Harmonikler ve Converterlar

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
* Üç fazlı nonlineer yük, bir transformatör üzerinden şebekeye bağlanıyor ise teknik bir zorunluluk olmadıkça transformatörün Şebeke tarafındaki sargıları üçgen bağlı olmalıdır. Böylece üç ve üçün katı harmonikler şebekeyi etkilemeyecek, ek kayıplar ve THD değerleri azalacaktır.

Doğrultusunda bilgi vardır, bunun nedeni nedir, trafonun üçgen veya yıldız bağlanmasının sekonder veya primerinin, harmoniklere olan etkisi ne ölçüdedir?

-------

* 6 darbeli converter yerine 12 darbeli converter kullanarak harmonikler nasıl azaltılmaktadır. Halbuki harmonik dereceleri 6f+- 1 ve 12f+-1 'dir. Üçüncü ve beşinci harmoniğe yükleme olmadığından mı kaynaklanmaktadır?


-------

* Tek fazlı güç elektroniği içeren yüklerde harmonik distorsiyonun, üç fazlılara göre yüksek olmasının nedeni nedir? ( %100'e yakın bir THD ye sahip)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhabalar özel bir işletmede teknisyen olarak görev yapmaktayım.İşyerinde oluşan bir sorun hakkında yardım almak istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.Tesis içerisinde yenileme yapılarak ortalama 700 KW ekleme bir tesis daha eklendi.Bu tesis içerisindeki cihazların hepsi frekans invertörlü olarak çalışıyor.Yapılan ekleme tesis için hiç bir ek komponzasyon panosu ilavesi yapılmadı.Eski tesis içerisinde daha önce çok fazla sorun çıkarmayan frekans invertörleri sürekli olarak yanmakta ya da hata vermeye başladı.Bu sorunların harmonikler den kaynaklandığı hakkında düşünüyorum.Harmonikler hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim.Nasıl bir önlem almamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler.
 
Sn. mustafa15

* Inverterlerin çok olduğu işletmelerde harmonikler mevcuttur. Tabii ki, bunun ne ölçüde olduğu ancak ölçüm analizleri sonucunda ortaya çıkar. Kimse, ölçüm yapmadan net birşey söyleyemez.

* Harmonikler, genelde daha çok kendilerini kondansatörlerde belli ederler. Kondansatörler, harmonik üretmezler ama harmonikli işletmelerde, harmonikleri arttırırlar. Kondansatörlerinizde en azından gözle görülür bir problem var mı.

* Inverter yanması derken, kartlarında sorun oluşmasından bahsediyorsunuzdur sanırım. Harmoniklerin çok olduğu işletmelerde kart arızalarına sıklıkla rastlanır.

* Harmonikler ve etkileri konulu sitemizde dökümanlar bulunmaktadır. İncelemenizde fayda olacaktır.
 
Sn. mustafa15

Hız kontrol sistemlerinin girişlerine reaktör koyabilirsin. Hız kontrol ile motorlar arasındaki mesafe çok uzak ise çıkışlarına da koyabilirsin. ( Doğrultucu tarafındamı yoksa çıkış igbt tarafında mı sorunlar yaşıyorsunuz ) Hız kontrollerin panosunda harmonik ölçümleri yapıp harmonik seviyesini tekrar kontrol ederek. Gerekli durumda Aktif harmonik filtre koyabilirsin bilgi için ******@mynet.com mail atabilirsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. mustafa15

harmonik ölçümlerini ve KOMENERJİFirmasından yardım alabilirsiniz.Bununla birlikte aktif harmonik filtre,Dinamik kompanzasyon ve Reaktör konularında yardımcı olabileceklerinden emin olabilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,500
Kullanıcılar
450,124
Son üye
Ekolll

Yeni konular

Geri
Üst