Güneş Paneli İle Otomatik Yanıp Sönen Diyot Led Lamba Yapmak

LaNCeR41

Üye
Katılım
21 Ağu 2019
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba,

Dört Adet 4,8mm Diyot Ledi 2 adet 2500mAh pil ile çalıştırmak istiyorum. Bu pili ise güneş çıktığında güneş paneli ile şarj eden ve güneş battığında otomatik bu 4 adet ledi parlak bir şekilde yakan bi devreye bağlamak istiyorum. Fakat bu devreyi nasıl oluşturacağım hakkında çok fikrim yok. İnternet'te yaptığım araştırmalarda güneş enerjili gece lambalarında kullanılan "QX5252F Solar Led Sürücüsü" isimli sürücüyü buldum fakat bu sürücü vb. Türkiye'de bulamadım. Yurt dışından 1 ay önce sipariş verdim fakat gelmedi, gümrük vs takıldı zannedersem.

Konu ile ilgili yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Güneş enerjili sistemlerde güneş enerjisi, panellerden doğrultucu devreye gider. Bu doğrultucu devre MPPT olabilir. Bu doğrultucu devreyle pilleri şarj etmelisiniz.

LED'lerin yanması için gereken sinyal, güneş paneli ve doğrultucu devre arasında iki kutuptan bağlantı çekerek bir transistörlü devre yardımıyla üretilebilir.
 
Saçma olacak ama bulabileceğin asıl yer bu ürünün hazırını alıp muhtemelen içinde olacak olanı kullanmak.
Hazırını alıyorsan daha niye uğraşacaksun değil mi.

Bu tip devrelerin dandik yani verimsiz ve kötü tasarım olan versiyonu var.
Bir diyot ile güneş panelini pile direk bağlıyorsun.
Güneş panelinin gerilimi pil geriliminden yüksek oldukça piller şarj oluyor.
Pillerede karanlıkta yanan bir devre yapıp ledleri bağlıyorsun,
oluyor fakir adamın güneş enerjili bahçe lambası.

https://www.homemade-circuits.com/simplest-automatic-led-solar-light/

221903.jpg
 

Hocam bunu yaptım ben, gayette güzel çalıştı lakin 6v4.5ah akü bağladım,çok verim alamadım aküden,paneller tam dolduramadı, yalnız tam senin istediğin gibi,gece karanlık olunca otomatik yanıyor, gündüz güneş doğunca sarja dönüyor, pil ile yapmak istedim, piller dolunca otomatik şarjı kesecek bir pil yuvası bulamadım kaldı bende de öyle, yanıyor ama 1.2 saat sonra kendisine faydası kalmıyor ışığın
 
@Pheno64, TP4056 18650 korumalı pil şarj devresi diye artın, 3-5 TL lik bir modül. Pile giden kabloları bu modül üzerinden taşırsanız hem tam şarjda (4.20V) dolunca, hem de ledlere enerji verirken deşarjda (2.7V) de akımı keser. Böylece ne şarjda ne aşırı deşarjda pil zarar görmez, korunur.
 
@Pheno64, TP4056 18650 korumalı pil şarj devresi diye artın, 3-5 TL lik bir modül. Pile giden kabloları bu modül üzerinden taşırsanız hem tam şarjda (4.20V) dolunca, hem de ledlere enerji verirken deşarjda (2.7V) de akımı keser. Böylece ne şarjda ne aşırı deşarjda pil zarar görmez, korunur.
Peki hocam bunu bu sisteme nasıl eklerim videoda gönderdiğim sisteme ?
 
Peki hocam bunu bu sisteme nasıl eklerim videoda gönderdiğim sisteme ?
Pile giden eksi ucu modülün eksi bağlantısına, artı ucu da modülün artı ucuna lehimleyip, modülden çıkan üclara da artı, eksisine dikkat ederek pil yuvasına lehimlenecek. Bende bu modülün şarj için mikro usb (android), kullanma/deşarj için de normal usb yuvalısı var. Fakat onda da dediğim uçlara ulaşmak zor değil. Powerbank gibi kullanmayacaksanız usb siz olanlardan almak daha iyi.

Hocam çıldırttı ya şu akü,neden dolmuyor ki acaba, tamam güneş cok iyi gelmiyor onun da etkisi var da birden düşüyor enerjisi,ve yakmıyor,bı balkonumu aydinlatamadim
Akü sorunlu olabilir. Bu devrede şarj kontrollü olmadığında uzun süre yüksek voltaj aküyü bozabilir. Ya da panelden yeterli akım gelmediğinden yeterli şarj olmuyordur. Panelden geçen akımı multimetreyi araya seri bağlayıp bir ölçün. Bu arada panel devredeyken şarj durumunda kaç volt üretiyor ona da bakılmalı.
 
Peki hocam bu modülü 18650 pil yuvasına ekledim,pil yuvasından çıkan ekşi ile artı kutupları videodaki batarya ekleme yerlerine ekledim diyelim, panelin ekşi ve artı kutularını da mikro telefon şarj ucunada bağlayıp şarj edebilir miyim,gece de şarj olmazken bu sistem yanar mı ?
Sanırım tam anlayamamışım yazdığım msjda ben bile zor anladım, paneli direk sisteme eklemek yerine şarj aletinden kopardığım ucu panelle birleştirip modüle taksam iş görür mü dersiniz ?
 
Takviye şarj diyorsanız tabi ki yanar. Devre sadece panel taraftan enerji geldiğinde (gündüzleri) ledlere enerjiyi kesiyor.

Burada ledlerin çektiği akımı/gücü de bilmek gerekiyor. Yine multimetre ile ölçülebilir. Bu şekilde pil gücü yeterli mi karşılaştırılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,857
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst