Güneş paneli şarj kontrol cihazı.

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
GUNES-PANELI-ILE-AKU-SARJ-VE-LED-SURUCU-20-TL__45879047_0.jpg

arkadaşlar bu ürün şarjı kontrol edip gerekli seviyeye geltiğinde şarjı kesiyormuş. 1 A lıkmış. peki burada voltaj 14.4 V ye ulaştığında şarjı kesen eleman hangisi. bi kaç diyor 1 kondansatör ve 2 tane entegre ile yapılmış. bu nasıl bir sistem?

1-2 A lık bir güneş paneli şarj kontrol cihazı için hangi malzemeler gerekli? kolay bir malzeme varmı?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu tepedeki 3 bacaklı olan şeyler ne? bunlar hakkında bilgisi olan yok mu?
 
baskıdevreye bakarsan IC yazıyor, IC entegre demek. 3 bacaklı ne entegresiyse, genelde transistör, triyak, regüle entegresi olur ama. üzerindeki yazıları okumak lazım.

şarjı kesmesiyse tam emin olmamakla birlikte, kondansatörün şarjı ile alakalı olabilir. kondansatör şarj olunca transistörlerin akımı kesilebilir oda devreyi keser...diye tahmin yürüttüm.:)
 
bu resme bakarak tam bir yorum yapma şansı yok, regüle entegresi + transistör olabilir

açık devre şeması daha açıklayıcı olur, şarj bitince şarjı kesmek kolay, zaten akü 14,4v a ulaştığında sadece çok az akım çeker (sukunet akımı)
 
bu resme bakarak tam bir yorum yapma şansı yok, regüle entegresi + transistör olabilir

açık devre şeması daha açıklayıcı olur, şarj bitince şarjı kesmek kolay, zaten akü 14,4v a ulaştığında sadece çok az akım çeker (sukunet akımı)

Bende kendime buna benzer bir akü şarj kontrol cihazı yapmak istiyorum. bana neler lazım olacak? malzeme listesini alayım da istanbula yolum düşünce karaköye uğrar ve bi ara hepsini alırım.
 
Şarj edilecek akünün kapasitesine göre değişir
 
hmm mesela elimde 2 3 tane 12 V 7 amper ve 12 v 9 amperlik kuru akü var. daha doğrusu kuru akü diye satılan içinde su olan suyu bittiği için çalışmayan aküler. şimdi içlerine su bastım. direk güneş paneline bağlayarak şarj ettim. 13.2 V gösteriyor bir tanesi. ama 12 V ile çalışan tasarruflu 18 wattlıktı yanlış hatırlamıyorsam o ampülü 2 saat yakamıyor. 1.5 - 2 saat arası çalıştırıyor. diğer ikisi ise yarım saat zor yakıyor. şimdi bu aküleri bu şekilde panele bağlayıp şarjda tutmak istiyorum. sonrasında da bunlarla mesela gece lambası yakacağım.

bunun için şu anda elimde 10 wattlık 17,6 V civarı elektrik veren bir güneş paneli var. 3 tane bu akülerden var. bunların dolduğu kadarını doldursun kullansın zaten çöp aküler. işte böyle. ama kendimin yapacağı bir şey istiyorum. eminim bu bana daha palıya mal olacaktır ama olsun önemli olan kendinin yapması :)
 
Şarj edilecek akünün kapasitesine göre değişir


10 wattlık güneş paneli ile 12 volt 7 amperlik kuru akü şarj edebilecek basit bir şey yapmak istiyorum

veya aracımdan çıkacak olan aküyü de şarj ettirebilirim 72 amperlik bi akü ama sabahları marş motorunu zor kullandırıyor. gündüzleri ise sağlam :D o da olabilir.
 
Sendeki bütün aküler ölü desene :D
panel gerilimi kaç bu konu sen gidince kenarda kalmış içeriği tekrar okumadım önceden okudumsa da unutmuşum mevzuyu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,757
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst