Evlerde Enerjiyi Tasarruflu Kullanabilme Yolları

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Evlerimizde kullandığımız elektrikli ev eşyalarının enerji tasarruflu ve performanslı kullanımında göz önüne alınacak püf noktalarını birlikte incelersek;

A-Buzdolaplarının bakımında dikkat edilecek hususlar:

Bildiğiniz gibi buzdolapları 24/24 saat görev yapan ve şebekede sürekli kalan beyaz eşya konumunda olduklarından bakımlı durumda bulunmaları önemlidir.

Buzdolapları ısı pompaları olup,soğuk ortamdan sıcak ortama ısı transferini cebri yolla,yani bir elektrik motoru-kompresör grubunun devri-daimini sağladığı soğutucu bir akışkanla temin ederler.Bu ısı transferinin sağlanmasında evaporatör(Buharlaştırıcı=Isı emen kısım)yüzeylerinin temizliği(Kir,buz katmanı) kadar kondenser(Yoğunlaştırıcı=Isı atılan kısım) yüzeylerinin(Siyah boyalı serpantin bakır borularının dış yüzeylerinin) ısı transferinin kolaylıkla yapılabilmesi için yüzeylerinin toz,yağ,kir,vb. yabancı dış katmanlarından arınmış olması şarttır.

Bu işlemi yapmak için çok fazla uzman olmanız değil,basitçe Bakım yapabilecek bir seviyede bulunmanız yeterli olacaktır.Buzdolaplarının kullanma talimatında periyodik olarak hermetik kompresör-motor grubu ve kondenser kısmının temizliğinin yapılması üzerinde durulmakta,temizliğin hava emen bir elektrik süpürgesiyle yapılmasıyla,hava dolaşımının ve ortama verilecek ısı transferinin daha da kolaylaşacağı üzerinde hassasiyetle durulmaktadır.

Kondenser grubunun az yer kaplayan şekliyle bir fan yardımıyla uygulamasının kullanıldığı sistemlerde(No-frost buzdolapları ve diğer bazı buzdolaplarında) emme yaparak çalışan elektrik süpürgeleri,iç yüzeylere nüfuz etmiş inatçı ve yapışkan toz,kir parçacıklarını temizlemede belki etkisiz kalabilirler.Bu noktaların periyodik temizlenmesinde ya küçük bir kompresör ya da basınçlı hava verme kısmı da bulunan elektrik süpürgeleri daha uygundur.Önce basınçlı havayla tüm kir,toz parçacıklarını kondenserin serpantin borularından uzaklaştırmamız,daha sonra da bir pülvizaratör(Atomizör=aerosol sağlayan bir cam suyu püskürteciyle)yardımıyla iç ulaşılamayan kritik yüzeylerinin de kusursuz olarak olarak temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Kondenser boyalı boruları fansız olarak havayla soğuyan ve daha geniş alanda monteli buzdolaplarınının bu kısımlarında yabancı kir,pas,yağ,boya,vb. maddelerden bir temizleme solventi hazırlayarak(Karbonatlı veya sirkeli su) arındırılmalıdır.

Elektronik kontrollü dijital göstergeli no-frost ve diğer buzdolaplarının elektronik devre kartları bağlı olduğu soketlerinden ayrılıp,bir hava kompresörü veya basınçlı hava veren bir elektrik süpürgesi yardımıyla tozlanan kısımları temizlenmeli,daha sonra kart dikkatlice yine yerine monte edilmelidir.

Sonuç olark;tüm bu yapılan bakım işlemlerinden sonra makinenizin sesinde(Desibel düzeyi olarak)bir azalma,kompresör motorunun devreye girme sıklığında belirgin bir azalma,dolayısıyle elektrik sarfiyatında önemli bir azalma sağlayabileceksiniz.Bunları yapmanız yalnız bireysel değil,ayni zamanda ülke ekonomisine de enerji alanında + ek bir katkı sağlayacaktır.

B-Elektrik süpürgelerinin bakımında dikkat edilecek hususlar:

İster sulu,ister kuru sistemle çalışsın,tüm elektrik süpürgelerinin toz torbalarının değişimi ve sulu hazne bölümlerinin periyodik bakımı,temizlenmesi kadar,motor koruma giriş ve çıkış filtre süngerlerinin periyodik temizliği,daha iyi ve rahat bir hava sirkülasyonu sağlanabilmesi,daha etkili ve kısa süreli çalıştırma ile ayni temizliğin sağlanabilmesi açısından önemlidir.

Bazı sulu sistem elektrik süpürgelerinin(Aquamatic tipte çalışan) motor iç kısımlarına denk gelen motor koruyucu giriş ve çıkış filtre süngerlerinin,motora tam olarak ulaşmadan, bazı kısımlarının kısmen sökülebilmesi yoluyla, bu filtrelere kolaylıkla ulaşılabilmesi mümkün olacaktır.Çıkardığınız bu fitre süngerlerini musluk suyu altında kolaylıkla ykayarak veya yapışkan yağ ve diğer yabancı çıkmayan kirleri de,bir miktar sıvı bulaşık deterjanı(Pril gibi) yardımıyla tümüyle temizlemeniz,kuruttuktan sonra ilgili yerlerine geri takarak motor üzerindeki montajını başarıyla bitirip tamamlayabilirsiniz.

Tüm fitre süngerlerini temiz duruma getirmeniz,toplam motor hava debisini,sirkülasyonunu arttıracak,motorun daha az ısınarak yanma riskini sıfıra indirebilecek,daha kısa sürede ve etkin yapılan temizlıkle elektrik sarfiyatında da önemli bir azalma sağlanabilecektir.Ayni koşul,halı yıkama makinelerinin motor koruma giriş ve çıkış süngerli filtlererinin (Separatör=su ayırıcılı filtreleri,motor soğutma havası çıkış fitreleri) temizliğinde de geçerli olacaktır.Hava sirkülasyonunun ve emiş gücünün artması elektrik kullanım süresini azaltacak ve tasarruf sağlanmış olacaktır.

C-Lcd-led lcd tv,monitörlerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar:

Tüm bu cihazların arka kısımlarında watt. değeri olarak sabit bir rakam bulunur.Bu değer cihazın arka aydınlatma ışık şidetinin max. Kullanımında çekebileceği max. bir değeridir.Arka aydınlatmayı odanın ışıklandırma ve karanlık seviyesine göre düşük olarak ayarladığınızda,bu anma değeri kısma miktarıyla orantılı olarak düşecektir.

D-Pc kullanımında dikkat edilecek hususlar:

Hdd’leri her gün geri planda disk birleştiriciyle kullanmanız,hdd’in daha uzun kullanılma miktarını azaltacaktır.Gereksiz pc içinde ve dışında kullanılan donanımların devreden çıkarılması da önemli miktarda tasarruf sağlayabilecektir.Pc toplanırken enerji tasarrufu sağlanan donanımlarının(Yeşil sloganlı) seçilmesi ve monitörün de led-lcd seçilip arka aydınlatmasının kısılması da hatırı sayılır bir enerji tasarrufu sağlayacaktır.Dizüstü pc’lerin enerji ihtiyacı masaüstü pc’lerin yaklaşık üçte biri oranında daha düşüktür.Devamlı dizüstü kullananlar evin elektrik sarfiyatına da olumlu bir ek katkı sağlamış olacaklardır.

İster dizüstü,ister masaüstü pc olsun,periyodik olarak tozlarından arındırılmış ve hava sirkülasyonu iyileştirilmiş olan pc’ler soğutma için daha az enerji harcayacaklarından,daha az elektrik kullanacaklardır.Aksayan veya bozulan donanımları düzenli olarak değiştirilen pc’ler de,yine performanslı çalışan toplam donanımları sayesinde yine elektrik sarfiyatını önemli oranlarda düşüreceklerdir.

E-Diğer dikkat edilecek hususlar:

İster tasarruf,ister flüoresan,isterse de akkor ampüller tozlanıp kirlendiklerinde daha fazla enerji harcayacaklardır.Çamaşır makinelerinin rezistansları yüksek derecelerde yıkama programları sırasında daha fazla enerji harcayacaklarından,daha düşük sıcaklık derecelerinin seçimi önemli miktarda tasarruf sağlayabilecektir.Buzdolapları duvara uygun uzaklıkta ve diğer ısı kaynaklarından(Şohben,soba,vb.) uzak tutularak kompresörün daha az devrede kalması sağlanacaktır.Sıvı kaplarının üzerleri kapatılarak buzdolabı içinde sarfiyatı arttıran nemin dolaşımına ayrıca izin verilmemelidir.Derin dondurucudan alınıp çözülecek donmuş ürünler buzdolabı bölmesinde bekletilerek soğutma enerjisinin yine boşa kullanılmayıp buzdolabı iç çevriminde değerlendirilmesi sağlanabilmelidir.

Stand-by(bekleme) modunda bırakılan monitör,tv,pc hoparlörü,printer gibi cihazlar boşa enerj harcayacaklarından kapatılmaları gereklidir.Şarj edilen cep telefonları adaptörleri de tam şarjdan sonra fişten çekilmelidir.


Mutfak ocaklarında tencere çapına uygun ocak bölümü seçilerek alevin(Isının) boşa gitmesine engel olunmalı,ocaktan azami yararlanılma yolu seçilebilmelidir.

Evlerin dış yalıtımında mümkünse manto(İzolasyon tabakaları) kullanılmalı,radyatörlerin arkasına radyasyonla duvara olan ısı geçişini önlemek amacıyla staraforlu alüminyum folyolu izolasyon maddesi kullanılmalıdır.

Yine merkezi veya kombili ısıtma sistemlerinde termostatlı radyatör sıcaklık ayar vanaları kullanılmalı,oda sıcaklığı fazla yükseldiğinde pencere camları açılması yerine radyatör vanaları kısılmalı veya kat kaloriferinin, kombinin sıcaklık ayarları değiştirilmelidir.

Perdelerin konumunun ayarı(Soğuk havalarda kapalı olmasıyla dışarıya olan ısı transferi oranını azaltmak,aşırı sıcaklarda da klimanın enerjisini boşuna arttırmamak amaçlı olarak kapanması gibi),pvc cam doğramalarının fitillerinin sızdırmazlığı, pencere ara boşluklarının silikon,çekomastik yardımıyla giderilmesi de toplam yakıt tüketiminizi önemli derecelerde düşürebilecektir.


Yeşil bir dünya için,el ele birlikte.

Saygılarımla.



 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,604
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst