incremental enkoder problemi ?

sanatkar

Üye
Katılım
7 Şub 2008
Mesajlar
228
Puanları
1
sn arkadaşlar
incremental enkoder kullandığımız takdirde elektrik kesintisinde yani enkoderin kendi besleme geriliminin de kesildiği durumlarda enkoder mevcut pozisyon bilgisi kaybolacaktır ama enkoder in besleme geriliminde süreklilik sağlarsak (ups tarzında) absolute tiplerdeki gibi bir çalışma sağlama imkanı olurmu ?
ben henüz denemesini yapmadım AMA bu tarz uygulaması olan arkadaşlar varsa tecrübelerini bildirmelerini rica ederim SAYGILAR
 
Tek başına encoderi beslemeniz yetmez. Encoder çıkışlarını sayan devreyi de beslemeniz gerekir.
 
sn bulzaf alakanıza teşekkür ederim
o halde sürücüyü ups le girişten yada akülerle dc baradan beslemek lazım bu yöntemlerin dışında bildiğiniz teorik yada pratikte yaptığınız bir yöntem varmı
 
Surucu, elektirigin yeniden geldigini farkettiginde buyuk olasilikla pek cok veriyi sifirlayacaktir. Bunlar arasinda encoder sayisi iceriginin de degismesi kuvvetli ihtimal.

Dolayisi ile ilk basta onerdigim cozum de ise yaramayabilir.
Bu tamamen surucunun ic yazilimlari ile ilgili bir sey.

Eger surucuyu ben tasarlamis olsaydim istemis oldugun sey oldukca basit bir islemdi. Ancak herhangi bir surucude bu isi yapmak istiyorsan isin zor. Bu ozellige sahip surucu varsa arastirman gerekir.

Ornegin freze makinemize bagli DRO unitesi 3 eksene ait dogrusal cetvellerden konum bilgisini okumakta ve gostergelerinde konumlari yazmakta. Elektrik kesildigi anda bu konumlar icerideki pil sayesinde unutulmamakta.

Ote yandan elektrik kesildiginde tablalari el carklari ile ilerletmeye devam edersek bu esnadaki konum degisiklikleri DRO tarafindan algilanmamakta.

Dolayisi ile istediginizi yapmis olsaniz bile elektrik kesintilerinde motor milini zorlayip dondurecek hesapta olmayan kuvvetler konum bilgisinin hatali olacagi anlamina da gelebilir.
 
sn bulzaf
kullanılan sürücü fuji ups ve akü den besleme imkanı var ama bugün konu ile ilgili doküman buldum üstüne düştük ve sürücünün ilgili parametrelerini ayarladığımız takdirde sürücünün şöyle güzel bir fonksiyonu daha olduğunu gördük ; enerji kesildikten sonra sürücüdeki enerji hemen bitmediğinden malum kullanıcı paneli ekran ve iç devrelerde 10-15 sn daha aktif o sürede son pozisyon kaydedilmekte ve atanan dijital girişler ve yapılan basit bir devre ile enerji gelir gelmez 1 saniyeden daha kısa bir sürede tekrar kutup tanıma işlemi yapılmakta biraz daha deneyeceğiz tabi ama enkoderi enerjilendirmeye gerek kalmadı diye düşünüyorum üstadım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,216
Mesajlar
915,874
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst