamam güzelde fazı aldık sıfırı şaseyi nerden alıcaz arkadaşlar yani nöt rü nerden alıcaz . topraktanmı ?

neden ille nötürde ısrar ediyorsunuz anlamadım.farklı renk kablo kullanın,hattın birini nötürolarak farzedin tesisatı buna göre çekin olsun bitsin.madem şebeke bağlantısı da yok.sorun ne o zaman.
 
Sayın zefiran arkadaşım!
Madem bu jeneratörü bağ evinde kullanacaksın ve de bağ evinde şebeke hattı yoksa işin daha da kolay.
Öncelikle topraklı prizler için bahçeye bir toprak çubuğu çak. Bu çubuktan aldığın kabloyu topraklı prizlerin orta kelebek tabir edilen yere bağla. Yani topraklı prizlerin toprak ayaklarını bu topraklama çubuğundan gelen kabloya bağla. Böylece topraklama işini halletmiş oluyoruz.

Gelelim jeneratör bağlantısına. Jeneratörden çıkan ve elektrik olan kablonun bir tanesini aynı şebekedeki faz gibi sigortalara giriş yap. Diğer kabloyuda ( bu kabloda da elektrik var ) sigorta kutusundaki nötr girişine bağla. Bağ evinin elektrik işini halletmiş olursun.

Yalnız jeneratör çalışırken, tesisatta elektrik varken ve çalışma yaparsan dikkat et, nötr kablosunda da 110 v. elektrik olacaktır. Anlamadığın bir yer olursa tekrar yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin.
 
Geçen aylarda trifaze tesisatı olan bir eve monofaze generatörün bağlanması ve açıklama notu istenmişti. Paylaşmak istedim. Katlılarınız olursa sevinirim. Notun konuyla ilgili kısmını aktarıyorum;

Monofaze generatör beslemesinin özellikleri

(TT tipi şebekeye bağlı Trifaze ev tesisatına 4 kutup değiştirici pako şalterle)
Monofaze generatörün ac (alternatif akım) prizlerinin iki çıkış ucu ve bir adet toprak tırnağı mevcuttur. Topraklı fiş bu prizlerden birine takılınca toprak kablosu ev tesisatındaki toprak barasına irtibatlandırılarak tüm tesisatın topraklamasına irtibatlanmış olur. Buna karşın generatörün topraklama vidası sigorta kutusundaki toprak barasına bağlanması kullanıcı klavuzunda önerilmektedir.
Ac çıkış prizlerinin iki ucunda da gerilim vardır. Ev sisteminde ise 3 uçta 3 faz yani gerilim vardır. Her bir 3 adet fazın nötre (orta uç) karşı gerilimi ayrı ayrı 220 volt, 3 fazın kendi aralarında birbirlerine karşı gerilimi 380 volt gerilime sahiptir. Nötr hattı (orta uç), şebekenin yüklenme durumuna göre genelde 0 volt, toprak potansiyelinde kabul edilebilir. Kontrol kalemiyle bakılınca üç fazda da ışık görülür, ancak nötrde görülmez.
Aynı şekilde monofaze şebeke sisteminde de bir faz ve bir nötr beslemede faz ucunda gerilim nötr (orta uç) `de gerilim yukarıda trifaze şebekede açıklandığı gibidir. Faz hattı kontrol kalemiyle kontrol edilirse ışığı yanar. Ancak nötr hattında yanmaz. Buna karşın faz-nötr arası 220 volt sağlanmış olur. Bu da cihazları çalıştırır.

Monofaze generatör de monofaze gerilim üretir. (trifaze yıldız bağlı ve diğer özel bağlı generatörler konu dışıdır) ancak burada nötr hattından söz edilemez(eğer orta uç imalatçı tarafından çıkarılmamışsa, split tip). Çünkü her iki çıkış ucunda da gerilim vardır. Yani toprağa karşı her iki ucun da belirli seviyede gerilimi vardır. Bu gerilim değerleri sargı biçimine, kısacası generatörün tasarımına bağlıdır.çeşitli ölçü aletleriyle bu değerler saptanabilir. Ayrıca kontrol kalemiyle yapılacak kontrolde her iki uçta da gerilim olduğu kolayca tespit edilebilir.

Monofaze generatör bir çeşit seri bağlı iki adet generatör gibidir. Seri bağlı generatör sargılarının her biri 110 volt üretmektedir, bunların seri bağlanmasında 220 volt elde edilmesi, doğru akım 1,5 voltluk iki pilin seri bağlanmasıyla 3 volt oluşu gibidir. Tasarımı yapan imalatçı firmaya bağlı olarak birkaç değişik bobinin seri bağlanması da olabilir. Ancak sonuç olarak seri bağlanmış bulunan bu bobinlerin toplamından oluşan bobin serisinin daima başlangıç ve çıkış iki ucu arasında 220 volt 50 hz gerilim elde edilir. Bu değerler de uygun etiket değerindeki cihazlara uygulanınca cihazları çalıştırmaktadır. Monofaze generatörün monofaze cihazları çalıştırması çok yalın olarak bu şekildedir.

Monofaze generatörde elektrik emniyeti

monofaze generatörün kataloğunda gösterildiği üzere kendi üzerindeki priz çıkışları için koruma sigortası mevcuttur. Buna ilave olarak topraklama terminalinin topraklama kablosuyla tesisat topraklama barasına veya çalıştırılacak cihazın toprak terminaline nasıl irtibatlanacağı belirtilmiştir.
bunlara ek olarak generatör çıkışına, pako şalterin bulunduğu poliester panonun içine monofaze kaçak akım rölesi (k.a.r.) konulmuştur. Yani generatörden gelen enerjili iki uç monofaze kaçak akım rölesine girdikten sonra pako şaltere ve oradan evin tüm tesisatına enerjiyi dağıtacak şekilde pako şaltere (yalıtım anahtarı) bağlanmış durumdadır. Generatör çalıştırmada evin tüm prizlerinde ve lambalarında enerji monofaze olarak mevcuttur. Tabi monofaze generatörün gücü evin tüm tesisatını besleyemez, yanar!
Monofaze generatör beslemesinin şebeke monofaze beslemesinden tek farkı nötr hatlarında da enerji vardır (prizlerin her iki ucunda da elektrik vardır).
Herhangi bir yalıtım hatasında, eğer kablolardan birinden cihaz gövdesine veya toprağa geçiş olursa, sigorta karakteristiklerine bağlı olarak ya generatör üzerindeki mevcut sigorta ya da kaçak akım rölesi devreye girip generatörün elektrik enerjisinin tesisatı beslemesini önleyecektir. Bir kablonun toprak kısa devresi tesisata ve cihazların durumuna göre generatörün aktif kısımları topraklanmadığından kapasitif akım akıtacaktır. Eğer sigortayı açtırmayacak kadar küçük bir kaçak akım söz konusu olursa, bu akımı tehlikeli boyuta ulaşmadan kaçak akım rölesi kesecektir.
yine eğer iki kabloda aynı anda bir yalıtım hatası olursa, cihaz gövdesine geçiş ile önemli direnç olmadan temas veya direkt kısa devre söz konusu olur. Bu durumda topraklama kablosu direnci değerine göre ve sigorta karakteristiklerine bağlı olarak ya generatör üzerindeki mevcut sigorta ya da kaçak akım rölesi devreye girip generatörün elektrik enerjisinin tesisatı beslemesini önleyecektir.
Dolayısıyla sigortanın açtırmayacağı kadar küçük, ancak insan hayatı için tehlikeli ve yangın tehlikesi yaratabilecek tek kablonun toprak kısa devresi akımları ancak generatörün ev tesisatına bağlanmadan önceki koruma elemanı olan kaçak akım rölesiyle kesilebilecektir. Bu nedenle kaçak akım rölesi mutlaka çalışır vaziyette olmalı, en az ayda bir kez üzerindeki test butonu aracılığıyla çalıştığı doğrulanmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst