Jel aküler - neden memnun kalmiyoruz

silvestir

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ağu 2011
Mesajlar
2,769
Puanları
656
Sorulara cevap veriyoruz ama arada kaynayabiliyor burada bildiklerimi aciklayayim.

Jel akü özellikle yer sıkıntısı olan uygulamalarda diğer akülerde tercih edilir çünkü aynı kapasitedeki diğer akülerden daha fazla kapasitesini kullandırmasına izin verir. Bazı modeller %100 kapasiteyi bozulmadan kullandirabilir. Örneğin 100Ah sulu akünüz varsa bunu 30-50ah ini kullanabilisiniz. Jel akude ise 70-80Ah ini kullanabilirsiniz.

Şimdi gelelim zurnanın problem çıkardığı yere. Çoğu insan yani %90 Pwm şarj kontrolörü kullanıyor. Pwm kabaca şöyle çalışıyor.
1 - Paneli aküye bağla
2 - Paneli aküden ayır
3 - Döngüyü tekrarla.

Akü panele direkt bağlandığı anda 12v panel için konuşursak 22v direkt aküye verilmiş oluyor ve anlık da olsa akü içerisinde yüksek akımlar noktasal yanıklara sebep oluyor. Ortamda ısıyı alabilecek su olmadığından ( jel var) bu yanmalarin önüne geçilmiyor. Yanık bölge sayısı hızla artıyor ve akü gittikçe kullanılmaz hale geliyor.

Jel akü kötü mü? Değil . Hata kullanıcı hatası. Ama bunu bize kimse söylemiyor çünkü güzel paralar dönüyor. O sebeple sisteminizde gerçek anlamda MPPT şarj yoksa Jel aküye bulaşmayin çünkü istedigi yumuşak şarj akımını veremezsiniz. PWM için En iyi çözüm Bakım yapılabilir sulu aküdür. Yani kapakları olan eski tip aküler.

Bakımsız Kuru akulerdeki problem de şudur . Panel aküden büyük seçilmişse örneğin 5 amperle şarj edilecek aküye 10amper gelirse fazla miktarda çıkan gaz akünün kapalı valf sisteminin kapasitesini aşmakta ve valf açılarak gaz tahliyesi yapmaktadır. Kaçan gaz yani su, bir daha yerine konulamayacaği için su eksiltmesi olacak ve zamanla akü susuzluktan tükenecek. Ama sistem uygun seçilmişse sıkıntısız kullanılabilir.

SONUÇ olarak iyi bir sistemizin yoksa sisteminizin eksiğini kapatabilecek tek akü bakımlı sulu aküdür. Eksikleri tolere eder. 5 amper yerine 10 amper verirsen dayanır, mızmız etmez.

Jel akünün toleresi azdır, kısa zamanda su koyuverir ve yarı yolda bırakır
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bu da demek oluyor ki, jel akülerimizi doğru biçimde şarz edersek sıkıntı yaşamayız. bilinçli ve doğru şarz sistemi lazım
 
Solar sistemde mppt yöntemiyle çalışan şarj kontrolörü ile panel voltajı gerçekten şarj voltajını uydurulmuş biçimde. Pwm ler bunu sağlamıyor.

Devrilmeye çalışan bir cismi tutup kaldırmayı düşünelim. Sen elinle tutup yumuşak bir şekilde kaldırıyorsun, ben arka arkaya yumruklar vurarak kaldırıyorum ve devrilmemesini sağlıyorum. İkimiz de cismi dengede tutuyoruz ama yumruklarım sebebiyle benim cisim hasar aliyor. Pwm de bu şekilde tabir yerindeyse yumruklayarak akuyu dolduruyor
 
silvestir usta, bize akıllı uslu yapımı kolay, tam işlevli bir jel akü şarz cihazını nasıl yaparız yada tavsiye edebileceğin bir marka hakkında neler söyleyebilirsin? ben deniz çocuğuyum, burada bir yığın yat var hepsi redresör ister jel akülü sistemim var der her sene bozuk bir çok şeyi tamir etmeye çalışırız, hiç değilse doğru yönlendirme veya doğru cihaz yapalım ki işe yarasın...
 
Olayın profesyoneli değilim, Ne tür sistem kullanıyorlar bilmiyorum. Örnek verirseniz fikir yürütebilirim. Kışın aküler şarj alıyor mu bir yerden mesela yoksa yatıyorlar mi
 
yazın 6 tane 200 amperlik akü ile inverterle teknenin 220 volt ihtiyacını karşılıyorlar, kimi jel kimi stasyoner kimi normal akü kullanıyor bazılarında güneş panelide var, herkes kafasına göre birşeyler yapıyor ve ellerinde patlıyor, bize getiriyor olan oluyor olmayan patlıyor, hatalı şarzdan dolayı hem redresörler gidiyor hem de aküler. alternatif jel akü için bir redresör işimizi kolaylaştırır
 
İşte her sistem kendine göre farklı, hepsine uyacak birşey söylemek zor ama yapılan en büyük problemi söylüyorum.

AKÜLER SERİ SARJ EDİLMEMELİ.

Piyasadaki problemlerin %90i budur diye öngoruyorum.

Seri bağlı her akü tek tek şarj edilmeli. Her aküye ayrı şarj cihazı. Başka yolu yok. Ne yapılsa da seri akü eşit şarj almaz, biri yanar biri dolmaz.

Mesela 6 akü mü var. 3 paralel yapacaksın önce. Sonra diğer 3 paralel. ondan sonra bunları seri yapacaksın ve 2 şarj cihazıyla 2 seti ayrı ayrı şarj edeceksin. Bazı şarj cihazları tek cihaz ile 2 seti ayrı ayrı şarj edebiliyor.
 
o kadar kaliteli gemici, kaptan, çarkçıyı ben nerede bulacağım ki? adamlar bas tuşuna olsun diyen tatlı su kaptanı hepsi, istediğin kadar anlat,söyle, uyar benin ona vaktim yok diyor hepsi
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,871
Mesajlar
913,216
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Geri
Üst