Halı Saha Aydınlatması Kablo Kesiti Hakkında

halat

Üye
Katılım
14 Eki 2010
Mesajlar
74
Puanları
1
Selamlar,
Aşağıdaki halı sahada aydınlatma için, her bir saha uzun kenarı boyunca 6 adet direk ve her direkte 3 adet 300 Watt' lık LED projektörler bulunuyor. Ana panonun toplam kurulu gücü yaklaşık 14 kW civarı olacak.

Panodan her bir uzun kenar boyunca 5x16 lık kablo çekip (yani 2 adet 16 mm lik linye olacak) her bir direkteki armatürleri şekildeki gibi bu linyelerin RST fazlarından beslemeyi düşünüyorum. Yükler fazlara dengeli olarak dağıtılmış vaziyette. Pano ile en uzak armatür arasındaki mesafe 120 metre yani linye uzunluğum 120 m olacak ve direkler arası mesafeler de sabit 12 metre.

Sorum şu; bu şekilde bir aydınlatma yapıldığında gerilim düşümü hesabını nasıl yapmalıyım ? 3 fazlı dengeli bir sistem gibi düşünüp panodan ilk direğe kadar olan mesafe ve direkler arası tüm mesafeler için de 3 faza göre gerilim düşümü hesabı mı yapmalıyım yoksa ilk direğe kadar olan kısım için gücü 1800 watt ((her kenarda 6 direk )x (her bir direkte 3 armatür)x300 watt / 3 faz =1800 watt ---> her bir fazdan çekilen güç ) düşünüp aynı şekilde diğer direklere geçerken de gücü 1500 , 1200 , 900 ... şeklinde alıp bir faza göre mi bir hesap yapmalıyım ?

Dengeli olduğunu düşündüğüm için 3 faza göre hesap yapmak mantıklı geliyor. Ancak her bir yükün de mono faze olduğunu düşününce tek faza göre hesap yapmak da mantıklı gibi. Ancak bu sistem için tek faza göre hesap yapıp bir gerilim düşümü bulduğumda çıkan sonucun çok gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü her armatürün nötrünü 5x16 lık kablonun nötründen çekiyorum. Bu şekilde bir hesap yapıp sonuca ulaştığımda ben her bir faz için 16 lık kablo çekmeliyim ki hesap doğru çıksın.

Velhasılı kelam, bu proje özelinde ve bu gibi durumlarda hesabı nasıl yapmak gerekli. Doğru olan nedir ? Ayrıca beslemeyi farklı bir şekilde yapma fikriniz var mı ?

Ekran Alıntısı11.PNG
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Panodan her bir uzun kenar boyunca 5x16 lık kablo çekip (yani 2 adet 16 mm lik linye olacak) her bir direkteki armatürleri şekildeki gibi bu linyelerin RST fazlarından beslemeyi düşünüyorum.
Üç fazlı besleme yapıyorsanız gerilim düşümü hesabınız da üç faza göre olmalı . Her bir fazda bir fazlı yük olması durumu değiştirmiyor , besleme hattınız sonuçta üç fazlı ( 5x16 ) . Asenkron motorda aslında her bir fazında yük olan 3 fazla çalışan bir yüktür . Değişen yüke ve mesafeye göre de ayrı ayrı gerilim düşümü hesabı yapmalısınız.
 
Sorum şu; bu şekilde bir aydınlatma yapıldığında gerilim düşümü hesabını nasıl yapmalıyım ?
direkler arası yatay mesafeleri
ve
pano ile panoya en yakın direk arasındaki yatay mesafeyi yazarsan hesabı yaparız.
 
direkler arası yatay mesafeleri
ve
pano ile panoya en yakın direk arasındaki yatay mesafeyi yazarsan hesabı yaparız.
Direkler arası mesafeler 12 metre. Panodan en yakın direğe olan mesafe yaklaşık 50 metre (yüklediğim resme göre aşağıda olan linye için) hocam .
 
bir de 14kw olan panoya gelen branşman hattı kesiti
ile aydınlatma direk boyu lazım.
 
Direk boyu 10 metre, branşman hattının kesiti değişebilir ama 16 mm2 alalım biz hocam. Branşman hattı uzunluğunu tam olarak bilmiyorum. Panodan sonraki kısmın hesabını anlayabilirsem panoya kadar olan kısmın gerilim düşümünü, branşman uzunluğu ve kesiti tam olarak netleşince sonradan ilave ederim :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,037
Kullanıcılar
449,808
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst