iletim hatlarında neden tek bi tel degilde bi kaç tel birbirine örülmüş şeklinde olur

salihgr

Üye
Katılım
7 May 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
iletim hatlarında neden tek bi tel degilde bi kaç tel birbirine örülmüş şeklinde olanları kullanılır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Birbiri üzerine burulmuş kablonun kopma dayanımı ile tek kablonunki kıyaslandığında;çoklu kablonunki daha fazladır.Ayrıca belirli çaplardan sonra tek damarlı kablo üretmek de montaj da daha zordur.
 
Ali bey'in söylediklerine ek olarak;
Bir de SKIN EFFECT (deri olayı) faktörü vardır. AC sistemlerde kablolarda akım daha çok kabloların dış bölgeklerinden geçer, kablonun iç bölgeleri atıl duruma düşer.
Eğer kablo yekpare olarak üretilirse bu kablonun ortasındaki atıl bölgenin, kablonun tamamına oranı daha büyük olur. Yani malzeme israfı artar.
Skin effect hakknda daha çok bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Ayrıca bir de ek olarak şunu söyleyebiliriz. Tek damarlı kabloların nakliyesi de zordur, çünkü tek damar kabloyu bükmek daha zor, bükülmüş kabloyu açtığınızda da meydana gelen deformasyon daha fazladır. Eğer çok damarlı sarmal kablonun bükülmesini kafanızda canlandırabilirseniz, kablo bükülürken damarların daha geniş bir açıyla bükülmesinin yeterli olduğunu anlarsınız.
 
teşekkürler arkadaşlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,687
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst