Generatörlerin Çeşitli Yüklerde Çalışması Ve Gerilim Düşümünü Etkileyen Faktörler

laz73

Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
39
GENERATÖRLERİN ÇEŞİTLİ YÜKLERDE ÇALIŞMASI VE GERİLİM DÜŞÜMÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Generatörler yüklendikleri zaman uç gerilimlerinde değişmeler olur. Omik ve endüktif yük artışlarında uç gerilimlerinde azalmalar olurken, kapasitif yük artışlarında uç gerilimlerinde yükselmeler görülür. Alternatif akım devrelerinde üç çeşit yük vardır. Bunlar:

a) Omik yükler.
b) Endüktif yükler.
c) Kapasitif yükler olarak sıralanırlar.

a) OMİK YÜKLER: Bu yüklerden bazıları şunlardır: Akkor flemanlı lambalar, elektrik ocakları, fırınlar vb.leridir. Bu çeşit yüklerin güç katsayıları bire eşittir. (CosQ=1) Akım ve gerilim aynı fazdadır. Generatörler bu çeşit yüklerle yüklendikleri zaman uç gerilimlerinde %10-%20 kadar azalmalar olur.

b) ENDÜKTİF YÜKLER: Bu çeşit yükler Endüksiyon motorları (Asenkron motorlar) endüksiyon fırınları, balastlı lambalar, kaynak makinaları vb. yüklerdir. Bu çeşit yüklerde güç katsayısı 1’den küçük olup, akım gerilimden geridedir Generatörlerin gerilimleri. Endüktif yüklerde, boştaki gerilimlerine göre %50 ‘ye kadar azalır.

c) KAPASİTİF YÜKLER: Bu çeşit yükler, kondansatörler, aşırı uyartımlı senkron motorlar v.b.’ leridir. Kapasitif yüklerde akım gerilimden ileridedir. Bu yüklerde generatörlerin uç gerilimleri artar. Böyle bir yükle çalışma yapılırken ölçü aletlerine dikkat etmek gerekir.

GENERATÖRLERDE GERİLİM DÜŞÜMÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:

1) Endüvi direnci
2) Endüvi reaktansı
3) Endüvi reaksiyonu

Konunun devamı ve şekilleri için:

*Eğitim notlarından*
 

Ekli dosyalar

  • Generatörler.rar
    8.7 KB · Görüntüleme: 10
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Generatörler yüklendikleri zaman uç gerilimlerinde değişmeler olur.demişsin kardeş konuyu üstünköru geçiştirmişsin yinede sağol :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst