Gemi de çalışma hakkında bir kaç sorum var.

rockmylive

Üye
Katılım
1 Mar 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
43
Öncelikle herkese iyi forumlar. Ben 20 yaşına yeni gelmiş Yenimahalle Anadolu Teknik Lisesi Endüstriyel Bakım ve Onarım bölümünden mezunum. Bu sene öss sınavında Dumlupınar ünv elektrik elektronik mühendisliğini kazandım. Çocukluğumdan beri hayalim olan gemide çalışmayı istiyorum (babamdan gelen bir özenme var) astsubay okullarının seçmelerine kadar gittim fakat olmadı bende mühendis olarak çalışmak istiyorum. Şu ana kadar forumlardan topladığım bilgilere göre gemi elektriği baya farklı bir şeymiş ben nasıl gemide çalışabilirim, staj için başvurabileceğim yerler nerelerdir, diyelim girdim hangi kademeden başlarım nereye kadar giderim, gemi elektriğinin eğitimini okulda alma imkanım varmı, veya mühendislikte hangi alanları seçmeliyim? Şimdi aradan bir kaç arkadaş diyecektir eminim gemi kolay değil cart curt diye şimdiden söyliyeyim kolay olmadığını gayet iyi biliyorum aylarca evde babasız oturdum küçükken gemi yaşamı zordur lafım yok ama burda 11 12 senelik bir hevesten bahsediyorum hepsini göze aldım. Şimdiden teşekkürler.
 
Ben gemi güverte bölümü 3. sınıfa kadar okudum atıldım, şimdi elektrik elektronik müh 4e geçtim, birkaç arkadaşım var denizciliğiğ bitirdi şimdi eem okuyor, gemide çalışmayı düşünüyor eem olarak, benim gördüğüm kadarıyla eem kadrosu gemide bir tane var bu yüzden mesleğe başlayınca gemide çalışabilmek için geminin diğer kadrolarına girip orada çalışırken gemi elktriğini gemideki mühendisten öğreniyorlar sonra gemi elektrik mühendisi olarak iş bulabiliyorlar, elbette gemi elektriği farklı nötr yok kontrol kalemi gemide çalışmaz kısmını bende biliyorum ama diğer farklarıda hevesli biri tarafından eminim rahatlıkla öğrenilir. Bende denizi çok severim imkanım olursa denizciliğide bitirmek istiyorum bence gemi hayatı gayet kolay ve güzeldir 20 günlük karadeniz seyrine katıldım ve birçokdefa gemilerde 2 3 günlük bulundum, hele birde yurtdışına çıksaydım daha ne isteyeyim, hem maaş olarak doyurucu hem uluslararası çalışabileceğin hemde kara kültürünün dışaına çıkıp evrenselleşebileceğin bir meslek (bu arada beni fena denzi tutar ama yinede gemiyi denizi severim), gemi elektriğinde çalışan arkadaşlar sana daha net bilgiler verirler, nette bir sitesi vardı gemi adamı yetiştirme vs. diye bilgiler var yanlış hatırlamıyorsam gemide çalışmak için belli kurslar var onları alıp sınavlardan geçmen gerekiyor, siteyi bulabilirsem net bilgiler orada var bakarsın, zaten arkadaşlar bu siteleride biliyordur olmadı zaten onlar yönlendirir, hakkında hayırlısı olsun.
 
Karaapak bey ne kadar rahat bir meslek olarak görüyorsunuz isz bunu öyle.Sizin 20 günlük karadeniz turunuza benzemiyor gemicilik bir çıktığınızda 10 ay ayağınızın karaya basmayacağı zamnalar oluyor sizin o gördüğünüz denizin mavisi artık o gemide çalışanlara gri soluk görünüyor.Nereden biliyorsunuz derseniz abim gemide üsteğmen ama yurtdışına çıktı haklısınız Ama SOMALİ ye ne kadar güzel değil mi?
 
Bende zaten abinizin somaliye gittiği gemilerle 20 gün seyahet ettim yani bir fırkateynle, abinizin okuduğu okulu bitiremedim 2010 da atıldım yani yeni üsteğmen olduysa abinizi tanıyorda olabilirim, bende gemide envayi çeşit görevde bulundum, abinize sorun anlatır ade1 deyin bilir o. Bu arada deniz kuvvetlerinde 10 ay seyir diye birşey yoktur, bilmesek yutturacaksın bize yani, en uzun seyir 3 aydır ayrıca gemiler her 15 günde 1 karaya sebze almaya çıkar (sebze 15 günden fazla dayanmaz) yakıt ikmali gibi yiyecek ikmalininde yapıldığı görülür fakat orada 1 geminiz varsa akaryakıt ve ikmal gemisini 1 gemiyi beslesin diye yanında göndermezseniz, benimde arkadaşlarım bahsettiğiniz gemiyle somali ye gitti şimdi suriye civarında olanlarda var fakat bunlar sivil gemiler değil olayları birbirine karıştırmayın, abinizin içinde bulunduğu fırkateyn geçmişe göre ne kadar iyi koşullarıda olsa iki subayın 3-5 metrekare kamarada yarım metre yüksekliği olmayan ranzalarda kaldığı gemiler (hoş benim seyre öıktığım gemi daha beterdi) ama sivil gemilerde çalışan arkadaşlarımda var oda şuan oturduğunuz odadan daha büyük bir kamarada kaldı ki daha staj yapıyordu, bunların yanında ben mesleğimi seviyordum bu yüzden gemideki hiçbir zorlu görünen koşul o engin denizin maviliğine gölge süremiyordu, halen o zorlu koşullarda çalışmaya hazırım, zorluk çevrendeki koşullarla değil beyninin içindekilerle ilgili bunu anlamanız için zorda olsa severek yaptığınız bir işiniz olmalı yoksa ben ne kadar anlatsam boş. Hoş son zamanlarda selçukeem nickli birine bu forumda cavap yazıpta olumlu bir sonuç elde edende yok, ne oldu şimdide banamı taktın kafayı, sana son sözüm şu benim gibi bir adamla tartışma şansın yok, boş konuşmayı sevmem eğerki boş konuşacaksan sana cevap vermem.
 
Karaapak bey ben abimin(ismi Sait) yaşadıklarını anlatıyorum yeni değil sanırım 30 unda bir rütbe daha alıp yüzbaşı olacak zaten yüzbaşı olunca da artık gemide kalmayacakmış belki sivlde 10 ay seyir yoktur fakat askeriyede var zaten somaliye bir geminin 3 ayda gidip gelmesi ne kadar mümkündür bilmiyorum yattığı ortamlar fazla kötü değil fakat artık denizden bıkmış biri sadece okulunu da severek bitirdi,isteyerk gitti fakat belki sizde bu kadar çalışmış olsanız denizden bıkardınız bıkmam demeyin çünkü hiçbirşey yaşanmadan bilinmez,önceki yazdıklarım hakkında ise burada konuşmak istemiyorum biz zaten o kişilerle de aramızı düzelttik ben mesajımı yazarken bu kime diye bakmam kendimce doğruyu yazarım
 
Selçukeem bey öncelikli işi anlamsız bir tartışmaya çevirmediğiniz için sizin eski üye selçukeem olduğunuzu düşünüyorum. Ben abinizin şuanki yaşını biliyormuşum gibi söylemişsiniz zaten 22-23-24 yaşında mezun olunur ve 6 senede yüzbaşı olursunuz buradan abinizin yeni üsteğmen olup olmadığını anlayamam, zaten sadece ismiylede hatırlayamam ben 2002 deniz lisesi girişliyim, abiniz 1998 lise girişli yada 2003 harbiye girişli olsa dahi birbirimizi tanıyor olabiliriz neyse zaten bunun bir önemi yok. Şöyle düşünün 3 ayda somaliye gidip gelemeyen deniz kuvvetleri ne işe yarar, seyirler 3 aylıktır (bazen bir aksilik çıkarsa 3 ay seyri biten gemi takibindeki 3 ay içinde hemen görevlendirilebilir) bazende daha kısa, daha sonra aynı yerde yine gemiye ihtiyaç varsa eskisi gider yenisi gelir, aslında söylediğinizin aksine 3 aydan fazla seyir yapan gemiler uluslararası ticaret ve yük gemileridir ama bunlarda limanlarda sürekli duraklarlar esas seyirleri 15 gün 1 aydır bazen yük indir bindir 3-4 günden fazla bile sürer yani epey kara görür ve epey memleketi gezme fırsatları olur. Askeri gemilerin içindekilerde insan evi barkı var çocuğu var karısı var, hatta gemilerde bayan subayda var yani kimininde kocası var vs. yinede olaya arkadaşın sivil gemilerde çalışacağı açısından bakın, hem bir abinizin denizden bıkmış olması yada sadece benim denizi seviyor olmam birşey ifade etmez, ben 2 senedir malatyadayım burada deniz yok ve hiç memnun değilim sadece 8 sene deniz kenarında yaşiadım ve artık deniz olmadan kendimi eksik hissediyorum bu his tüm deniz sevdalılarında vardır, hele gemicilerde deniz sevdası bitmez denizdeyken abiniz gibi sıkıldığınızı bile sanarsınız ki karaya çıkınca yinede denizden uzaklaşamazsınız. Bunların yanında, siz, sadece abinizin denizci olması vesilesi ile, hissetmediğiniz, bilmediğiniz duygulara, sadece tanık olarak yada duyarak, benden dahi iyi tercüman olabileceğinizi düşünüyorsanız, anlattığım minvalde tekrar değerlendirme yapmanızın, daha doğru olacağını belirtmek isterim.
 
selcukeem92 abinizin sınıfı nedir acaba? ve mezun olduğu tarih? her yüzbaşı olan gemiden karaya çıkıyorum diye gemi görevim bitti diye gidemez her sınıfın belli bir gemi görevi vardır bence biraz araştırıp gelip burda konuşmalısın. Karaapak a katılıyorum. İşin kolaylığıda kişinin sevmesine bağlı kişi o işi istemeye istemeye yaparsa tabiki çok çok zor gelir bırakta işin kolaylığına çalışmaya başlayınca ben karar veriyim yukarıda yazımda belirttim"Şimdi aradan bir kaç arkadaş diyecektir eminim gemi kolay değil cart curt diye şimdiden söyliyeyim kolay olmadığını gayet iyi biliyorum aylarca evde babasız oturdum küçükken gemi yaşamı zordur lafım yok ama burda 11 12 senelik bir hevesten bahsediyorum hepsini göze aldım." demiştim.
 
"Selçukeem bey öncelikli işi anlamsız bir tartışmaya çevirmediğiniz için sizin eski üye selçukeem olduğunuzu düşünüyorum" doğrusu bu kısmı ankayamadım düşünmüyorum yazacaktınız herhalde aslında iyi bir analiz yeteneğiniz var bence çünkü eşi de subay :) belki dediğiniz gibi arka arkaya çıktığı için 10 ay olabiliyordur.Benim amacımda sadece gözlemlerimi yazmaktı ve ikimizde bilgilerimiz hususunda kendimizce birşeyler yazdık en doğru kararı yine arkadaşımız verecektir arkadaşa başarılar diliyorum
 
"Selçukeem bey öncelikli işi anlamsız bir tartışmaya çevirmediğiniz için sizin eski üye selçukeem olduğunuzu düşünüyorum" doğrusu bu kısmı ankayamadım düşünmüyorum yazacaktınız herhalde aslında iyi bir analiz yeteneğiniz var bence çünkü eşi de subay :) belki dediğiniz gibi arka arkaya çıktığı için 10 ay olabiliyordur.Benim amacımda sadece gözlemlerimi yazmaktı ve ikimizde bilgilerimiz hususunda kendimizce birşeyler yazdık en doğru kararı yine arkadaşımız verecektir arkadaşa başarılar diliyorum
Yani en eski haliyle olan 1-2 sene önceki yardımsever üye :) birara şifreleri çalınan adına nickler alınıp, ağzından garip gurip mesajlar yazılıp mağdur olan üyenin gerçek faydalı asıl hali anlamında yazdım, yani teşekkür ederim işi anlamsız yere uzatmadınız anlayışla karşıladınız dedim. Konuyu açan arkadaşa: Burada herkes kendi fikrini belirtecek elbette, beğenmiyor olduğun fikirlere sert tepkiler vermemelisin, herkes senin iyiliğin için vakit ayırıp birşeyler yazmaya çalışıyor, ben selçukeeme bir yanlış anlaşılma sonucu sert çıktım, bunun yanında forumda uzun zamandır yazılarımızdan birbirimizi tanırız yani sizin biraz daha seviyeli davranmanız hiçyoktan siz diye hitap etmeniz daha yerinde olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,731
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst