Floresan Bağlantısında Starter

Katılım
27 Kas 2015
Mesajlar
8
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Aydınlatma konusunda çok bilgim ve tecrübem yok. Bu yüzden bir sorum olacak. Şimdi banyoda bir asma tavan var ve üzerinde sıva altı armatür var. bu armatür içinde 4 adet floresan lamba var. 2 balast, 4 starter var. Geçen gün bu armatür arıza yaptı. Açtım kurcaladım starterleri bozulmuştur diye düşündüm ve yerlerini değiştirdim. 3 lambadan 1 tanesi çalıştı. Anladığım kadarıyla diğer floresan lambalar bozuk. Çünkü çalışan lambanın starterini diğer lambalara taktım çalışmadı.

Bende starterlerden birini söktüm ve yanıma aldım. Eve giderken alıp bunları değiştireceğim. Lambalarda bozuksa daha sonra lamba alacağım. Fakat kafama takılan şey şu;

Söktüğüm starter üzerinde FS-2 4-22W SINGLE 110-130V SERIES 220-240V Yazıyor. Ben gittim bildiğimiz normal Phlips Starter aldım. Üzerinde S10 4-65W 220-240V SINGLE yazıyor. Bu iki starter arasında tam olarak ne fark var. Aldığım starteri taksam sıkıntı olur mu? Olursa ne gibi bir sıkıntı olur?

2 balast 4 lamba olduğuna göre 2 lamba seri bağlı ama 4 ayrı starter var. fakat dediğim gibi üzerindeki FS-2 olan model var. Şimdi ben S10 olan modeli takarsam ne olur?

Herkese teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • d-lite FS-2.jpg
    d-lite FS-2.jpg
    30.6 KB · Görüntüleme: 58
  • philips S10.jpg
    philips S10.jpg
    144 KB · Görüntüleme: 53
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sami Bey cevabınız için teşekkür ederim. Peki nedir buradaki mantık? Bu malzemelere aşina değilim. Çalışma prensiplerini bilmediğim için üzerine mantık yürütemiyorum. Neden çalışmaz? Öğrenmek için soruyorum.
 
40w ın starteri 20w lık lambayı ateşlemez.Kullanılabilseydi 2 tip startere lüzum yoktuki.
 
Selam..
Bağlantı şeklinden anladığım bir balast 2 ampulü yakıyor. Bu durumda o balasta bağlı starterlerin ikisininde sağlam olması gerekir. Birinde ki arıza diğerinin de yanmasını etkiler.
** Çakma yapmıyor ise yakmaz. Az çakma yapıyor ise bağlı bulunduğu ampulü yakmaz.
Ampul Wattı kaç? Buna göre starter üzerinden wattı hesap edebilirsiniz.
40w ın starteri 20w lık lambayı ateşlemez.Kullanılabilseydi 2 tip startere lüzum yoktuki.
Aslında çalışıyor ama yaşlı bir insana taş taşıtmak gibi oluyor :)
Geç ateşleme ampul ömrünün kısalması gibi.
 
Merhaba gezenster Ampullerin üzerinde 18 Watt yazıyor. yani toplamda 4 tane 18Watt ampül var. 4 tane FS-2 Starter var ve 2 tane d-lite eco 36/40 balast var.
 

Ekli dosyalar

  • balast-d-lite-eco-floresan-18-20w-mekanik-713-004-018__0797435227595475.jpg
    balast-d-lite-eco-floresan-18-20w-mekanik-713-004-018__0797435227595475.jpg
    14.8 KB · Görüntüleme: 37
Buradaki handikap kısmı balast olacaktır. Balastın gönderdiği kadar üzerilerinden akım geçecektir. Ampuller patlak ise aynı değerde ampul al derim. Yüksek güçteki ampul çalıştığı andan itibaren balastı ısıtıp yakacaktır.
Yalnız aynı balastta aynı starter değerleri olmalı. Yoksa yanmaz.
Asıl olan Sn. @sami inci nin dediği gibi 22W olanı. Diğeri ise üstte açıkladığım gibi.
Starter çalışma mantığı ise;
Floresan lambaların ilk ateşlemesi için 300V üzerinde bir gerilme ihtiyaç duyar. Starter bimetal yapısı gereği ateşleme yaparak balastın her ateşleme de yüksek gerilim üretmesine olanak sağlayarak lambayı yakar.
Floresan içerisindeki argon gazı sayesinde üzerinden elektronlar geçerek lamba tutuşur. Enerji kesilene dek tutuşma devam eder.
Bu arada sendeki arızanın sadece starterden kaynaklandığını bilmiyoruz.
Ampullerin üzerinde 18 Watt yazıyor
bende 22W olanı tavsiye ederim. Sağlıklı kullanım için. Sendeki starter ise; hani tekstillerde çok olan floresan armatürler vardır ya, ikili olup 36-40W değerlerinde olan ampuller içindir. Genelde tek ampul tek balastlar için kullanılır.
 
@gezenster çok teşekkür ederim. gayet açıklayıcı olmuş. bu S10 olan model güç olarak FS-2'nin altında kalmadığı için çalıştıracağını düşünmüştüm ama olay tam olarak düşündüğüm gibi değilmiş.
 
@gezenster çok teşekkür ederim. gayet açıklayıcı olmuş. bu S10 olan model güç olarak FS-2'nin altında kalmadığı için çalıştıracağını düşünmüştüm ama olay tam olarak düşündüğüm gibi değilmiş.
Bence doğru düşünmüşsün. Sadece şeytan ayrıntıda gizli :D
Bu mesleğin en sevmediğim yanı da her yerinin ayrıntı olması o_O
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst