Havya Ucu Sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bbkanal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bbkanal

Üye
Merhaba yaklaşık 2 yıldır kullandığım görseldeki havya ile ilgili sıkıntı yaşıyorum. Uzun süre üstünde gelen ucu kullandım ve gayet iyi eritiyordu. Daha sonra ucunu değiştirmek istediğimde içinde bulunan 5 ucu da kullanamadım çünkü taktığım gibi hafif kararıyor ve eritmiyordu. Kararıklığı temizlesem de eritmedi. Daha sonra internetten cihazın üstünde gelen tipteki uçtan aldım fakat yine aynı sorunu yaşadım, eritmiyor. Uçlar tıpatıp aynı olduğu için detaylı inceledim sanki eski ucun delik yeri daha kalın duruyordu, tarttığımda eski ucun 40 gram , diğer uçların ve yeni aldıklarımın 34-36 gram arasında olduklarını gördüm. Bunun yaşadığım sorunla ilgisi olabilir mi sizlere sormak istedim. Yeni ucu internetten aldığımdan tartamıyorum da. Şu ana kadar 2 farklı uç satın aldım fakat yine eritmedi. Bildiğiniz kaliteli ve ağır uç var mı ve sorunu çözer mi diye merak ettim. Kararıklığı da limon tuzu ile temizlemeyi denedim fakat eski ucun bir kısmının kaplamasını eritti. Aktardan nişadırı da denedim ve internette satılan temizleme reçinelerini de fakat pek verim alamadım, bunu da sizlere sormak istedim, teşekkürler.

Ekli dosyalar

• 1_org.webp
    1_org.webp
    14.5 KB · Görüntüleme: 18
Kalitesiz ve kurşunu bol lehimler çok zor eridikleri gibi insanı hem meslekten soğutur, hemde kendini sorgulatır. İlk önce lehim teliniz çok kaliteli olmalı.
Daha sonra havya ucunuzun set ettiğiniz değere çıktığından emin olun. Termal kamera varsa inceleseniz iyi olur.
370 derecenin altı sıcaklıklar pek iyi performans vermez lehimleme için.

Kararma iki soruna işaret ediyor.

Birincisi malzeme kalitesi kötü olduğuna. İkincisi havyanın aşırı ısındığına ucun yandığına işarettir.

Aldığınız uçlardan en soldaki bende aldım. Piyasadan. Ucuz malzeme 60 tl mi öyle birşeydi. Sıkıntısız lehim tutuyor kararma olmuyor.

Ancak benim havya istasyon tipi sıcaklık kontrollü. Sizin sıcaklık kontrolünüz doğru çalışıyor mu?

İki ilave daha. Havya ucunu temizlemek için pastaya ya da fluksa basmak çok yanlış bir uygulamadır. Bulaşık teli ya da bakır tel kullanın. Eskiden çok yapardım bu habire pastaya basma işini. Havya ucunda biriken tortular simsiyah görüntü oluşturur.
380 derecenin üstündeki sıcaklıklar da lehim performansına ve havya ucuna-kullanılan lehime hiç yaramayan sıcaklıklardır.

Son düzenleme:
sıcaklık değerinin doğru olup olmadığından emin değilim. Genelde 370 derecede kullanıyorum. Lehim teline gelince evet ucuz bir lehim teli fakat bahsettiğim ilk uç neredeyse tüm kaplamaları eridi, küçücük bir kısım kaldı ama ona rağmen o kısım eritiyor. Bu da beni uçlarda bir sıkıntı olduğu izlenimini uyandırdı. Kaliteli bir lehim teli ile de denedim ama o karartıdan belki de yine eritmedi. Nişadırı belki aktardan almak yerine lehim için satılan kutulu üründen alıp denemeyi düşünüyorum belki fark vardır diye.

Bu konuda iki marka oldukça kalitelidir Lötfett lehim pastası ile Kurtel (% 40 Pb/ % 60 Sn) lehim telidir. Havya uçlarıyla doğrudan ilgili olduğunu düşünmüyorum. Kararma (siyahlaşma) demek havya ucunun oksitlenmesi demektir. Bu duruma gelmeden lehim pastası içinde havya ucu ince film katmanıyla kaplanarak, çok ince bir pasta filmiyle kaplandıktan sonra lehim teliyle ondan sonra buluşmalı havya ucunuz,. Aksi durumda havya ucunda lehim teli top olup yuvarlanır ve havya ucuna kolayca yapışıp nüfus edemez. Kolay gelsin.

Çelik Bulaşık teline birazcık limon tuzu döküyorum inanılmaz temizliyor. Ömürden çalışıyor ucun ama arada bir yapıyorum. Diğer zamanlarda düz bulaşık teli.

Bu konuda iki marka oldukça kalitelidir Lötfett lehim pastası ile Kurtel (% 40 Pb/ % 60 Sn) lehim telidir. Havya uçlarıyla doğrudan ilgili olduğunu düşünmüyorum. Kararma (siyahlaşma) demek havya ucunun oksitlenmesi demektir. Bu duruma gelmeden lehim pastası içinde havya ucu ince film katmanıyla kaplanarak, çok ince bir pasta filmiyle kaplandıktan sonra lehim teliyle ondan sonra buluşmalı havya ucunuz,. Aksi durumda havya ucunda lehim teli top olup yuvarlanır ve havya ucuna kolayca yapışıp nüfus edemez. Kolay gelsin.
Artık profosyonel çalışanların çoğu pasta yerine fluks kullanıyor. Pasta gibi tortu bırakmıyor, temizliği kolay , oksidasyon yapmıyor kesinlikle ama daha maliyetli.

Bulaşık teli üstüne bişey görmedim, sünger filan da lehimi havyadan söküp almıyor hem de ıslak sünger sıcak uç termal olarak da ucu yoruyor, pastaya sokup çıkarınca zaten çıkan koku ve duman huylandırmaya yetiyor.

Belki havyanın kalibrasyonu filan kaçmıştır, 370 gördüğün gerçekte 390-400ü filan görüyorsa hatta daha fazlasını ondan da atabilir kaplama, belki uçlar nemli rutubetli yerde beklediyse o da çürütmüş olabilir, sürekli olarak lehim ucunu temizlediğin malzeme neyse o da çok önemli,

her lehimden önce ucu bulaşık teline sokup çıkarmadan lehimlemeyi ben de yapamıyorum.

Eğer lehim orjinal fabrika lehimiyse, önce eriteceğin lehimin üstünde kendi elindeki lehimden bir miktar eritip o şekilde eritmelisin,

Her havya ucu kararır, tel ile sürekli olarak temizlemek gerekiyor

Artık profosyonel çalışanların çoğu pasta yerine fluks kullanıyor. Pasta gibi tortu bırakmıyor, temizliği kolay , oksidasyon yapmıyor kesinlikle ama daha maliyetli.
Elektronikçimden flux aldım, ısıyı gördüğü anda yapış yapış olup kararıp kalıyor, tiner ile zor temizleniyor, pasta da olsa flux olsa kalitelisi olması şart, lehim teli zaten 1 2 marka var

Elektronikçimden flux aldım, ısıyı gördüğü anda yapış yapış olup kararıp kalıyor, tiner ile zor temizleniyor, pasta da olsa flux olsa kalitelisi olması şart, lehim teli zaten 1 2 marka var
Her malın çakması var. Fluksın orjinali çok keyifli çalışma sağlıyor.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,233
Son üye
JacobRice

Yeni konular

Geri